Nyheder1. januar 2018

Sexdræbt nytårsnat: Maria blev kvalt i sine strømpebukser

20-årige Maria Møller Christensen blev voldtaget og kvalt i sine egne strømpebukser, da hun var på vej hjem fra nytårsfest i Herning.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sfd1.jpg
 (Foto: Uffe Weng)

I en kort sort nederdel, en tynd sort top og et par strømpebukser forlod Maria Møller Christensen en nytårsfest hos en veninde på Museumsgade i Herning kort efter midnat den 1. januar 2010.

Ingen ved, hvorfor hun gik fra festen, hvor hun havde efterladt mobiltelefon, nøgler, jakke og fodtøj, men de formoder, at hun var fuld og træt og derfor ville hjem at sove. Temperaturen var langt under frysepunktet, og derfor alarmerede vennerne hurtigt politiet, som ledte efter hende med hunde, biler og helikopter, fordi de frygtede for hendes overlevelse i den frostkolde nytårsnat.

Næste dag blev hun fundet i et kælderrum på Rolighedsvej i Herning – få hundrede meter fra festen. Voldtaget og kvalt i sine egne strømpebukser. Skader på kroppen og i underlivet viste tegn på en brutal voldtægt.

Politiet indledte en intens jagt på sexmorderen, og kl. 18.37 den 2. januar kunne de anholde en dengang 48-årig mand, der boede i samme opgang, som de havde fundet Marias lig.

I 18 dage sad han varetægtsfængslet, men en dna-test viste, at han umuligt kunne være gerningsmanden.

– Efter et par uger i isolation blev jeg faktisk bange for, om jeg kunne have været væk i ti minutter. Tvivlen nager, når man sidder helt alene i en celle. Tankerne kører bare rundt. Jeg blev ved med at holde fast i det, jeg kunne huske. Men politiet blev ved med at presse mig, fortalte den 48-årige uskyldigt anholdte mand efter sin løsladelse til Jyllands-Posten.

Den uskyldige herningenser er blevet tilkendt en erstatning på 37.000 kr. i forbindelse med uberettiget fængsling.

Anden runde

Politiet var atter på bar bund. De havde dog en formodning om, at gerningsmanden skulle findes i samme ejendom, da det krævede en nøgle at komme ind i kælderrummet, hvor Maria var blevet fundet. Efterforskerne satte derfor deres lid til, at de ville finde gerningsmanden blandt frivillige dna-prøver, der blev indleveret fra andre beboere i ejendommen.

Det skulle vise sig at være et godt sats. Den 26. januar kunne politiet anholde 48-årige Jan Erik Henriksen, som boede i opgangen med sin daværende kæreste. Han havde ligesom 25 andre mænd afleveret en frivillig dna-test. Hans dna matchede det, der var fundet på Marias lig.

Hvordan de to mødte hinanden, er uvist. Den dengang 48-årige mand nægter drabet, og at han nogensinde har mødt Maria. Alligevel blev han idømt 16 års fængsel for voldtægt og drab i både byretten og landsretten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/maria-moeller.jpg
Foran sin gadedør på Rolighedsvej 1tændte den 48-årige sexmorder sammen med mange andre stearinlys for Maria. Kort tid efter viste det sig, at han var gerningsmanden. (Foto: Mikael Rieck)

I retten forklarede Jan Erik Jensen fundet af hans dna på liget med, at han ordnede vasketøj i kælderen.

– Når jeg har været nede i kælderen, har jeg både hostet, spyttet og snydt næse, forklarede han i retten.

Han kunne dog ikke forklare, hvordan hans dna er havnet på Marias nøgne krop.

– Hvordan har Maria fået dit dna op under neglene? spurgte anklageren i retten.

– Det kan jeg kun forklare ved, at jeg har snydt næse og spyttet i kælderen, lød den 48-åriges svar igen og igen.

Den forklaring købte hverken byretten eller landsretten. De hæftede sig derimod ved, at dnaspor ikke efterlod nogen tvivl om, at han var gerningsmanden.

Temperamentsfuld sexforbryder

I retten kom det også frem, at gerningsmanden var særdeles temperamentsfuld og havde bizarre sexfantasier.

To ekskærester har fortalt ydmygelser. Ligesom en nabokvinde fortalte, at han havde sexchikaneret hende ved at sende onanivideoer med stønnen.

En mentalundersøgelse viste en afvigende personlighed og seksualitet. Udtalelser fra Retslægerådet betegnede ham som pervers, primitiv, rigid, grænseoverskridende, afvigende og ureflekterende.

Under retssagen kom det også frem, at Jan Erik Henriksen havde en nylontaske med remedier som håndjern, dildoer, snore, blodmærkede remme og tape – alt sammen velegnet til voldtægt.

Den blev beslaglagt i hans lejlighed i et skab, hvor den ifølge Jan Erik Henriksen havde stået urørt i fem år.

Det kom også frem, at han havde lavet noter over forskellige pigers kønsbehåring og undertøjsstørrelse.

Sponsoreret indhold