Brian Laudrup

Brian Laudrups hus lider af liggepest Foto: All Over

Brian Laudrups hus lider af liggepest Foto: All Over

Foto: All Over Press

Laudrup. Navnet er omtrent ligeså kendt i Danmark, som Coca-Cola er i resten af verden ...

Fulde navn: Brian Laudrup

Fødselsdato: 22. februar 1969

Familie: Nicolai Laudrup (søn, f. 1988) og Rasmine Laudrup (datter, f. 1993),  Finn og Lone Laudrup (forældre)

Scoringer: N/A

Partner: Gift med Mette Laudrup

Kendt fra: Landsholdet, EM ’92, Professionel fodboldspiller

 

Laudrup. Navnet er omtrent ligeså kendt i Danmark, som Coca-Cola er i resten af verden. Brian Laudrup kæmpede det meste af sin barndom og ungdomsår med det faktum, at hans hotte efternavn kom med en pris. Med efternavnet fulgte der nemlig genkendelse allerede fra barnsben, pres fra omverdenen og urimelige forventninger til drengens kunnen med en bold. Han skulle være god til fodbold, og gerne bedre end både far Finn og storebror Michael. Sådan føltes det i hvert fald, har Brian Laudrup senere udtalt.

Men Brian var da også åbenlyst god til fodbold. Så god, at han gennem sin karriere ofte konkurrerede med sin bror om at være Danmarks bedste fodboldspiller. Fars boldkunstner var for længst overgået, men med brødrene Laudrup på landsholdet var der altid grobund for sammenligning – og presset om at leve op til sit efternavn satte sine tydelige spor i Brian Laudrups spil, især på klubbasis.

I 2008 fik skaberne bag dokumentarprogrammet ”Laudrup – en dansk familie” lov til at komme lidt tættere på familien Laudrup, men hvorfor Brian giftede sig med den seks år ældre Mette i så utrolig ung en alder – altså bare 18 år - fik man ikke svar på. Eller om det faktum, at Mette var gravid i 4. måned, havde nogen indflydelse på indgåelsen af ægteskabet. Men parret har holdt sammen – så den beslutning er der vist ingen, der kan sætte spørgsmålstegn ved længere. I dokumentaren optrådte hverken Brians kone, datter eller søn dog, og netop privatlivet har Brian Laudrup altid værnet om. Så meget, at datterens klassekammerater knap nok vidste, at der sad en Laudrup bag ved dem i timen.

- Det er sjældent, at folk overhovedet ved, at min far også har en datter. Jeg har tit fået at vide: ’Gud, findes du?’ Min far har altid passet på mig, og han har sørget for, at jeg ikke har været så meget i medierne. Så det er kun, hvis jeg siger mit navn, at folk reagerer. Så spørger de, hvordan det har været at vokse op med det navn, fortalte Rasmine Laudrup til BT nogle måneder efter, at hun var blevet student fra Rungsted Gymnasium i 2013.

Sønnen Nicolai arbejder i dag som branch manager hos shippingfirmaet Spedman Global Logistics, og det var vigtigt for Brian Laudrup, at Nicolai ikke følte sig presset til at gå i fars fodspor.

- Jeg har aldrig følt det mindste pres fra nogen af mine forældre om, at jeg skulle det ene eller andet. Tværtimod har min far sagt, at han altid havde håbet, at jeg ikke gik fodboldvejen, lød det fra Nicolai Laudrup til BT.

Dog kunne Nicolai ikke holde sig fra sportens verden, og har da også prøvet kræfter med både semiprofessionel golf og fodbold i 2. division. På fodboldbanen måtte han dog sande, at en Laudrup ikke altid går ubemærket hen.

- Der var engang, da jeg spillede i 2. division for Ølstykke, hvor en modspiller løb og kysede mig i hele kampen. Han gjorde det, fordi han vidste, hvem min far var. Der kan man gøre to ting. Enten kan man svare igen og komme ned på det niveau, ellers kan man bare vælge at grine ad det og fokusere på at spille fodbold. Jeg har altid valgt at grine ad det. Heldigvis har jeg ikke oplevet det særlig tit, sagde Nicolai Laudrup til BT, der på et tidspunkt gerne vil forsætte med fodbolden – bare som træner.

Modsat sin bror Michael var Brian Laudrup med, da det danske landshold i 1992 gjorde det umulige og vandt EM i Sverige – på et afbud fra borgerkrigsramte Jugoslavien. Her var Brian Laudrup sammen med Peter Schmeichel nok at betegne som de to vigtigste spillere for Danmark. I alt spillede Brian Laudrup 82 kampe for det danske landshold, og har som den eneste i Danmark prisen som Årets Fodboldspiller hele fire gange.

Men det egentlige gennembrud og hvad der også betegnes af Laudrup selv som karrierens højdepunkt – både privat og på banen - er tiden i skotske Glasgow Rangers, hvor han spillede fra 1994-1998. I Glasgow Rangers er han en levende legende for klubbens fans, og vandt flere mesterskaber og nationaltitler, mens han spillede i klubben.

Brian Laudrup sluttede sin karriere i Ajax Amstedam i år 2000, hvorefter han helligede sig familien og flyttede tilbage til Danmark, hvor han senere fik job på TV3+ som fodboldekspert.

I 2010 fik Laudrup-familien og resten af Danmark sig et chok: Brian fik diagnosticeret en mild form for lymfekræft, og måtte gå i behandling med det samme.

- Jeg er naturligvis chokeret over diagnosen, men samtidig afklaret med, at der nu står en hård kamp foran mig. En kamp jeg vil vinde. Jeg har heldigvis meget optimistiske meldinger fra lægerne at støtte mig til, og jeg agter derfor også at blive ved med at være ekspert i TV3’s Champions League-studie, sagde Brian Laudrup i en pressemeddelelse i forbindelse med kræftdiagnosen.

Siden blev der spekuleret meget på, om Brian kunne vinde kampen mod kræften, men eftersom fodboldstjernen altid har været meget privat, forblev sygdomsforløbet det også. Heldigvis gik behandlingen, som den skulle. Brian Laudrup blev raskmeldt tre måneder efter, at diagnosen blev stillet, og kunne dermed forsætte sit liv som hidtil: Med et lykkeligt ægteskab og to dejlige børn.

I efteråret 2015 har Cyron Melville hovedrollen som Brian Laudrup i hovedrollen i filmen om EM-triumfen i 1992, ”Sommeren 92”.

- Jeg har været kæmpe landsholdsfan så længe, jeg kan huske, og Brian Laudrup er uden tvivl den største spiller af alle. Brian Laudrup hører til min generation – jeg er vokset op med ham - og jeg har stor respekt for, at han altid har fulgt sit hjerte i de valg, han har truffet i sin karriere for at kunne finde sine rødder og sig selv, lyder det fra Cyron Melville til Billedbladet.

 

Tidslinje:

Find din favorit kendis her:

Close