Kendte7. januar 2021

Bananrepublikken USA

4 døde efter kupforsøg i USA i nat. Men hvordan gik det så galt i verdens mest magtfulde land?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/analyse_0.png
 Foto: Mega

Analyse af Jacob Heinel Jensen, journalist på SE og HØR

Da Donald Trump blev valgt for år over fire år siden, havde jeg svært ved at falde i søvn i lejlighed i West Hollywood i Californien. Jeg var rystet. USA var rystet. Mange frygtede for fremtiden med den nyvalgte præsident, der spyede ild mod alt og alle.

Siden har Trump chokeret verden gang på gang. Han gik amok på allierede, roste diktatorer, benægtede corona-pandemien. Og da han tabte valget i november sidste år, ville han ikke acceptere resultatet: Han opfandt sin egen virkelighed og fortalte sine støtter, at valget blev stjålet af det onde, demokratiske parti.

I aftes kulminerede vanviddet. Og frygten blev til virkelighed.

USA’s demokratiske hjerte, Kongressen, blev angrebet af rasende Trump-tilhængere. Deres mission var klar: De ville stoppe stadfæstningen af Joe Biden som ny præsident. De forsøgte et statskup, og det lykkedes dem at udsætte afstemningen i timevis. Vi skal 207 år tilbage i tiden til 1814 for at finde et lignende angreb på Kongressen. Dengang satte britiske tropper ild til amerikanernes politiske hjertekammer i forbindelse med krigen i 1812.

Fiktion

Når katastrofer rammer USA, tror man ikke sine egne øjne. Det ligner fiktion. Ingen af os glemmer billederne af tvillinge-tårnene, der blev bombet af passagerfly og kollapsede midt på Manhattan den 11. september 2001. Det lignede en Hollywood-film. I aftes mindede tv-billederne fra Washington, D.C., om et afsnit af tv-serien ”Homeland.”

De voldsomme billeder fik tilmed den tidligere præsident, George W. Bush, til at sammenligne USA med en bananrepublik.

Men hvordan kunne det gå så galt? Siden Biden blev erklæret vinder af valget i november, har Trump anført konspirationsteorier og løgne om valgsvindel. Han har mobiliseret en kæmpe hærskare af såkaldte ”Retrumplicans”. Republikanere, der mener, at Trump blev genvalgt, og demokraterne begik valgsvindel.

Parallel verden

Disse mennesker stiftede jeg selv bekendtskab med, da jeg skrev om valget fra Los Angeles, Californien i oktober og november. De ligner ganske almindelige amerikanere på overfladen, men de har mistet troen på demokratiet og de frie medier. De demonstrerer på gaden med kæmpe Trump-flag megafoner. De er aggresive. De lever en i en parallel virkelighed og tror på de løgne og konspirationer, som Trump fortæller dem. Uanset hvilke. Hvis Trump siger, Fox News lyver, så lyver de. Hvis Trump siger, døde mennesker har afgivet falske stemmer, tror de det. Hvis Donald råber ”fake news”, gentager de det. Der er ingen grænser.

Ført bag lyset

USA er lige nu udsat for en polarisering, der ikke handler om politik. Det er en kamp mellem fantasi og virkelighed, og den udspiller sig i hele landet. Fra Beverly Hills til Boston og fra Seattle til Miami har vrede ”trumpister” i månedsvis demonstreret på vegne af præsidenten. De tror virkelig på, at demokraterne har stjålet valget fra Trump. Og der er mange af dem.

Ansvaret for at føre alle disse mennesker bag lyset ligger hos præsidenten, hans familie og de skøre MAGA-lakajer, blandt andet New Yorks tidligere borgmester, advokaten, Rudy Guiliani. De har alle blod på hænderne nu. Fire mennesker mistede livet ved de voldelige optøjer i kongressen i aftes.

Trump selv gik ud med en hilsen til de voldelige demonstanter:

- Vi elsker jer. I er meget specielle. Men I skal tage hjem nu, sagde han.

https://imgix.seoghoer.dk/mega724796_001.jpg

Trump talte til de vrede demonstranter inden angrebet på Kongressen. (Foto: Mega)

Trak stikket

Flere af Donalds trofaste støtter trak stikket i nat. Vicepræsident Mike Pence fik nok. Flere vil formentlig gøre det de kommende dage. Mange vil mene, at det er en postgang for sent. Og spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske med præsidenten, når han er færdig i Det Hvide Hus den 20. januar. Selv siger han, at han vil overdrage magten fredeligt om knap to uger.

Tiden vil vise, om han denne ene gang fortæller sandheden.

null

Sponsoreret indhold