Nyheder29. december 2016

Ven afslører: Sådan har dødssyg Troels Kløvedal det nu

Det var Troels Kløvedals mangeårige ven, kontreadmiral Niels Wang, der tirsdag overrakte sø-eventyreren dronningens ridderkors. Vennen fortæller nu, at Troels Kløvedal er tydeligt mærket af de alvorlige sygdomme, han er ramt af
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kloevedal.jpg
 Foto: Finn Hagemann

Tirsdag var en både glædelig, stor og følelsesladet dag for eventyreren Troels Kløvedal.

Her modtog han nemlig en af de største hædersbevisninger, som man kan få i Danmark.

Her modtog han selveste Dronningens ridderkors.

Hædersbevisningen var stort lyspunkt i Troels Kløvedals liv – og også et tiltrængt lyspunkt. Siden oktober har den garvede eventyrer vidst, at han var dødeligt syg. Ramt af både ALS og en kronisk lungesygdom.

Hædersbevisningen fik han overrakt af sin mangeårige ven, kontreadmiral Niels Wang. Og vennen fortæller nu til BT, at Troels Kløvedal er meget mærket af sine sygdomme.

- Han har det desværre ikke ret godt, han er meget syg. Det er en forbandet sygdom, siger Niels Wang til BT, hvorefter BTs journalist spørger, om hoffet bad ham om at aflevere ridderkorset personligt, fordi Dronningen ville være sikker på, at Troels Kløvedal fik det inden sin død.

- Altså, jeg kan ikke andet end spekulere, men jeg vil da tro, at det er derfor. Det er simpelthen for at være sikker på, at den bliver afleveret til tiden, om jeg så må sige. For under normale omstændigheder vil borgere, der får den orden, modtage den med posten, siger kontreadmiral Nils Wang til BT.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kloevedal.jpg
 Foto: Finn Hagemann

Troels Kløvedal fik 27. december overrakt Dronningens ridderkors af sin mangeårige ven, kontreadmiral Niels Wang. Foto: Finn Hagemann

Han havde på forhånd ringet til Troels Kløvedal og overbragt ham nyheden om, at han ville få overrakt hædersbevisningen.

- Og så havde han inviteret familie og venner derud, så de kunne være med, når han fik sin orden. Og han var meget rørt og stolt, kan jeg godt sige, siger Niels Wang til BT.

Det var i midten af oktober, at 73-årige Troels Kløvedal afslørede, at han var ramt af både ALS og en kronisk lungesygdom. Det skete i bogen ”Modne Mænd”:

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter nogle få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, fortæller 73-årige Troels Kløvedal i bogen ”Modne Mænd”, der udkom i midten af oktober.

Troels Kløvedal, der blev kendt og elsket for sine levende og eventyrlige programmer om skibet Nordkaperen, begyndte at vise symptomer på at være alvorligt syg i begyndelsen af 2015.

I begyndelsen tydede det på, at Troels Kløvedal var ramt af den alvorlige lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene. Men desværre var det ikke den eneste sygdom, der havde ramt globetrotteren. I juli måned i år fik han således konstateret sklerose-sygdommen ALS, en frygtet sygdom, der langsomt, men sikkert lammer hele kroppen.

Netop lammelserne er dét, som Troels Kløvedal frygter allermest, har han fortalt i bogen.

- Jeg kan godt finde ud af det at dø. Det har min livserfaring hjulpet mig med, men at skulle blive lam først, det kan jeg ikke acceptere, og derfor har jeg også skiftet holdning til aktiv dødshjælp. Før syntes jeg, at lovgivningen var ok, men i dag synes jeg, at man skal have ret til at dø, når vil, siger Troels Kløvedal i bogen ”Modne Mænd”.

Se billeder af Troels Kløvedal i galleriet herunder:

Troels Kløvedal - billeder af hans liv

Sponsoreret indhold