Nyheder28. oktober 2018

Så hård er Grunwalds kræftsygdom

Det er meget sjældent, at den form for kræft, som har ramt skuespilleren Morten Grunwald, udvikler sig så dramatisk.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/morten_grunwald_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Nyheden, som skuespilleren Morten Grunwald delte med resten af Danmark i sidste uge, var i sig selv ganske dramatisk: Det eneste nulevende medlem af Olsen-banden har fået kræft og har fravalgt behandling.

Medicinsk var nyheden næsten lige så opsigtsvækkende. Det er nemlig meget sjældent, at netop den kræftform, som har ramt den folkekære ”Benny”-skuespiller, udvikler sig så faretruende, som det er tilfældet for den 83-årige Grunwald.

Det er nemlig i skjoldbruskkirtlen, at kræften har udviklet sig – det er en forholdsvis almindelig udvikling for en mand i 80’erne, og de færreste dør af det. Det unormale – og enormt triste – i Grunwalds tilfælde er, at kræften har spredt sig videre i kroppen og har ramt lungerne.

Dette sker kun i meget få tilfælde.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_lily_weiding_0.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Livet har været godt de første 83 år, forsikrer den syge filmstjerne. De seneste 53 år har han da også haft godt selskab af den ti år ældre hustru Lily Weiding. (Foto: Claus Poulsen)

Faktisk er kræft i skjoldbruskkirtlen i gennemsnit kun skyld i 37 danskeres død hvert år.

– Det er uheldigt, at han bliver ramt så hårdt – sygdommen er sjælden og har ikke så høj en dødelighed, fortæller cheflæge i Kræftens Bekæmpelse Niels Kroman.

– Problemet er, hvis det har spredt sig. Så er det sjældent noget, der kan helbredes, så kan man kun give behandling, der forlænger livet.

Et spørgsmål om livskvalitet

I Morten Grunwalds tilfælde er strålebehandling en af de muligheder, som lægerne har præsenteret ham for.

– Men det vil jeg ikke. Jeg er 83 år. Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men det er det. Jeg har haft et langt, godt liv, forklarede skuespilleren i sidste uge til SE og HØR.

– En afgørende grund til at fravælge behandlingen er, at stemmebåndet ville kunne tage alvorlig skade. Og den slags faktorer skal også tages med i tankerne, når man overvejer, hvordan sygdommen skal håndteres, fortæller Niels Kroman.

– Det er et spørgsmål om livskvalitet: Hvis man ikke kan blive helbredt af behandlingen, hvad er så for og imod? Det er op til folk selv efter en grundig information om, hvad det er for en behandling, vi kan give.

– Hvis han har fået at vide, at han måske vil have svært ved at tale efter en kraftig strålebehandling, så må han veje det op imod de gener, han har lige nu, siger cheflægen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_stille_hjerte.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Før pensionen var Morten Grunwalds sidste store filmrolle i ”Stille hjerte”, hvor Ghita Nørby spillede en uhelbredeligt syg kvinde, der samlede familien en sidste gang. (Foto: Mikael Rieck)

Uvis udvikling

Hvor længe Morten Grunwald kan leve med sygdommen, ved hverken han selv eller nogen anden.

– Hvis symptomerne er kommet meget langsomt, kan sygdommen også udvikle sig meget langsomt. Men hvis man har gået og været frisk og veloplagt og så inden for en måned har tabt fem kilo og bliver forpustet, så ser det skidt ud, forklarer Niels Kroman.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_olsen_banden.jpg
 (Foto: Aller Media)

Tiden som Benny i Olsen-banden blev ikonisk, og skuespilleren har da også kaldt sin selvbiografi ”Min tid i gule sokker”. Men sygdommen tvang Grunwald til at melde afbud, da der forleden var 50-års jubilæum for den første af filmene. (Foto: Aller Media)

Den triste melding fra Morten Grunwald kom lige midt i, at hele Danmark i disse uger fejrer 50-års jubilæet for den første Olsen-banden-film. I alt blev der indspillet 14 af de legendariske fortællinger om Egon, Kjeld og Benny, og adskillige af dem er at finde på top ti over de mest sete danske film nogensinde.

Sidste år indstillede den folkekære skuespiller karrieren for at nyde sin pensionisttilværelse og have mere tid sammen med sin 93-årige hustru Lily Weiding og 50-årige datter Tanja.

Sponsoreret indhold