Kongelige27. januar 2020

Skjulte formuer for millioner: Brødrene Fidus

Sideløbende med offentlig forsørgelse i luksusklassen har kronprins Frederik og hans bror Joachim i mange år tjent kassen som bolighajer.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_frederik_18.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Denne artikel er rettet 30. januar 2020. I en tidligere udgave fremgik det, at kronprinsen i sine regnskaber for 2017 og 2018 havde lejeindtægter på 1,6 mio. kr. Den oplysning var forkert. SE og HØR beklager. Lejeindtægterne på 1,6 mio. kr. pr. år hører under Civillisten - altså dronningen.

De offentlige kasser var omgående smækket kassen i, hvis det havde været enhver anden bistandsmodtager, der havde tjent penge på privat udlejning af ejendomme. Men når det gælder det kongelige brødrepar Joachim og Frederik, var der indtil for nylig frit spil.

Da gik der hul på bylden med skjulte formuer, slørede indtægter og hemmelige besiddelser.

Kongehuset – i første række brødrene Fidus – krøb til korset og erkendte, at de gennem mange år har drevet en omfattende udlejning af ejendomme.

Det viser sig, at hver gang kongefamilien har haft et ledigt lokale, så er de gået i udlejningsmode.

I en udmelding fra kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, blev det fredag understreget, at udlejningen af kronprinsparrets chalet nu stopper:

– Nu er det jo ikke længere en anonym ejendom, så forudsætningerne for udlejning er ikke længere de samme. Og for netop et kronprinsepar gør dette en forskel i forhold til muligheden for at kunne have noget privat og noget privatliv. Ud over det er der også et sikkerhedsmæssigt aspekt.

Med andre ord, hvis kronprinsen i januar ikke havde nævnt, at han for over 10 år siden havde købt et chalet i de schweiziske alper, så var udlejningen fortsat! Frederik satte lavinen igang, da han fortalte, at han sammen med Mary og deres fire børn skal bo i familiens chalet i Verbier i de kommende måneder. Den 200 kvm. store skihytte med jacuzzi og sauna købte han for et tocifret millionbeløb i 2009.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/broedrene_fidus_foto_googlemaps.jpg
 (Foto: Googlemaps)

Lejeannoncerne for kronprinsens bjælkehytte er fjernet fra nettet, fordi Frederik kom til at tale over sig. (Foto: Googlemaps)

86.800 kr. om ugen

Siden kom det frem, at velhavere kunne leje hytten for mellem 27.800 og 86.800 kr. om ugen, når kronprinsparret ikke selv benyttede den.

Et blik i kronprinseparrets regnskaber viser, at indtægter og udgifter hvert år balancerer nogenlunde takket være et gavmildt folketing, der i forbindelse med vedtagelsen af finansloven giver kronprinsens apanage på godt 20 millioner skattefri kroner endnu et nøk opad.

Hvordan har kronprinsen finansieret købet af alpehytten, når hans regnskab hvert år kun lige balancerer? Lene Balleby siger, at kronprinsen har brugt af sine private midler og lånt penge til købet, men det er ikke muligt at få størrelsen på lånet oplyst.

Kommunikationschefen siger til Ritzau, at kongehuset også udlejer en bygning ved jagthytten i Trend til kongehusets ansatte. Samt at et anneks på familiens vinslot i Frankrig også har været lejet ud til ansatte og bekendte.

Joachim erfaren udlejer

I 2013 kunne SE og HØR afsløre, at fartglade prins Joachim udlejede sin nye luksuriøse sommerbolig i franske Provence for op imod 34.000 kr. om ugen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/broedrene_fidus_foto_homehunts.jpg
 (Foto: Homehunts)

Joachim gjorde sin sydfranske villa til en pengemaskine. (Foto: Homehunts)

Og selv om Joachim året efter proklamerede, at han ville droppe landmandslivet og flytte med familien til København, så har han fortsat indtægter fra skov- og landejendommen Gallehus i Tønder, som han ejer.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/broedrene_fidus_foto_aller_m.2.jpg
 (Foto: Aller Media)

Gallehus Skov- og Landbrug er ejet af prins Joachim – så indtægt fra Sønderjylland har han fortsat. (Foto: Aller Media DK)

Og indtil salget i 2017 lejede Joachim Sødamgaard i Sønderjylland ud – en uges ophold kostede fra 3.000 til 8.000 kr.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/broedrene_fidus_foto_aller_m.jpg
 (Foto: Aller Media DK)

For tre år siden solgte Joachim sønderjyske Sødamgaard for 22 millioner kr. Indtil da var gården en del af prinsens udlejningskarrussel med priser fra 3.000 kr. til 8.000 kr. om ugen. (Foto: Aller Media DK)

Styrtende rig

Det helt store illusionsnummer lykkedes, da prins Joachim med hjælp fra en række store virksomheder – bl.a. Lego og Ecco – fik en fond til at overtage Schackenborg Slot i Møgeltønder. Finten fjernede Joachims gæld og gjorde ham tilmed styrtende rig, og prinsen og hans familie har fortsat fuld rådighed over slottet, når de er i Sønderjylland.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_cp.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

50-årige prins Joachim lod en fond overtage Schackenborg for et trecifret millionbeløb – men han og Marie, 43, kan fortsat bruge slottet, som om det er deres eget. (Foto: Claus Poulsen)

Endelig har Joachim også en løbende indtægt fra udlejningen af Klampenborg-villaen, som han i 2014 købte for 34,5 millioner kr. Selv om han modtager apanage på 3,6 millioner kr. om året, så laves der ikke noget offentligt tilgængeligt regnskab, der viser hans øvrige indtægter – for eksempel den husleje, som Caroline Fleming betaler for at bo i palæet, mens prinsen er i Paris.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/klampenborg-palae.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Klampenborg-villaen er udlejet til Caroline Fleming – det er uvist, hvor meget Joachim scorer på den ordning. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Læs mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold