Kongelige15. juni 2020

Sådan blev Alex grevinde: Margrethes nødplan

Grevindetitlen giver nu Alexandra pondus i erhverslivet. Men det var slet ikke derfor, hun i sin tid fik den.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forleden kunne B&O stolt præsentere deres nyeste medarbejder, grevinde Alexandra, 55. Titlen blev brugt flittigt af elektronikgiganten, da historien om nyansættelsen gik land og rige rundt. Men hvordan blev Alex overhovedet grevinde?

Hun fik nemlig ikke sin titlen ud af det blå. Det var en gave fra dronning Margrethe og et plaster på såret efter skilsmissen fra prins Joachim. I dag giver titlen hende karrierefordele, men i 2005 var alt på spil for kongehuset.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/alex_5_0.jpg
 (Foto: Ulla Aue)

Joachim og Alexandra blev gift i 1995 og skilt i 2004. (Foto: Ulla Aue)

Året forinden var Alexandra blevet skilt fra Joachim, og kronprins Frederik og Mary havde endnu ikke leveret en arving til den danske trone. Det skete først i oktober 2005, da prins Christian blev født. Derfor var det på tidspunktet meget kritisk at sikre prins Nikolai og Felix' fremtid, da de var meget tættere på tronen, end de er i dag.

– Man kunne ikke bare sende Alexandra ud i kulden. Man var nødt til at holde hende tæt på kongehuset. Så lavede man altså grevindetitlen til hende, selv om man egentlig slet ikke opretter grevskaber i dag. Jeg tror ikke, hun havde fået titlen, hvis prins Nikolai og prins Felix ikke var kommet til verden, forklarer kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen, der kender alt til overklassen og de danske grevskaber.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronningen_3.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Dronning Margrethe, 80, fik sikret den danske tronfølge i oktober 2005, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev forældre til prins Christian. (Foto: Hanne Juul)

Grevinden uden slot

Titlen endte med at blive “Grevinde af Frederiksborg”, men i virkeligheden er det en noget kreativ løsning. Der var nemlig intet slot knyttet til nyoprettede Alexandras titel. Det var blot i Frederiksborg Slotskirke, at hun og Joachim blev gift, og derfor blev det sådan.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/alex_1_6.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Dette våbenskjold fik Alexandra, da hun blev grevinde af Frederiksborg i 2005. (Foto: Martin Høien)

– I gamle dage gav man grevskaber til kongens elskerinder. Den mest kendte er selvfølgelig grevinde Danner (kong Frederik den 7.s hustru, 1815-1874, red.), som ikke kunne blive dronning. Så kunne man placere dem på slotte og give et grevskab. Men det er slet ikke noget, man bruger i dag, forklarer Jakobsen.

Men dronningen og Folketinget gjorde en undtagelse med Alexandra, fordi landet var kastet ud i en ekstraordinær situation. Man havde aldrig forestillet sig, at en skilsmisse skulle ryste det danske kongehus. Men det blev jo en realitet.

På egne ben

Den 22. juli i år fraskriver Alexandra sig den apanage på 2,6 millioner kroner årligt, som hun fik med grevindetitlen i 2005. Det sker, når prins Felix fylder 18 år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/alexandra_2.jpg
 (Foto: Birger Storm)

Alexandra har gjort det godt. Her med sine elskede drenge, Nikolai, 20, og Felix. (Foto: Birger Storm)

På en måde kan man sige, at Alexandra har udført sin pligt over for dronningen: Nemlig at sikre, at Nikolai og Felix har fået en god, kærlig og fornuftig opdragelse. Nu må prinserne stå på egne ben, og dermed kommer Alexandra også til at fylde mindre i royale sammenhænge.

Men grevindetitlen kan ingen tage fra hende. Og i disse dage giver den hende fordele i erhvervslivet. Forleden kunne SE og HØR afsløre, at Alex har fået job som Director for Client Programmes i B&O. Desuden har hun i mange år besiddet en bestyrelsespost i den schweiziske medicinalvirksomhed Ferring Pharmaceuticals.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/alex_9.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Alexandra er stadig meget gode venner med prins Joachim, 50, og prinsesse Marie, 44. Her med Felix, 17 og Henrik, 11, og Athena på otte år. (Foto: Hanne Juul)

Fordel med fornem titel

– Jeg tror bestemt, at det er en fordel for hende. Ikke mindst i forbindelse med hendes nye job på B&O. Det er i den grad en flot titel, hun kan bruge også i fremtiden, mener Søren Jakobsen.

Grevinden Alexandra var selv meget spændt på at komme i gang med sit nye job.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/07_grevinde_alexandra_bo_lyngby_sh_1sl9889.jpeg
 Foto: Søren Lamberth

Nu skal hun arbejde for B&O i Lyngby. (Foto: Søren Lamberth)

– Jeg har længe gerne villet ind i den danske forretningsverden, så jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med at møde mine danske kolleger og have en hverdag med dem og lære både om B&O, som er et dansk ikon, men også om, hvordan vi skal arbejde med B&O ude i verden. Jeg har bare sagt, jeg skal hedde Alexandra her blandt kollegaerne, så jeg håber, de lærer mig ting og sager her og tager mod mig som en helt almindelig kollega, sagde Alexandra til SE og HØR forleden.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold