”Matador”-stjernen Jørgen Buckhøj: Mads Skjern blev hans skæbne

Jørgen Buckhøj spillede rollen som forretningsmanden Mads Skjern i \

Jørgen Buckhøj spillede rollen som forretningsmanden Mads Skjern i "Matador".

(Foto: All Over)

Når de danske TV-seere genser Korsbæks store matador Mads Skjern, møder de en målrettet og som regel sammenbidt mand. Måske den mindst elskelige karakter i den mest elskede danske serie.

Men skuespilleren bag Mads Skjern, Jørgen Buckhøj, elskede sin rolle som den til tider tyranniske forretningsmand. At han blev så tæt forbundet med Mads Skjern, betød dog også, at Buckhøj fik tilbudt langt færre roller, i de 12 år der gik, fra serien sluttede, til han døde af kræft i 1994 – 59 år gammel.

– Før var han med i nærmest al TV-dramatik, der blev lavet i Danmark. Det stoppede med ”Matador”, fortæller skuespillerens søn, den 54-årige journalist Morten Buckhøj.

– Det var noget, han talte om, når han så noget i fjernsynet, hvor han selv syntes, at han havde passet godt til netop den rolle, fortsætter han. 

Det blev kun til en lille rolle i serien om ”Gøngehøvdingen” i tiden efter Mads Skjern.

Men helt læne sig tilbage og slappe af kunne Jørgen Buckhøj dog ikke, for selv om han spillede en af de største roller i historiens mest sete og elskede danske TV-serie, blev hans bankkonto ikke just overfyldt i ”Matador”-årene fra 1978 til 1982.

10.000 kr. per afsnit lød lønnen – altså 240.000 kr. for hårdt arbejde med meget tidlige morgenoptagelser over fire år.

Heldigvis betød berømmelsen, der fulgte i kølvandet på TV-succesen, at mange andre muligheder bød sig til.

– Han tog ud i landet og optrådte steder, hvor han kunne tjene en månedsløn på en aften, fortæller Morten Buckhøj, der aldrig sporede den mindste smule bitterhed hos sin far over, at Mads Skjern i den grad blev hans skæbne.

– Min far syntes, at ”Matador” var en fantastisk ting at være med i, og han var enormt stolt over at have fået en rolle, som han på den måde blev identificeret med, lyder det fra sønnen, der er stolt over faderens præstation som Mads Skjern. 

Privat var Jørgen Buckhøj komplet modsat Mads Skjern: Altid i godt humør og med et grin lurende lige om hjørnet, også selv om han i store dele af livet bøvlede med både en dårlig ryg og hudsygdommen psoriasis.

Læs mere om Jørgen Buckhøj i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu. 

 

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close