Anja Andersen

Foto: All Over Press

Gudsbenådet håndboldikon med hidsigt temperament. Der er ikke mange danske fuck-fingre, vi kender ligeså godt, som Anja Andersens…

Fulde navn: Anja Jul Andersen

Fødselsdato: 15. februar 1969

Familie: Keld Andersen (far), Vivi Andersen (mor)

Scoringer: Mette Meldgaard, Camilla Andersen, Jannicke Nilsen, Maren Baumbach

Partner:

Kendt fra: Håndbold, TV 2
 

Dansk kvindehåndbold blev aldrig det samme, efter Anja Andersen debuterede på landsholdet. Den unikke håndboldpige med det kæmpe talent spillede sig ind i mange danskeres hjerter med OL-sejren i Atlanta i 1996, og hendes kampgejst og bramfri attitude overfor Janteloven skaffede hende mange fans verden over - men også kritikere.

- Når min midterste finger på højre hånd ryger i vejret, så hilser jeg på en, som jeg ikke bryder mig om.
Citatet stammer fra Anja Andersen, verdens bedste håndboldspiller gennem tiderne, og den første fuckfinger gav hun i 1996 til publikum under OL i Atlanta. De er siden faldet slag i slag til såvel dommere som publikum.

Den rapkæftede håndboldfurie begyndte at spille håndbold, da hun var fem år gammel, og var datter af to tidligere landsholdsspillere. Allerede fra barnsben viste lille Anja et stort talent, som senere skulle sikre hende en plads på det danske landshold.

Debuten på landsholdet kom i 1989, og både på landsholdet og i klubber, og som spiller og senere træner, har Anja Andersen vundet utallige guldmedaljer.

Hun var især i centrum op gennem 1990'erne, da dansk kvindehåndbold gik fra at være noget, folk ikke anede eksisterede, til den absolutte top af sendetidspunkter på TV.

Publikum lærte hurtigt Anja Andersen at kende som en slags gal eller genial spiller, der ene kvinde kunne hive sejren hjem til holdet, men som af og til også kostede dumme røde kort og uforudsigelige sammenstød med hendes trænere – især Ulrik Wilbek.

Og når man offentligt stritter med langemanden møder man også modstand. Det skabte i hvert fald drama på kvindelandsholdet, da Anja Andersens og Camilla Andersens romantiske gnidninger udenfor banen resulterede i dårlig stemning i håndboldhallen.

Men ikke mere, end at Danmark i 1996 vandt OL i Atlanta og Anja Andersen året efter blev kåret til verdens bedste - samme år, som det danske landshold vandt VM.

Anja var flyvende, men en dårlig nyhed satte en stopper for hendes karriere.

I 1999 blev hun nødt til at indstille sin spillende karriere. Hun fik konstateret en hjertefejl, og det var ikke forsvarligt, at hun blev ved med at spille.

Karrierestoppet betød dog ikke et farvel til håndbold, for i 2000 overtog hun jobbet som træner for Slagelses kvinder. Her huskes hun især for Champions League-triumferne med Slagelse i 2004, 2005 og 2007.

I 2002 begyndte Anja at danne fast par med Mette Meldgaard, som hun var træner for. Men forholdet til Meldgaard stoppede brat, da Anja Andersen i stedet kastede sin kærlighed på Mettes holdkammerat, Maren Baumbach – men det forhold sluttede også inden det for alvor kom i gang.

I dag har Anja Andersen lagt håndbolden endegyldigt på hylden og arbejder som coach i lederudviklingsfirmaet Pathfinder. Og den forandring kan hun takke en helt særlig mand for, nemlig Lasse Zäll, der driver firmaet.

- Dér sad vi så tre timer et eller andet sted i København og snakkede om udvikling. Jeg havde en fornemmelse af, at det her var for vildt. Her møder jeg en mand, og efter at have snakket med ham i 10 minutter, føler jeg bare, at han er den, der kender mig allerbedst i hele verden. Det var stort. Jeg kan lige så tydeligt huske, jeg tænkte, at her er noget, jeg skal på opdagelse i! Siden har vi bare lært hinanden endnu bedre at kende. Og det er noget af det bedste, der er sket for mig, fortalte Anja til ugebladet Søndag.

Anja Andersen håber på, at hun kan skabe masser af forandring hos andre mennesker, blandt andet har hun coachet Sarah Zobel og knyttet tætte bånd til Christiane Schaumburg-Müller efter de begge deltog i Stjernerne på Slottet på TV 2.

 

Tidslinje:

Find din favorit kendis her:

Close