Nyheder17. januar 2021

SE og HØR i Washington: Ond stemning

De lokale i USA's hovedstad er bange for at gå ud. De sidste dage inden magtskiftet i Washington er nervepirrende for alle.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega725737_002.jpg
 Foto: Mega

Røde og blå blink kører konstant på de parkerede politibiler, der holder på samtlige gadehjørner. Der er gitter og beton overalt. Militæret har blokeret alle veje med store lastbiler. Foran dem står soldater med maskingeværer. Parat til at forsvare det amerikanske demokrati.

Hovedstaden Washington, D.C., ligner i disse dage et krigshærget område i Mellemøsten. Det er måske heller ikke så sært: 25.000 soldater er kaldt ind for at forsvare USA mod den nuværende præsident Trumps tro støtter, der truer med bål og brand, når Joe Biden på onsdag bliver indsat i Det Hvide Hus

De voldelige ekstremt højreorienterede terrorister mener, at Trump er blevet snydt for valgsejren, selvom han tabte med et brag i november. Biden bankede Trump i valgmandskollegiet med 306 mod 232. 81 millioner mennesker stemte på Joe, 74 millioner på Donald. Men det nægter trumpisterne at anerkende, og det har kastet USA ud i en demokratisk krise af dimensioner.

Frygt for krig

Der er lige nu flere tropper i Washington end i Irak og Afghanistan. Hele bydelen omkring Det Hvide Hus og USA's svar på Folketinget, Capitol Hill, bevogtes tæt. Det betyder, at hele distriktet er tomt for mennesker. Mange holder sig væk af frygt for krig i gaderne. På vej ind til byen skal man også igennem flere roadblocks, og ingen biler slipper ind i hovedstadsområdet uden at stærkt bevæbnede militærfolk kigger ind ad vinduet.

https://imgix.seoghoer.dk/21016851770012-1920x1280we_0.jpg

Normalt er der feststeming, når en ny præsident skal indsættes. Nu er der stemning af krig. (Foto: Ritzau Scanpix)

Situationen er rasende alvorlig

Da sh.dk besøger området ved Det Hvide Hus sent lørdag eftermiddag kan man høre en knappenål falde til jorden i hele magtens centrum. Der er stilhed før den storm, alle frygter.

- Det er nervepirrende. Vi bor så tæt på. Dem der kommer og vil lave uro, må virkelig være skøre, fordi de kan jo se, hvor meget militær vi har på gaderne. Men hvis der kommer nok demonstranter, kan de jo knuse det hele. Det var så frygteligt forleden, da Kongressen blev angrebet, siger Lindsay Turk, der er ude at gå med sin kæreste, Cameron Nezam. Lindsay er fra Charlotte, North Carolina, mens Cameron er lokal fra Washington, D.C.

https://imgix.seoghoer.dk/new_1.jpg

Lindsay Turk og Cameron Nezam bliver hjemme inden Bidens indsættelse. (Foto: Jacob Heinel Jensen)

Hæng Mike Pence!

Den 6. januar blev Kongressen angrebet af rasende Trump-terrorister, der belejrede USA's politiske hjertekammer. I flere timer havde ingen kontrol med, hvad der skete, og det kostede fem mennesker livet. Efterfølgende er det kommet frem, at planen formentlig var at tage gidsler. Terroristerne råbte også "hæng (vicepræsident) Mike Pence".

- Det var surrealistisk at se billederne. At det kom så langt ud. Der var ingen sikkerhed. Alle myndighederne skulle have være forberedte. I D.C. lærte vi en vigtig lektie. Men baseret på det vi ser i dag, er vi i meget bedre form denne gang. Det vil blive blive svært at vinde over 25.000 soldater. Lige nu frygter jeg mere for de andre staters hovedstader. De har ikke har den sikkerhed, vi har lige nu. De er de svageste lige nu, siger Cameron.

Bliver hjemme

Gåturen i hovedstaden lørdag blev den sidste inden magtskiftet på onsdag. Fra søndag bliver parret hjemme.

- Vi skal ikke ud. Alle siger, vi skal blive hjemme. Vi tager ingen chancer, siger Lindsay.

Fredag aften forsøgte en bevæbnet mand med ladt håndvåben og masser af ammuniton at snyde sig til adgang til Bidens indsættelse. Politiet anholdte ham - men spørgsmålet er, om der er andre, der kan slippe afsted med det.

Sh.dk følger situationen i Washington hele døgnet.

https://imgix.seoghoer.dk/blm.jpg

Sådan ser det ud foran Det Hvide Hus lørdag eftermiddag. (Foto: Jacob Heinel Jensen)

Sponsoreret indhold