Farvel, mørkets fyrste

74-årige Donald Trumps dage som præsident er nu talte.

74-årige Donald Trumps dage som præsident er nu talte.

Foto: Mega

Et mørkt, mørkt kapitel i USA’s historie ender i dag.

For mig ender det nærmest der, hvor det startede for fire år siden, da Trump blev svoret ind. Jeg var og er stadig chokeret og rystet over præsident nummer 45. Jeg tøver ikke længere med at kalde ham ekstrem farlig.

Skade på demokratiet

Til tider forsøgte jeg at forstå, hvad der var Trumps projekt, og hvad der fik millioner og atter millioner til at stemme på ham. Jeg roste også præsidenten, når han havde succes med den rekordlave arbejdeløshed og den solide økonomi. For freden i Mellemøsten. Men ingenting kan retfærdiggøre den ufattelige skade, han har gjort på det amerikanske demokrati. 

Trump har ødelagt det konservative parti og den politiske samtale. Før Trump diskuterede vi politik i USA. Vi talte om fordele og ulemper ved lavere skatter, frihed og velfærd. Sundhed og socialpolitik. 

Løgne og fakta

Men den politiske debat sluttede brat i 2016. I stedet har samtalen i USA handlet om løgne mod virkelighed. Efterspillet på valget i 2020 blev så grotesk, at det mindede om fiktion. Trump, Rudy Guiliani og de vanvittige 11 senatorer og 140 republikanere i Repræsentanters Hus, der insisterede på, at valget blev stjålet af demokraterne, er en skamplet på USAs historie. 

Jeg argumenterede tidligere for, at journalister skulle have været bedre til at dække USA uden bias, og at de skulle have været bedre til at formidle Trump-vælgernes synspunkter. Det mener jeg ikke længere. Trump-bevægelsen kæmpede mod fakta og mod demokratiet. Som journalister skal vi ikke formidle løgne og vanvid. Vi skal formidle fakta og virkelighed. Trump og republikanerne tvang journalister til helt åbentlyst at favorisere Demokraterne. Realistiske og normale amerikanere havde reelt kun et parti, de kunne stemme på, og mange blev desværre forblændet.

Konservatismen blev begravet af Trumpismen.

⁃ Det kræver en enorm indsats at uddanne borgere til at modstå den stærke trang til at tro på noget, som de i forvejen tror på, eller hvad andre i deres omgivelser tror på, eller hvad der kan give deres tidligere valg god mening, skrev den amerikanske historiker, Timothy Snyder, i Weekendavisen i sidste uge.

Så uhyggeligt rigtigt. Jeg håber, Biden prioriterer uddannelse enormt højt i sin kommende administration.

Mørkets fyrste

Og jeg håber, at den frie verdens svar på mørkets fyrste, Donald Trump, bliver straffet for sine ugerninger. At republikanerne vil luge ud i partiets anti-amerikanske elementer. USA er grundlæggende et land, der overvejende er bygget på konservative værdier. Amerikanerne fortjener et ordentligt republikansk parti, der befinder sig i virkeligheden.

Nu starter et nyt kapitel i USA. Biden får rigeligt at se til. Men det vigtigste hele verden skal holde øje med nu er, om Trump-bevægelsen vokser ude i det røde USA, eller om den langsomt bliver kvalt.

 
Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close