Nyheder19. november 2017

Uopklarede kvindemord: Fem kvinder på ni måneder i København

I løbet af ni måneder i 1989-90 blev fem kvinder i københavnsområdet dræbt. Morderne er aldrig fundet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/stine-geisler.jpg
 (Foto: Ritzau)

Marcela, Hanne, Betina, Stine og Anette. Disse navne knytter sig til en af de mørke perioder i dansk kriminalhistorie. I løbet af ni måneder i 1989-90 blev de fem kvinder dræbt i hovedstadsområdet, og deres mordere er over 27 år senere aldrig fundet.

Drabet på den 18-årige 3. g’er Stine Geisler under pinsekarnevalet i 1990 er en af danmarkshistoriens mest omtalte drabssager.

Hun blev overfaldet, mishandlet og kvalt, da hun midt på natten kom hjem til sin opgang i Teglgårdsstræde i det indre København.

Gerningsmanden skar et mystisk tegn i Stine Geislers højre underarm. Hun blev kvalt ved, at to karklude blev tvunget ned i halsen på hende, og hendes lig blev overhældt med bonevoks.

Det var en af de første sager, som den senere drabschef Ove Dahl havde ansvaret for opklaringen af, og den dag i dag ærgrer det ham, at det ikke er lykkedes at opklare dette og yderligere tre andre kvindedrab det år i Københavns Politis område.

– Vi vil gerne opklare alle drab, først og fremmest fordi de pårørende så kan få ro i sjælen og en forklaring på hvorfor, siger han til SE og HØR.

Tre chancer

Når der er gået så lang tid, er chancen lille for, at så gamle drab bliver opklaret. Men der er ifølge Ove Dahl tre mulige måder, hvorpå det kan ske.

– Der skal være et teknisk bevis i form af dna eller et fingeraftryk, der kan knytte en person til forbrydelsen. Så kan man håbe, at vedkommende begår en ny forbrydelse, så man kan finde ud af, hvem dna-profilen tilhører, forklarer han og fortsætter:

– Der kan være en person ude i samfundet, som kommer i tanke om, at vedkommende har en mistanke om eller oven i købet ved, hvem der har gjort det, og vælger at gå til politiet.

Endelig kan gerningsmanden fortryde og vælge at gå til politiet, men det sker sjældent. Også her skal man have et bevis, der kan bekræfte, at det er ham, så man ikke står med en falsk tilståelse.

Genoptaget

Disse kvindedrab og andre gamle uopklarede drabssager bliver med mellemrum taget frem og kigget på igen. Senest blev 18 gamle drabssager landet over endevendt i 2012, da der kom ny og forbedret dna-teknologi.

– Disse gamle sager ligger ikke i en kælder, i hvert fald ikke hos Københavns Politi. De ligger hos politifolk, så de hurtigt kan findes frem, forklarer Ove Dahl.

Læs historien om de fire andre uopklarede kvindedrab herunder:

Marcela Mieres

Marcela Mieres var kun 17 år, da hun blev voldtaget og dræbt den 9. december 1989 i Hvidovre. Gymnasieeleven fik et lift af en ung mand på en grøn Puch Maxi, da hun forlod en 18-års-fødselsdag. Knallertkøreren er aldrig fundet.

Hanne With

Nytårsnat mellem 1989 og 1990 blev den 23-årige narkoprostituerede Hanne With fundet brutalt knivdræbt i sin lejlighed på Nørrebro. Hun var kørt fra Halmtorvet i en taxi sammen med en kunde til sit hjem. Kunden er aldrig fundet.

Betina Christensen

Den 22-årige narkoprostituerede Betina Christensen blev sidst set i live den 3. januar 1990. Først syv år senere blev hendes lig fundet på bunden af en kloak i Kødbyen i København.

Lene Buchardt

Et vidne så Amagermanden i Fasanskoven, den aften Lene Buchardt blev dræbt. Det forsøgte han at forklare politiet allerede i 1990, men politimanden i røret var uforskammet, så han lagde på. 20 år senere blev det gennembruddet i sagen.

Først da Marcel Lychau Hansen, kaldet ”Amagermanden”, 20 år senere voldtog en ung kvinde på Amager, var der et match. Dna fra sædpletter på Lene Buchardts tøj kunne fastslå, at han også stod bag denne forbrydelse. Han blev i 2011 idømt livstid for to drab og seks voldtægter.

Anette Just Olesen

En mand fulgte efter den 28-årige korrespondent Anette Just Olesen, da hun sent på aftenen den 21. august 1990 lukkede sig ind i sin opgang på Højdevej på Amager. Hun blev stukket ihjel med en kniv.

Sponsoreret indhold