Nyheder 11. januar 2019

Ligner sin karakter: Jødiske rødder

Den 33-årige skuespiller Katrine Greis-Rosenthal fra Bille August-serien ”Lykke-Per” praktiserer dog ikke sin oprindelige tro i hverdagen.
(Foto: Dan Mariegaard)

Fortryllende, klog og empatisk.

Det er nogle af de karaktertræk, Katrine Greis-Rosenthal skulle finde frem, da hun spillede den jødiske foregangskvinde Jakobe i Bille Augusts film ”Lykke-Per”, der havde premiere i sensommeren og senest er vist som en miniserie på TV2.

Selv om den 33-årige skuespiller har været etableret som skuespiller i flere år, må det siges at være hendes gennembrud.

– Jeg tænkte helt klart, at her er min drømmerolle, her er min store chance, nu gælder det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Rolf Konow)

Katrine så det som en fantastisk mulighed at få lov til at spille Jakobe i Bille Augusts film ”Lykke-Per”, som er baseret på Pontoppidans roman af samme navn. Her er hun med Esben Smed, 34, som spillede netop Lykke-Per. De to forelsker sig, men bliver udfordret, da han er kristen, og hun er jødisk. (Foto: Rolf Konow)

– Jeg var parat og følte, at den kom på det helt rigtige tidspunkt i mit liv til at kunne give den noget tyngde og erfaring, fortæller Katrine til magasinet Soundvenue.

Også i den virkelige verden virker hun både fortryllende, klog og empatisk, og så har hun endnu et træk til fælles med Jakobe.

– Jeg havde også allerede kendskab til religionen og de jødiske traditioner, da min far er jøde, og vi har bibeholdt en del af højtiderne, pesach og hanukkah, fortæller hun.

Alligevel måtte hun kæmpe en hård kamp og gå til utallige castinger, inden Bille August personligt fortalte hende, at hun var udvalgt til at spille den karismatiske kvinde fra Pontoppidans bog.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

I slutningen af 2018 modtog Katrine Greis-Rosenthal Ove Sprogøe Prisen og 50.000 kr. Begrundelsen lød, at hun var en af de mest lovende unge skuespillere i Danmark, og at hun med sin rolle som Jakobe for alvor slog sit navn fast i dansk film. (Foto: Mikael Rieck)

Familien først

Katrine har på ingen måde ligget på den lade side, siden hun for seks år siden blev uddannet fra Statens Teaterskole.

Ud over at hun på kort tid har fået stablet en flot karriere på benene, har hun født datteren Esther Liv på seks år og sønnen August Levy på to.

Dem har hun sammen med sin mand og kollega Martin Greis, der også har travlt som skuespiller i både ind- og udland.

Heldigvis har de to fundet en god opskrift på at pleje både familien og karrieren.

– Den store fordel er selvfølgelig, at vi har forståelse for hinandens arbejde, og at vi kan dele rigtig meget med hinanden.

Men der er så også den udfordring, at vi begge arbejder i ind- og udland, og da børnenes hverdagsliv skal fortsætte upåagtet af, hvordan vi arbejder, må vi aldrig gøre det på samme tid, fortæller skuespilleren.

Heldigvis har de hjælpsomme forældre, der træder til, og en overgang hyrede de en ung pige, da det blev umuligt at få enderne til at nå sammen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

I ni år har Katrine Greis-Rosenthal og Martin Greis, 38, kørt parløb. De bor i Taarbæk med Esther Liv på seks, sønnen August Levy på to et halvt og Martins datter Emma-Mai på ni år. De støtter hinanden meget for at få to travle karrierer og familielivet til at gå op i en højere enhed. De kan snart opleves i Thomas Vinterbergs film ”Kursk”, som de begge spiller med i. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Travl kvinde

Parret bor i Taarbæk i en gammel villa, som de købte for et par år siden.

Det var dog svært at udfylde rollen som Jakobe og rollen som mor og kone samtidig.

Det betød afsavn fra familien, men så trådte Martin til og sørgede for at holde styr på madpakker og legeaftaler.

– Vi har nogle aftaler om, at hvis en af os laver et stort projekt som ”Lykke-Per”, så er det nummer ét lige i den periode.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mike Kollöffel)

I efteråret kunne danskerne nyde Katrine som sygeplejersken Nina i ”Sygeplejeskolen”. Hun kan lide at spille en bred skare af roller, så hun ikke bliver sat i bås som skuespiller.  (Foto: Mike Kollöffel)

– Og hellere have en glad forælder, der kommer hjem med overskud og masser af inspiration – og som glæder sig til at være der fuldt ud – end en mor, der, for mit vedkommende, ikke ville være glad for at skulle sidde på det samme kontor foran den samme computer hver dag.

Det ville ikke fungere for mig, siger Katrine.

Der er dog heller ikke noget, der tyder på, at det bliver nødvendigt for hende lige foreløbig.

Der er rift om hende, og du kan opleve hende på TV2 onsdag kl. 20 i ”Lykke-Per”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold