Live fra Washington: Kun soldaterne er tilbage

Soldater passer på USA\'s hovedstad.

Soldater passer på USA's hovedstad.

Foto: Heinel

Washington er som en forladt by i en katastrofefilm, hvor alt liv er forsvundet. Tilbage er kun militære køretøjer, betonklodser og soldater, der er bevæbnet til tænderne.

De eneste civile mennesker, der er tilbage, er de hjemløse. De sidder som forstenede og betragter de mange soldater, der patruljerer. Alle butikker er lukkede og har træplader for vinduerne, og der er ingen biler tilbage. 

Næsten alt liv er væk.

Tilbage står de historiske bygninger, der danner rammen om Amerikas magtcentrum. Gaderne, der har navne efter staterne Massachusetts New York og Pennsylvania, ligger øde hen, mens flaget med stjerner og striber stadig vejrer fra flagstængerne. 

Også civile lastbiler fyldt med sand er hentet ind for at barrikadere gaderne fra oprørere. (Foto: Heinel)

Stemningen i de tommer gader minder om scener fra den dystopiske serie, "Handmaids Tale" der handler om USA efter et kup har omdannet det demokratiske land til et religiøst teokrati. 

Frygter nyt oprør

Om tre dage skal Joe Biden, 78, indsættes som USA's 46. præsident foran Capitol Hill. Historisk set er indsættelsen af en ny præsident en begivenhed, der samler det amerikanske folk. Men efter fire år med Donald Trump som præsident er intet som før. FBI frygter, at militante fraktioner af præsidentens støtter vil angribe i endnu et forsøg på at kuppe sig til magten. Trump selv har anbefalet sine støtter at "kæmpe som ind i helvede". 

USA's nye fjende

Det fik myndighederne til først at indkalde 20.000 soldater til Washington. Alligevel følte man sig nødsaget til at hente 5.000 ekstra, og lige nu er der således flere amerikanske tropper i hovedstaden end i Irak og Afghanistan samlet. Amerikanerne selv er simpelthen blevet USA's største fjende.

Unge amerikanske soldater er nu hentet ind for at beskytte USA fra ameerikanerne selv. (Foto: Heinel)

SE og HØR gik på gaden for at kigge på sikkerhenden søndag morgen. Intet kan sammenlignes med situationen, og unge amerikanske soldater kontrollerer og styrer hele hovedstadsområdet. Mange er dem er meget unge og sidder bare og kigger nervøst rundt med deres skarpladte maskingeværer. Desuden er både FBI og Secret Service markant til stede i området op til både Det Hvide Hus og Capitol Hill. Der er lavet en sikkerhedsbuffer-zone på adskillige gader.

Ingen MAGA-hatte

Indtil videre virker myndighedernes strategi. Der er som blæst for voldelige Trump-fans, og der er ingen Make America Great Again-hatte tilbage. Den 6. januar stormede trumpisterne Kongressen, og nu er mange af dem efterlyst af FBI. Angrebet kostede fem mennesker livet og efterlod hele verden i en choktilstand.

Det føderale politi efterlyser terroristerne fra angrebet på Kongressen. (Foto: Heinel)

Hvor er de?

Spørgsmålet alle stiller sig er, hvor Trump-terroristerne befinder sig nu. En lokal fortæller til SE og HØR, at hun har spottet flere MAGA-hatte i forstaden Westchester, der ligger nord for Georgetown. Men de som splittet for alle vinde, og derfor er det lige nu svært at forestille sig, at en kæmpe bølge af dem skulle vælte mod magtens centrum. I sådan en situation ville soldaterne skulle forsvare både Det Hvide Hus og Capitol Hill.

Alt kan ske, og derfor bliver de fleste lokale hjemme af frygt for pludselig at blive fanget i endnu et voldeligt oprør mod demokratiet. Mange frygter, at den nuværende situation er stilhed før stormen.

Lover at forsvinde fredeligt

Hovedpersonen selv, Donald Trump, ventes at forsvinde den 20. januar. Efter angrebet mod Kongressen lovede han i hvert fald, at han ville sikre en fredelig overdragelse af magten. Nu fortæller kilder til flere amerikanske medier, at Trump vil liste ud af bagdøren ved en ceremoni ved Joint Base Andrews. Normalt siger præsidenten pænt farvel og tager en helikopter fra Capitol-bygningen, men det dropper Trump også.

Trump forlader posten som præsident med med 34 pct. opbakning fra amerikanerne, ifølge en SSRS for CNN-meningsmåling.

Følg SE og HØRs Instagram stories fra Washington på @jacobthereporter

SE og HØRs udsendte reporter i Washington. (Foto: Heinel)

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close