Nyheder29. december 2018

Pia Kjærsgaard nyder snaps, men: For travl til tømmermænd

Folketingets formand Pia Kjærsgaard elsker en god julefrokost, men hun bliver aldrig fuld. Hun vil hellere bruge den søde juletid på at hygge med familien.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/pia_kjaersgaard_1.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Julehjerter, julemad og julero.

December er traditionernes tid – og SE og HØR har mødt traditionstrofaste Pia Kjærsgaard til en snak om, hvad hun elsker ved årets hyggeligste måned.

– Hvornår begynder du at komme i julestemning?

– Det gør jeg omkring den 1. december – og jeg synes ligesom så mange andre, at julen begynder tidligere og tidligere i supermarkederne, og det er lidt ærgerligt.

I min alder siger man ofte, at alting var bedre, da man var barn, men det, jeg synes er bedre i dag, er, at alle hænger julelys op i træer og buske.

Det er så vidunderligt i den her mørke tid, og det gjorde man ikke, da jeg var barn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_kjaersgaard_4.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Pia har sørget for juleudsmykning foran Christiansborg. – Det er første gang, der er juletræer oppe. Man kan godt se, der er kommet en kvindelig formand, siger hun. (Foto: Peter Grosen)

– Hvad betyder julen for dig?

– Den betyder virkelig meget. Efter at jeg har været i Folketinget i mange år, har jeg konstateret, at i julen drosler alle politikere ned.

Her på Borgen er vi nok alle ramt af, at vi ser vores familier mindre, end vi kunne ønske, fordi vi er så travle og engagerede.

Men den 20. december går vi på juleferie og koncentrerer os om vores familier. Det har været vidunderligt for mig hvert år.

– Hvad laver du den 24. december?

– I år har vi børnene, og det er meget traditionelt. Vi får en god forret, som gerne er laks og rejer, så får vi flæskesteg med brunede kartofler og rødkål, og alt er hjemmelavet fra bunden.

Og så får vi risalamande med mandelgave, danser om juletræet og får gaver, og så hygger vi.

Jeg holder meget af at gå i kirke, men det kan vi nok ikke i år, da vores mindste barnebarn er fire år, og hun skal lidt tidligt i seng, så vi begynder nok kl. 16, og det er der, der er julegudstjeneste.

Hvert andet år er det kun mig og min mand Henrik, da børnene holder jul hos deres svigerfamilie.

Så holder vi jul den 23. december, og så bruger vi den 24. december på at få ryddet op, spise rester efter juleaften, og så går vi i kirke, siger Pia Kjærsgaard, som har to børn og fire børnebørn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_kjaersgaard_3.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

– Jeg sender stadig rigtig mange julekort. Jeg sender den her bog som julekort til familie og venner og alle folketingsmedlemmerne, hvor jeg skriver en hilsen indeni. Det synes jeg er en god ting, for overskuddet går til de hjemløse Hus Forbi­sælgere, siger Pia, som selv står bag bogen. – Og så sender jeg en almindelig hilsen i officielt øjemed til mine kollegaer i udlandet. (Foto: Peter Grosen)

– Hvad er dit bedste barndomsminde fra julen?

– Det er fra dengang, vi boede på Østerbro i en toværelseslejlighed i de første ti år af mit liv.

Der havde vi ikke plads til et stort juletræ, men vi købte altid et, der kunne stå på skrivebordet, og så blev det jo til et stort juletræ.

Vi holdt jul ovre hos min mormor, som boede fem minutter derfra, og hun havde et kæmpestort juletræ, og alle mine kusiner kom, og det var meget, meget hyggeligt, husker formanden.

– Hvilke juletraditioner giver du videre til dine børnebørn?

– Jeg håber, at de vil huske, hvordan vi altid har fejret jul hos os. Selv om mine børn er granvoksne, holder vi altid jul hos os. Jeg kan rigtig godt lide det.

Jeg elsker maden og postyret, og så kan jeg godt lide at dække bord. Jeg synes, det er så dejligt at få lov til at lave et julebord.

– Laver du selv konfekt?

– Ja, men det er meget primitivt med nougat og marcipan, der er lagt oven på hinanden.

I dag kan man også købe så meget dejlig chokolade.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_kjaersgaard_2.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

DF’eren erkender blankt, at hun får lidt ekstra sul på kroppen i december. – Ork ja. Æbleskiver er ved at være min hovedret hver dag, siger politikeren, inden hun tager en bid. (Foto: Peter Grosen)

– Hvad er det bedste ved julen?

– Det er roen og 1. juledag, hvor vi absolut intet skal og går rundt i joggingtøj hele dagen og bare går en tur.

Det er et privilegium for mig, når jeg bare ikke skal noget. Det er så dejligt.

– Hvad er det værste ved julen?

– Det er nok at fjerne al den julepynt igen. Men det er også en god fornemmelse at fjerne det og gøre rent og købe nogle tulipaner. Så kan man næsten mærke, at foråret er på vej.

– Drikker du snaps til julefrokosten?

– Ja, det gør jeg.

– Drikker du dig fuld?

– Nej, det gider jeg ikke. Min tid er for kostbar til at have tømmermænd.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/henrik_thorup_og_pia_kjaersgaard.jpg
 (Foto: Aller Media)

Med en travl hverdag nyder Pia Kjærsgaard, at hun i julen har tid til sin 72-årige mand Henrik Thorup og deres børn og børnebørn. (Foto: Aller Media)

– Hvad tænker du, når du ser tilbage på 2018?

– Det har været travlt, men virkelig spændende. Noget af det, der står meget tydeligt, når man tænker på 2018, er prins Henriks død.

Det var noget, som berørte os alle sammen, selv om det var en sørgelig begivenhed.

– Har du et nytårsforsæt for 2019?

– Nej, det er jeg blevet for gammel til – jeg ved, jeg ikke kan overholde dem.

Men Henrik og jeg sidder altid alene nytårsaften, da vi kommer så meget ud hele året, og vores hund Rikke hader nytåret, så vi er hjemme at passe på hende, og så kan vi sidde og fundere over, hvad vi vil bruge 2019 på.

Sponsoreret indhold