jesper christensen

Nyeste artikler om jesper christensen

Som en af de dygtigste og mest populære skuespillere i Danmark kom det ikke som den store overraskelse, da Jesper Christensen formåede at sparke døren ind til Hollywood, og scorede sig den mest fremtrædende skurkerolle i hele James Bond-franchisen. Han er nemlig den eneste skurk, der driver gæk med Bond i hele tre film.

- Folk skal ikke vide for meget om mig og mine holdninger. Jo mindre de ved om mig, jo mere tror de på de roller, jeg spiller, har Jesper Christensen udtalt til Børsen. Og dén holdning præger også hans privatliv.

- De skal heller ikke vide, hvordan jeg tacklede min skilsmisse, eller hvordan jeg har det med mine forældre, søskende og gode venner. Det kommer ikke andre folk ved, lød det videre i Børsen-interviewet fra Jesper Christensen, der har tre døtre og er gift med Tove Bornhøft, som er leder af teatret Rio Rose i København.

Lidt ved vi alligevel om ham. Den omtalte skilsmisse, som Jesper ikke ville fortælle om, var fra scenograf Karin Betz, men det er også offentligt kendt, at han har haft et forhold til en dansk film-darling, nemlig Ghita Nørby.

I 1979 skrev SE og HØR historien om Ghitas og Jespers sommerromance i Skagen. De to skuespillere var kærester i et par år, men Ghita Nørbys offentlige persona og ugebladene i hælene blev for meget for Jesper, der gerne vil adskille arbejde og privatliv fuldstændig.

Vi ved også, at Jesper Christensens ungdom var et produkt af de glade 60’ere – med alt hvad det indebærer af fri sex og stoffer. Men især eksperimenterne med forskellige narkotika satte sine spor hos skuespilleren, har han mange år senere fortalt til magasinet Psykologi.

- Der var nogen, som blev hængende i det. Det gjorde jeg så også og havde et helvedes bøvl med at komme ud af det igen. Jesper Christensen blev afhængig af metylamfetamin – bedre kendt som ecstasy – som en kemistuderende og bekendt til Jesper Christensen selv lavede.

- Jeg var da ikke klar over, at jeg var blevet afhængig. Jeg syntes selv, at jeg havde styr på det lort, men det havde jeg ikke. Rollen som den hash-rygende hippie-type Thomas i DR-serien ”Arvingerne” ligger derfor også meget godt til Jesper Christensen.

- Det er sjældent, jeg har været med i noget, jeg har været så glad for. Det er min årgang, og Thomas er så tæt på mig, som han kan komme. Jeg kender ham rigtig godt og mange, der ligner ham lidt, så han er en god blanding af alt, har skuespilleren sagt til B.T i 2014.

Først da tre venner døde, indså en ung Jesper Christensen, hvor hans tilværelse var på vej hen.

- Det var meget voldsomt. Og det kunne lige så godt være sket for mig selv, for man vidste jo ikke nok om det, lød det ærligt fra skuespilleren til Psykologi.

Jesper Christensens opgør med misbruget var ultimativt. Han cuttede miljøet fuldstændig og holdt op med det hele på én gang. Bortset fra cigaretterne.

Følelserne af afmagt over misbrug måtte Jesper dog kanalisere tilbage i sig, da han i slutningen af 90’erne forberedte sig til rollen som alkoholikeren Kaj i hit-filmen ”Bænken”, som både indbragte Jesper Christensen en Bodil- og en Robert-pris.

Mange husker også Jesper Christensen som Nana’s far i 80’er-serien ”Nana”, men den seneste af de ikoniske roller, som Jesper Christensen har sat sin signatur på, er James Bond-skurken ”Mr. White”, som Christensen har portrætteret i de to seneste James-Bond-film.

Og man skulle tro med et CV så flot spækket med storfilm og priser, og en kølig attitude overfor pressen – så må selvtilliden være i orden hos Jesper Christensen. Men den dygtige skuespiller har siden barndommen kæmpet med et mindreværd, som han i sit voksne liv blev nødt til at gå i terapi for at få bugt med.

Ifølge Jesper Christensen selv, stammer den manglende selvtillid tilbage fra hans far, der aldrig gav ham ros.

- Min far var altid bange for, at man skulle mislykkedes. Han var typen, der hæftede sig ved 7-tallet i stedet for de fem 10-taller. Det gør, at barnet tænker: ”De synes, jeg er et 7-tal”, røbede skuespilleren til Euroman i 2008.

I filmverdenen får Christensen dog et klokkeklart 12-tal som Bond-skurken ”Mr. White”, men adspurgt hvad der tiltrækker ham ved de store internationale projekter, gemmer der sig en kynisk og simpel, men velovervejet grund til, at han siger ja til de store film.

- Den frihed, der kommer med pengene, du får. Hvis jeg skal være helt ærlig, foretrækker jeg faktisk at lave Per Fly-film, forklarede han til tv.jp.dk, og henviser til successen ”Bænken” fra 2000.

Pengene må være gode, for Christensen er i 2015 med på en tredje omgang James Bond, også selvom han offentligt har sagt, at han synes de to første film var noget lort. Og når skuespilleren endelig udtaler sig, så giver det som oftest bølger i pressen.

Som i 2006, da han - i stil med Kim Larsen - takkede nej til Ridderkorset i et brev til Kongehuset, hvor han blandt andet kaldte Kongehuset ” aldeles ude af trit med et moderne menneskesyn”.

- Det er et system, der siger, at der nok er nogen, der skal sørge for dig. Det er bagstræberisk, det er udemokratisk, og det er skadeligt, udtalte den selverklærede anti-monarkist Jesper Christensen om Kongehuset til Ekstra Bladet i 2011.

Så hvis James Bond faktisk er agent i Hendes Majestæts Hemmelige Tjeneste, er anti-monarkisten Jesper Christensen jo tæt på den perfekte skurk i Bond-universet.

James Bond-filmen ”Spectre”, med Jesper Christensen i rollen som ”Mr. White”, har premiere i danske biografer i november 2015.

Sponsoreret indhold