Nyheder16. oktober 2018

Morten Grunwald ramt af lungekræft: Klar til at dø

Den folkekære skuespiller Morten Grunwald har fået den værst tænkelige besked af lægerne: Han har lungekræft, og den har spredt sig.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/morten_grunwald_0.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Mens danskerne har fejret Olsen-bandens 50-års fødselsdag, har Morten ”Benny” Grunwald gået med en mørk hemmelighed: Han har fået kræft. Og den har spredt sig.

– Jeg vil godt sige – så der ikke er alle mulige hemmelighedskræmmerier om det – at jeg har fået lungekræft. Der er metastaser, og det har spredt sig, siger Morten Grunwald til SE og HØR.

I sidste uge skulle han have deltaget i Nordisk Films store fejring af de film, der gjorde ham til folkeeje: ”Olsen-banden”. Men i stedet for at lade sig hylde på scenen i Nordisk Film i Valby var han nødt til at melde afbud.

På det tidspunkt var han endnu ikke klar til at fortælle Danmark, at døden rent faktisk ånder ham i nakken.

I stedet sagde han til Ekstra Bladet, at han desværre var blevet forhindret i at deltage i festen i torsdags.

– Jeg har sendt en sygemelding, men det er ikke noget alvorligt. Hav det godt, du. Farvel, sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/olsen-banden_1.jpg
 (Foto: Aller Media)

Morten Grunwald i sit livs rolle som Benny i ”Olsen-banden”. Her flankeret af Poul ”Kjeld” Bundgaard og Ove ”Egon” Sprogøe. (Foto: TV2)

Sandheden

Den udmelding fortrød han dog først på eftermiddagen i fredags, hvor han ringede til SE og HØR for at fortælle sandheden om sit helbred.

I telefonen var han fattet og præcis, men havde ikke lyst til at snakke længe. Han ringede, fordi han vil undgå, at folk skal gå og snakke i krogene.

Grunwald fylder 84 år til december, og derfor ønsker han ikke at blive strålebehandlet for sin kræftsygdom. I stedet vil han nyde sin sidste tid på jorden så godt, som han nu kan.

– Jeg har fået tilbudt strålebehandling, men det vil jeg ikke. Jeg er 83 år. Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men så er det det. Jeg har haft et langt, godt liv, sagde han.

Og så var der ikke mere at snakke om for Mortens vedkommende. Han virkede afklaret, da han lagde røret på.

Sit livs kærlighed

Morten Grunwald er som bekendt det sidste levende medlem af Olsen-banden. For 20 år siden, i 1998, døde Poul ”Kjeld” Bundgaard i en alder af 75 år. Og seks år senere, i 2004. døde Ove Sprogøe. Han blev 84.

Sammen udgjorde d’herrer hovedbesætningen i filmene, som allerede fra slutningen af 1960’erne blev folkeeje og solgte biografbilletter som aldrig før.

Siden har alle danskere kendt Grunwalds karakteristiske udtryk, når han var Benny Frandsen: ”Skidegodt, Egon”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_lily_weiding.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Skuespilleren med sit livs kærlighed, den 93-årige skuespiller Lily Weiding. (Foto: Mikael Rieck)

Grunwald blev gift med sit livs kærlighed, den ti år ældre skuespiller Lily Weiding, i 1980. De begyndte allerede at danne par tre år før den første ”Olsen-banden”-film, i 1965.

Ægteparret fik datteren Tanja Grunwald i 1968.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/morten_grunwald_og_datteren_tanja_grunwald_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

I 1968 fik Morten og Lily datteren Tanja Grunwald. Her er far og datter til premieren på ”DIRCH” i Glassalen i Tivoli i 2016. (Foto: Dan Mariegaard)

Morten Grunwald indstillede karrieren og gik på pension i 2017.

Sponsoreret indhold