Morten Grunwald: - Jeg er stadig fuld af vigør

Morten Grunwald foran fængslet, hvor han ofte har stået og ventet på Egon Olsen i rollen som Benny

Morten Grunwald foran fængslet, hvor han ofte har stået og ventet på Egon Olsen i rollen som Benny

Foto: All Over Press- Om natten drømmer jeg enten, at jeg farer rundt på teatret og ikke kan finde mit rollehæfte, eller at jeg ikke kan finde frem til scenen. Det er vist ret klassisk for skuespillere, siger Morten Grunwald og slår en lille latter op.

Mere end 50 år på de skrå brædder og hvide lærred fornægter sig ikke for den danske skuespiller, der har beriget Danmark med roller som Benny i "Olsen Banden" og Frede fra "Slå Først, Frede".

Han sidder ved spisebordet i hjemmet i Skodsborg, hvor han bor sammen med sin kone Lily Weiding, som han har delt livet med siden han var knap 30 år og hun 40.

Anledningen er en snak om Bille Augusts "Stille Hjerte", hvor Morten Grunwald spiller en større rolle som ægtemand til en kvinde, der på grund af uhelbredelig sygdom har valgt, at hun vil begå selvmord. Hun samler derfor familien til en weekend, hvor der skal tages afsked.

LÆS OGSÅ: Morten Grunwald: Olsen-banden er gyselig

At Morten Grunwald, der i år fylder 80, også drømmer om skuespil, er ikke noget under. Det har altid været hans levebrød. Men skuespillet er også mere end det.

- Arbejde er livets gave. At få lov at arbejde med noget, man holder af og man elsker. Det er et privilegium, siger Morten Grunwald.

- Jeg selv er meget glad for, at jeg i en høj alder stadig er i fuld vigør. Jeg hopper og danser ikke så meget mere, men det er også kun der, jeg kan mærke om jeg er 60 eller 30.

LÆS OGSÅ: Morten Grunwald sælger sin øresunds-villa i Skodsborg

- Det er den samme glæde ved mit arbejde og den samme lyst og hunger efter at få lov at arbejde. Og der har jeg jo været privilegeret, at jeg har fået lov at lave mange forskellige ting, fortæller skuespilleren, der med egne ord nyder, at "der stadig ind i mellem er brug for en gammel, hvidhåret mand".

At tage fat på rollen som ægtemand i "Stille Hjerte", krævede dog lidt overtalelse.

- Jeg var meget betænkelig. Jeg syntes, historien var god, men grundideen med familiemødet for at tage afsked, det kunne jeg simpelthen ikke forestille mig, hvis jeg var i samme situation. Måske ville jeg skrive et brev, men at tage en lang weekend og vide, at det skulle ende sådan, det ville jeg ikke kunne gennemleve, fortæller Morten Grunwald.

- Men alle betænkeligheder forsvandt så snart, jeg havde taget beslutningen og sagt ja. Jeg sagde til mig selv "Hold nu kæft, du er skuespiller og det er en skidegod rolle og et godt hold". Og så var det overstået, fortæller skuespilleren om filmen, der ved sin verdenspremiere ved filmfestivalen i San Sebastian i Nordspanien i september fik en overordentlig flot modtagelse.

- Det er en bevægende historie, som ingen kan sige sig fri for at blive involveret i, fordi vi alle kan ende i den situation. Og vi ender i hvert fald med en afslutning, siger Morten Grunwald.

Men at filmen har fået ham til at tænke mere over livets afslutning, synes han ikke.

- Tankerne om livet og døden har jeg hver dag. Det er klart, at jo ældre man bliver, jo mere klar bliver man over, hvor længe der er tilbage af det spændende forløb, man har været igennem.

LÆS OGSÅ: Ville tage sit liv lørdag: Har Britanny udsat døden?

- Men uden humor går det ikke. Jeg skubber det voldsomme fra mig. Jeg vil gerne have det ligesom Woody Allen, der siger "Jeg har ikke noget imod døden, jeg vil bare nødig være der, når det sker".

- Vi ved jo ikke noget. Det eneste, vi ved, er, at vi intet ved. Ikke andet end at når man er her, så er døden her ikke, og når døden er her, så er man her ikke, siger skuespilleren eftertænksomt mens han lader to fingre køre frem og tilbage over bordpladen.

LÆS OGSÅ: Ghita Nørby: Skal aldrig giftes igen

Pludselig stopper han og kigger op.

- Det er selvfølgelig spændende, om der er noget bagefter. Jeg tror ikke, der er noget ligesom dette her, men om der er nogle energier og åndelige dimensioner, det skulle ikke undre mig, siger han og trækker på skuldrene.

- Vi ved så lidt om denne her tilværelse og klode og galakse, det kan man slet ikke rumme. Så man zoomer ind på denne her vidunderlige, forfærdelige jord, som det er mægtigt spændende at leve på. Og som jeg er meget glad for. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg ville længes efter at dø. Men jeg ved, at døden er uundgåelig. Så den kan bare komme an, slår han fast.

"Stille Hjerte" har premiere den 13. november. På rollelisten er også Ghita Nørby og Paprika Steen.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close