Nyheder5. september 2016

Kongeligt vagtskifte i vente

Et stort flertal i en frisk meningsmåling mener, at Mary og Frederik bør overtage tronen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-32150.jpg
 foto: Kaspar Wenstrup
Er dronningen klar til at blive pensionist? Tre ud af fire adspurgte i en frisk meningsmåling, som SE og HØR har fået gennemført, mener, at Mary og Frederik egner sig bedst til at være Danmarks regentpar.
Mindre end 20 procent foretrækker Margrethe og Henrik. Meget tyder på, at 76-årige dronning Margrethe er ved at være klar til at bryde traditionen om, at regenter bliver hængende i førersædet, indtil de dratter døde om.
Margrethe har nemlig ikke mere at bevise. Hun har siddet på tronen i over 44 år, hvilket er længere end de fleste i branchen. Bortset fra nogle få svipsere, som da hun i en nytårstale kaldte indvandrerkritik for ”dumsmarte bemærkninger”, har hun indfriet forventningerne.
https://imgix.seoghoer.dk/bb-02439.jpg
 Foto: ALL OVER
Mary og Frederik har i mange år været klar til at overtage tronen, og de har danskernes opbakning til det. Her repræsenterer de Danmark ved OL i London. (Foto: All Over) Et væsentligt argument for at træde tilbage er, at kronprinsparret risikerer at optræde løse i kødet og med hentehår, når de engang tager over. Mary og Frederik har øvet sig på regentrollerne i rigtig mange år. I praksis er generationsskiftet i fuld gang – det er ikke længere kun mode og sport, som fylder kronprins-parrets kalender, og da Mexicos præsidentpar besøgte Danmark, var kronprinsparret værter.
Selv om kronprinsen fortsat taler mere sort end bogstaverne på denne side, så er intet af det, han beskæftiger sig med, så vigtigt, at det betyder noget, om han siger ”forvænte”, når han mener ”forventningsfulde” – som det skete under OL i Rio. Heldigvis har Frede i Mary en begavet og særdeles populær hustru, som opvejer hans sproglige udfordringer. Ydmygelserne vil stoppe En anden grund til at trække sig som monark er, at Margrethe dermed sidestilles med prins Henrik, som allerede er pensionist. Ved at lade Frederik overtage tronen bliver der bragt lidt mere balance ind i regentparrets turbulente forhold, hvor Henrik gang på gang har svigtet Margrethe i offentlige sammenhænge.
Efter en abdicering kan parret med god samvittighed holde sig langt væk fra offentlige optrædener og gøre, hvad de har lyst til – sammen eller hver for sig. Som det er nu, hviler alles øjne og hele ansvaret for royale opgaver udelukkende på Margrethe – det pres slipper hun for ved at indløse et kongeligt mimrekort. Foretrækker Frederik Endelig er der folkestemningen – allerede i 2014 viste en Megafon-måling, TV2 havde bestilt, at 30 procent af danskerne mente, at Frederik ville være kongehusets bedste repræsentant. ”Kun” 27 procent stemte på dronning Margrethe. Som nævnt viser SE og HØRs måling nu, at knap tre ud af fire foretrækker Mary og Frederik i spidsen for monarkiet.
Et andet vigtigt pejlemærke for dronningen, mens hun overvejer sin fremtid, kan være, hvad der sker uden for Danmarks grænser: I det hollandske konge- hus lader man yngre generationer komme til. Den flyvende udskiftning, som praktiseres i kanallandet, svækker på ingen måde det hollandske monarkis popularitet. 49-årige kong Willem-Alexander klarer opgaven med bravur, mens hans mor Beatrix nyder livet som pensionist. I nabolandet Belgien abdicerede kong Albert for tre år siden som 79-årig. Hans søn, 56-årige Philippe, overtog tronen – og solen står stadig op hver morgen i det ølglade land. For to år siden gik kong Juan Carlos, nu 78 år, selv af efter en stribe skandaler, og det har uden tvivl styrket det spanske monarki, at hans søn Felipe og svigerdatter Letizia overtog tronen.
Senest stillede Japans kejser Akihito, 82, sig frem på nationalt TV og bad om forståelse for, at han ønsker at gå på pension. Selv om forfatningen ikke tillader det, vil den japanske regering arbejde på at finde en løsning. De kommende måneder vil vise, om Margrethe er klar til at overlade butikken til Mary og Frederik.

Sponsoreret indhold