Krimi21. april 2019

Hæng voldtægtsmændene

For syv år siden døde en indisk studerende efter en massevoldtægt i en bus i New Delhi. Det udløste voldsomme demonstrationer. Nu er sagens opklaring i fokus i en ny fiktionsserie på Netflix.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/demonstration_new_delhi.jpg
 (Foto: MEGA)

Da den 23-årige indiske kvinde Jyoti Singh havde været i biografen for at se ”Life of Pi” sammen med en ven, steg hun op i en privat bus i New Delhi.

Hvad der skete i det køretøj den 16. december 2012, chokerede ikke alene Indien, men også resten af verden.

Hun blev voldtaget på skift af de seks mænd, som var i bussen. 13 dage senere døde hun af de svære indre kvæstelser, som hun havde pådraget sig.

Netflix viser nu en fiktionsserie, der fokuserer på opklaringen af den grusomme forbrydelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/delhi_crime_1.jpg
 (Foto: Netflix)

Netflix-serien fokuserer på politiets jagt på gerningsmændene bag den frygtelige forbrydelse. (Foto: Netflix)

”Jeg kunne høre hendes skrig"

De seks mænd, hvoraf en kun var 17 år, skiftedes i over en time til at voldtage Jyoti Singh på bagsædet af bussen, mens de kørte rundt.

De bankede hende og brugte blandt andet et jernrør til at mishandle hende med, så hendes livmoder og tarme blev beskadigede.

Hendes ven var først blevet slået bevidstløs, men lå nu på gulvet i bussen:

– Jeg kunne høre hendes skrig. Mine øjne var åbne. Jeg kunne høre alt, men min krop var lammet. Hvert eneste øjeblik var traumatisk, men det værste var, da hun kaldte på mig og bad om hjælp, og jeg ikke kunne nå frem til hende, har han fortalt.

De seks mænd smed til sidst deres ofre af bussen, mens den kørte, og efterlod dem i vejkanten.

Opereret flere gange

Da det kom frem, hvordan den unge fysioterapeutstuderende og hendes ven var blevet mishandlet, gik tusindvis på gaderne i New Delhi og andre indiske byer for at protestere. Mange krævede, at voldtægsmændene blev hængt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/demonstration_new_delhi2.jpg
 (Foto: MEGA)

Politiet brugte tåregas mod demonstranterne i Indiens hovedstad den 21. december 2012. (Foto: MEGA)

Imens kæmpede Jyoti Singh for sit liv. Hun gennemgik flere operationer i sit hjemland, inden hun i meget kritisk tilstand blev fløjet til Singapore. Her kom hun aldrig til bevidsthed og sov ind to dage senere omgivet af sin familie.

Dømt til døden

Fire af de unge mænd, som voldtog hende, blev dømt til døden ved hængning. Det skete den 13. september året efter, og de sidder stadig bag tremmer.

De nægtede sig skyldige og appellerede deres domme. I maj 2017 stadfæstede højesteret dødsdommene over dem, og den 9. juli sidste år afviste retten at tage tre af mændenes appel op igen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/asha_devi.jpg
 (Foto: MEGA)

Asha Devi så det som en sejr, da tre af hendes datters drabsmænd fik afvist deres appel i juli sidste år. (Foto: MEGA)

Den 17-årige mand blev idømt tre års fængsel og er løsladt. En af gerningsmændene døde i fængslet i 2013.

Forældrene kæmper

Jyoti Singhs forældre, Asha Devi og Badrinath Singh, har viet en stor del af deres liv til at kæmpe for, at andre ikke skal lide samme skæbne som deres datter.

De har givet deres tilladelse til, at den nye Netflix-serie i syv afsnit blev lavet, men ønsker ikke selv at se den.

– Smerten ved at blive trukket igennem rædslen endnu en gang vil være for stor, siger hendes far til nyhedsbureauet AFP.

VOLDTÆGTSMAND: SELV UDE OM DET

Jyoti Singh var selv ude om sin skæbne, hævder den ene af hendes voldtægtsmænd, Mukesh Singh, som gav et interview fra sin celle i BBC-dokumentaren "India's Daughter" i 2015.

- En ærbar pige ville ikke løbe rundt klokken ni om aftenen. En pige er meget mere ansvarlig for en voldtægt end en dreng.

Samme holdning har advokaten Manohar Lal Sharma, som forsvarede ham og en anden af de dømte.

- Indtil i dag har jeg ikke set et eneste eksempel på voldtægt af en ærbar kvinde. Selv ikke en gangsterboss ville røre en respekteret kvinde, sagde han i januar 2013.

Som et ugift par skulle de ikke have været ude om aftenen, mente han. De skulle ikke have brugt offentlig transport, og i øvrigt var Jyoti Singhs ven "fuldt ansvarlig" for hændelsen, fordi han "fejlede i sin pligt til at beskytte kvinden".

Det hårdeste i mit liv

Den indisk-canadiske manuskriptforfatter og filminstruktør Richie Mehta var i Indien, da den dødelige voldtægt fandt sted. Han har arbejdet på Netflix-serien i seks år, men syntes i første omgang ikke, at det var nogen god idé at lave den.

– Jeg syntes, at det var upassende at beskæftige mig med sagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/richie_mehta.jpg
 (Foto: MEGA)

Richie Mehta. (Foto: MEGA)

Han skiftede mening efter at have læst domsafsigelsen og talt med nogle af de involverede politifolk.

– Det stod klart for mig, at fortællingen om, hvordan de skyldige blev fundet, også er en måde at forstå på, hvordan noget sådant kunne ske.

Da serien fik verdenspremiere på Sundance Film Festival i januar, sagde han, at den havde været den hårdeste professionelle udfordring i hans liv.

– Og formentlig også personligt.

Sponsoreret indhold