Nyheder27. januar 2021

Krig om Trumps fremtid

Medlemmerne af de republikanske parti kan afgøre eks-præsidentens fremtid i den kommende rigsretssag.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega727643_003.jpg
 Foto: Mega

Mens Trumps slikker sol i Florida, bliver hans fremtid snart afgjort ved en rigsretssag i Washington.

Hvis republikanerne vil af med Trump, har de nu en enestående chance. De kan dolke ham i ryggen og lade ham betale for alle de løgne, han har gentaget i årevis. Så er han færdig i partiet, og han vil måske heller ikke kunne stille op til et valg igen. Men kan også de benåde ham. Det sidste baner vejen for, at eks-præsidenten vil genopstille til valget i 2024. De giver republikanerne masser af stemmer – for Donald har været en ekstrem stemmesluger for partiet. Spørgsmålet er dog, om de kan leve med den utilregnelige præsident på længere sigt.

Alt er på spil, når den nye rigsretssag mod Donald Trump går i gang den 8. februar. Det store spørgsmål er nu, hvor mange republikanske medlemmer af senatet, der vil dømme ham for angrebet på Kongressen den 6. januar, hvor han fra en scene i Washington D.C. opildnede sin ”Make America Great Again”-hær til at ”kæmpe som ind i helvede”. Det resulterede i voldelige optøjer og fem døde i den amerikanske hovedstad. Men om sagen bliver dødsstødet til eks-præsidenten, ved vi formentlig først, når afstemningen kommer.

- Hvis man kan mobilisere de 17 republikanske senatorer, der kræves, så ved vi det først, når de skal stemme om det. Selve sagen er klokkeklar. De fleste oplevede det på egen krop, da angrebet skete. Ingen er i tvivl om, hvad der skete. Nogle vil argumentere for, at det ikke giver mening at anlægge en sag mod ham, når han ikke længere er præsident. Det vil en del sige. Jeg er skeptisk over, om man kan finde 17 senatorer. Men det er ikke umuligt, siger USA-ekspert fra SDU, Niels Bjerre-Poulsen, til SE og HØR.

51 pct. af amerikanerne mener, Trump skal dømmes, mens 37 pct. er i mod. I det republikanske parti var der 11 senatorer og 140 republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus, der protesterede mod Bidens valgsejr på trods af, at ingen retslige instanser i USA ville tage anklagerne om stemmesvindel seriøst. Men spørgsmålet er nu, hvor mange der stadig vil støtte Trumps konspirationsteorier.

- Der er borgerkrig for alvor i partiet. Deres tanke er, at Trumps greb på det republikanske parti er dødeligt på den lange bane. Tanken om, at han de næste fire år skal opildne sine tilhængere og lege med tanken om, at han vil stille op i 2024 – det er dræbende for partiet. Og det er dræbende for den gruppe, der gerne selv vil være præsidentkandidater. Men de vil samtidig ikke lægge sig ud med Trumps tilhængere, for de vil gerne have deres stemmer, siger Bjerre-Poulsen.

Og dem er der mange af. 74 millioner amerikanere stemte på Trump. Det var dog før, han fremsatte løgnen om stemmesvindel, som først for alvor tog fart, da han tabte til Joe Biden. Men en rigsretssag kan måske give ham dødsstødet. Efterfølgende vil der nemlig skulle stemmes om Trump skal udelukkes for at stille op igen.

- Hvis han bliver dømt ved en rigsretssag, er han jo allerede ude af embedet. Men det er afstemningen bagefter, der er afgørende. Det er det, der fra afskriver ham for muligheden for at kunne stille op igen. Det kræver kun et lille flertal på 50, og det er nemt at opnå. Men det kræver 67 senatorer at få ham dømt i rigsretten inden. Og det det, der bliver svært, siger USA-eksperten.

Uanset hvad har Trump lovet at kæmpe for sine vælgere. Det kan betyde, at han vil starte sit eget parti. Lige nu går der rygter om det kommer til at hedde ”The MAGA-party” eller ”The Patriot Party”. Men problemet for både Trump og det republikanske parti er, at det faktisk kun vil skade dem selv. Demokraterne vil nemt kunne vinde valg i fremtiden, hvis de MAGA-partiet og det republikanske parti skal kæmpe om de konservative amerikanske stemmer.

- Det er meget muligt, at Trump fortsætter med at spille offer. Men hans historie bliver svækket, hvis republikanerne dømmer ham og siger, at der ikke er så meget at rafle om, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Sponsoreret indhold