Nyheder25. januar 2017

Mikkel Behas far er dødssyg: - Den største smerte er at sige farvel

Mikkel Behas far, sø-eventyreren Troels Kløvedal, er dødeligt syg og har måske kun ganske få måneder tilbage at leve i. Nu fortæller Mikkel Beha om sorgen, frygten – og forholdet til sin far – i et stort interview
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/troels_og_mikkel_0.jpg
 Foto: All Over

De har sammen oplevet den smukkeste og vildeste natur, og sammen har de besøgt steder, vi andre kun kan drømme om.

Men nu tilbringes tiden sammen ikke længere på verdenshavene.

Nu bruges dagene i stedet sammen i faderens hjem på Djursland. Her sidder de enten og genopliver gamle eventyrlige anekdoter – eller også sidder de bare i stilhed ved hans skrivebord.

For Mikkel Beha og faderen Troels Kløvedal er stunderne sammen nu mere end nogensinde vigtige.

Troels Kløvedal er nemlig dødssyg – svækket af både ALS og en kronisk lungesygdom – og den 73-årige globetrotter har måske kun ganske få måneder tilbage at leve i.

I et stort og åbenhjertet interview med magasinet Psykologi fortæller Mikkel Beha nu om sorgen, frygten – og forholdet til sin far.

- Den største smerte er at skulle sige farvel til sine gamle i familien. Til min mor. Min mormor, min morfar, min moster, som overtog noget af min mors rolle, da hun var væk. Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at min far er syg med en alvorlig diagnose. Det er også en smerte. En kæmpe… ikke sorg… jeg er jo ikke i sorg over, at min far er syg, for han er usandsynligt god til at holde sit humør oppe, på trods af at man godt kan se, at livet har en slutning inden for en overskuelig fremtid. Men det ligger som en mørk sky henover… det kan jeg godt mærke, fortæller Mikkel Beha i interviewet med magasinet Psykologi.

Troels Kløvedal - billeder af hans liv

Selv om Mikkel Beha forsøger at glæde sig over alle de gode ting i livet – at han har masser af foredrag, at der snart er premiere på en ny sæson ”Kurs mod fjerne kyster”, at alle hans drenge har det godt – så kan han mærke, at faderens sygdom tynger.

- Jeg glæder mig ikke ligeså meget over alle de ting, der er godt, som jeg plejer at gøre. Og det er jeg ellers virkelig god til. At glæde mig. Det er svært at få armene helt op over hovedet, fordi der ligger den dér med, at man skal sige farvel til sin store, stærke far, fortæller Mikkel Beha i interviewet.

Det var i midten af oktober, at 73-årige Troels Kløvedal afslørede, at han var ramt af både ALS og en kronisk lungesygdom. Det skete i bogen ”Modne Mænd”:

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter nogle få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, fortæller 73-årige Troels Kløvedal i bogen ”Modne Mænd”, der udkom i midten af oktober.

Troels Kløvedal, der blev kendt og elsket for sine levende og eventyrlige programmer om skibet Nordkaperen, begyndte at vise symptomer på at være alvorligt syg i begyndelsen af 2015.

I begyndelsen tydede det på, at Troels Kløvedal var ramt af den alvorlige lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene. Men desværre var det ikke den eneste sygdom, der havde ramt globetrotteren. I juli måned sidste år fik han således konstateret sklerose-sygdommen ALS, en frygtet sygdom, der langsomt, men sikkert lammer hele kroppen.

Selv om Troels Kløvedal er svækket, er han stadig sig selv, fortæller Mikkel Beha:

- Heldigvis er min far som sagt helt frisk i hovedet, ingen personlighedsforandringer eller noget. Tværtimod siger han, at han sgu nærmest er blevet mere skrap. Som om noget af energien fra kroppen, der ikke rigtigt kan mere, er røget op i hjernen. Han skriver løs på sin 18. bog, så på den måde er han ikke en patient. Jeg har lige fået en mail her til morgen om to vinduer, der er blæst ud, og om jeg kan komme og fikse dem. Så han er stadig Troels, siger Mikkel Beha i interviewet med Psykologi.

Sponsoreret indhold