Nyheder7. maj 2017

Finpudset i hele tre år: Opdagede du alle disse "nye" detaljer i Matador?

Den flere år lange restaurering af ”Matador” betød, at danskerne lørdag aften kunne se detaljer i serien, der ikke tidligere har været mulig
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/3.03367274.jpg
 (Foto: All Over)

Sad du klistret til skærmen lørdag aften for at få et glædeligt gensyn med Mads Skjern, Fru Fernando Møhge og alle de andre beboere fra Korsbæk?

Ja, så lagde du formentlig også mærke til den gennemarbejdede restaurering, som kultserien har gennemgået.

Et restaureringshold hos Nordisk Film har minutiøst restaureret serien i tre år, og lørdag aften tonede første afsnit så over skærmen i bedste sendetid på DR1.

Og resultatet kunne bestemt ses – serien og dens hovedpersoner stod nemlig knivskarpe lørdag aften. Og restaureringen betyder, at fans af den populære serie nu kan se detaljer, som ikke tidligere har været mulig på grund af kvaliteten.

- Nu kan du se, hvad der står på skiltene i baggrunden og læse med, når de læser avisen, siger Hans Vermeij, leder af restaurationsarbejdet ifølge TV 2 til Ritzau.

Også Berlingskes filmanmelder, Jakob Steen Olsen, har opdaget detaljer ved serien, som han ikke før kunne se på grund af kvaliteten:

- Det er lige før, man kan læse artiklerne i Korsbæk Tidende eller afgangstiderne på stationen, tælle kronbladene på blomsterne på Maudes elegante Blå Vifte-stel. Men samtidig kan man pludselig også se, at Lauras blussen, mens hun kæmper med stegen, er malet på, at Maudes hår altid har været og vil forblive en paryk, at Ghita Nørby altså ikke er 24-år, selv om Ingeborg er det, og at Damernes Magasins trappe nede under den små Daniels pusselanker ikke er af cement, men malet træ, skriver filmanmelderen i en anmeldelse i Berlingske.

Foruden dét at rense selve billedet har restaureringsholdet også brugt tid på at ændre seriens format, så den nu passer til moderne TV-skærme. Og det har også givet en positiv effekt hos seeren:

- Det betyder, at seerne ikke i samme grad som tidligere vil se de sorte bjælker i siden af billedet. Det giver et bedre visuelt udtryk for seerne, som nu kommer til at se hovedpersonerne tættere på og i et langt skarpere format forklarer restaureringschef Hans Vermeij til DR.

Også seriens "mor", den snart 100-årige Lise Nørgaard, har bemærket forbedringerne:

- Det er en meget flot restaurering, man kan jo se alt. Sminken var det første, jeg lagde mærke til. Jeg kunne pludselig se deres makeup, siger Lise Nørgaard til TV 2.

DR afslørede i slutningen af marts, at ”Matador” igen ville blive sendt i bedste sendetid – og her afslørede kanalen da også, at det hårde arbejde ville give et knivskarpt resultat:

- Restaureringen af ”Matador” har taget tre år. Først har vi digitalt scannet de gamle filmstriber og lagt på store servere, så materialet ikke risikerer at gå tabt. Herefter har vi fjernet snavs, støv og ridser, som giver seeren en helt anden oplevelse. Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, som man ikke før har lagt mærke til, nu er tydelige. For eksempel er det efter restaureringen lettere at se, hvad der står i Tidende. Alt dette er sket uden at fjerne den originale filmiske æstetik, som var kernen i hele restaureringsprojektet, fortalte Hans Vermeij i en pressemeddelelse fra DR.

Herunder kan du læse 21 sjove og vilde facts om ”Matador”, som du (måske) ikke vidste:

21 facts om Matador du måske ikke vidste

Sponsoreret indhold