Krimi14. januar 2021

6 dage tilbage: Klar til krig

Amerikanerne holder vejret under Trumps sidste dage som præsident. Sh.dk ser på de forskellige scenarier, der kan udspille sig i USA.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/analyse_2_0.png
 Foto: Mega

Mens Donald Trumps dage i Washington snart er talte, holder amerikanerne vejret. Kampklare tropper er klar til at holde præsidentens voldelige fans væk fra Capitol Hill. Men hvor galt kommer det til at gå i verdens mest magtfulde land?

Nærmest helt utrolige scener udspiller sig lige nu i USA's svar på folketinget, Kongressen, i Washington, D.C. Soldater er nemlig klar til kamp, hvis nye uroligheder rammer magtens centrum.

https://imgix.seoghoer.dk/20210114-104317-l-1920x1280we.jpg

Soldater i Kongressen hviler sig for at være klar til kampe de kommende dage. Foto: Ritzau Scanpix

Den første bølge af soldater ankom uden våben, men nu vil USA's forsvarsministerium bevæbne dem til tænderne. Det bekræftede en talsmand for DC National Guard i går:

- Vores styrker er klar til at hjælpe og er bevæbnede, hvis det bliver nødvendigt, siger Chelsi Johnson til CNN.

Vold og kaos

Der er 15.000 soldater til stede inden magtoverdragelsen, der finder sted onsdag den 20. januar - om bare seks dage. Frygten er, at voldelige og bevæbnede Trump-støtter fra hele landet i de kommende dage vil bevæge sig mod hovedstaden, hvor Biden bliver indsat som USA's præsident nummer 46. FBI mener, at bevæbnede og voldelige demonstrationer kan ramme samtlige hovedstader i landets 50 stater - og i særdeleshed i Washington.

https://imgix.seoghoer.dk/mega724796_001_0.jpg

Sådan så det ud den 6. januar, da Trump endnu engang tordnede over påstået valgsvindel. Kort efter stormede hans MAGA-hær USA's politiske hjertekammer, Kongressen. (Foto: Mega)

Den 6. januar gik det helt galt, da pro-Trump-demonstranter stormede Kongressen, mens politikerne var ved at stadfæste Bidens valgsejr. Fem personer døde under det historiske angreb, alle frygter en gentagelse af de kommende dage. Trump-hæren mener, at Biden og det demokratiske parti har svindlet under valget, og det er Trump selv, der siden nederlaget i november har spredt falske informationer og løgne.

Men hvor farlig kan situationen blive de kommende dage i USA?

Sh.dk forsøger at komme med fire forskellige bud:

1. Magtoverdragelsen sker under forholdsvis rolige forhold

Trump er blevet meget politisk svækket siden valget og særligt efter optøjerne i sidste uge. Flere partifæller har vendt ham ryggen - ikke mindst fordi præsidentens løgnagtige beskyldninger om valgsvindel også har kostet repulikanerne magten. Partiet har under Trump tabt Det Hvide Hus, Repræsentationerns Hus og Senatet. Det er uhørt at tabe så stort. Og selv Trumps mest tro lakaj, vicepræsident, Mike Pence, er begyndt at vende ham ryggen. De to kompagnoner talte ikke sammen i dagevis efter optøjerne.

Trumps nederlag afspejler sig naturligvis også ude blandt vælgerne. 75 pct. af amerikanerne mener ifølge en Quinnipiac-meningsmåling, at demokratiet er truet. 56 procent mener, at Trump har ansvaret. Dog viser andre meningsmålinger, at de republikanske vælgere ikke i samme grad mener, at optøjerne er præsidentens skyld.

Uanset hvad er Trumps voldelige MAGA-hær ("Make America Great Again", red.) ikke særlig stor, og mange vil nok holde sig fra Washington de kommende dage. Ikke mindst forbi politiet er i allerhøjeste alarmberedskab - og der vil være nultolerance over for enhver, der opildner til kaos.

Ret sandsynligt.

2. Ny uro og vilde demonstrationer

Der findes mange MAGA-fans i USA. Der var 74 millioner amerikanere, der stemte på Trump, og hvis mange af dem tror på præsidentens løgne om valgsvindel, kan man godt forstå, de er sure. De lever i en parallel virkelighed, og hvis mange af dem tager til Washington for at demonstrere, kan det skabe en uoverskuelig situation for myndighederne og politiet.

En del af MAGA-folkene kan være voldelige, og det kan skabe et hidtil uset kaos i Washington. Det sidste man har brug for i forbindelse med indsættelsen af Biden.

Ret sandsynligt.

3. Terror i Washington

Det mest frygtede scenarie er, at et terrorangreb vil ramme Washington. Det er ingen hemmelighed, at de mest ekstreme Trump-støtter er bevæbnede til tænderne, og i sidste uge fandt politiet i D.C. en pickup-truck fra Alabama, der indeholdt hele 11 bomber, en riffel og en pistol. Myndighederne frygter, at flere uromagere vil gøre alvor af deres konstante trusler om uro og terror.

Usandsynligt.

4. Trump tager hæren i brug

Det virker helt vanvittigt at skrive, men der har ifølge CNN været snak i krogene i Pentagon om, at Trump har overvejet at bruge militæret for at bevare magten og dermed nægte en fredelig overdragelse til Joe Biden. Trump er nemlig stadig overbevist om, at der har været valgsvindel.

Pentagon-rygterne fik forleden 10 tidligere forsvarsministre til at underskrive et brev i Washington Post, hvor de alle cementerede, at valget i november 2020 foregik helt efter bogen. De tidligere forsvarsministre tæller blandt andet konservative høge som Donald Rumsfeld og Dick Cheney. De understreger alle eftertrykkeligt, at Joe Biden er USA's nye præsident den 20. januar.

Trump har efter urolighederne den 6. januar udtalt, at han vil overdrage magten fredeligt. Men mange frygter, at han ikke fortæller sandheden.

Et scenarie hvor Trump reelt vil forsøge at kuppe sig til magten er dog meget usandsynligt. Det ville i givet fald sende USA og hele verden ud i et kaos af hidtil usete astronomiske dimensioner.

Meget usandsynligt.

Sh.dk følger uroen og magtskiftet tæt den kommende uge.

Sponsoreret indhold