Kongelige27. maj 2023

Prinsesse Marie er dronning Margrethes største kritiker: Åbenmundet prinsesse

Mens prins Joachim forsøger at tøjle sin vrede mod sin familie, er hans kone ikke bleg for at sige sin mening
Prinsesse Marie og grev Felix
Prinsesse Marie, 47, på vej til grev Henriks konfirmation – her med sin ene bonussøn grev Felix, 20.
 Foto: Jesper Sunesen

For der er dem, der klapper hælene sammen og munden i, når dronning Margrethe siger noget. Og så er der prinsesse Marie, 47. Mens de fleste er bange for at lægge sig ud med Margrethe, har Marie de seneste år vist, at hun ikke er bange for at komme i ”unåde” hos regenten.

Prinsesse Marie, dronning Margrethe og prins Joachim
Der bliver mindre og mindre varme mellem Margrethe, 83, og Marie,
 Foto: Hanne Juul

Når Joachims gren af familien svinger den verbale økse, er det som regel Marie, der har den i hånden. Således var det hende, der til SE og HØR fortalte, at det ikke var parrets beslutning om at flytte til Frankrig.

– Det er ikke altid os, der bestemmer. Jeg synes, det er vigtigt at vide, lød stikpillen til svigermor.

Forsvarer sin familie

Marie leverede også en verbal skideballe til Margrethe i kølvandet på beslutningen om at fratage hendes børn deres kongelige titler.

– Jeg synes, jeg er nødt til at forsvare vores børn nu. Vi synes, at der er to alvorlige ting i denne her sag. Den første er, at fratage et navn fra et barn. Vores børn. Det handler om deres navn, det handler slet ikke om titler. Athena og Henrik af Danmark. Det er deres navne, sagde hun til B.T.

Komtesse Athena, Prinsesse Marie og grev Henrik
Marie er en løvemor, der blev rasende, da hendes børn fik frataget deres kongelige titler.
 Foto: Jesper Sunesen

– Vi ønskede, at vi havde haft tid til det. Det synes jeg er urimeligt. Den her sag handler om børns vilkår. Det handler ikke så meget om andet. Det er mærkeligt lige pludselig at tænke, at man kan fratage et navn fra et barn. Børn tænker jo ikke, som vi gør. De har svært ved at forstå det.

Og da prins Joachim blev kritiseret for at få apanage, mens han boede i Frankrig, skar hans hustru også igennem.

Kritikken er fuldstændig urimelig. Helt urimelig i forhold til det, han gør. Jeg kan simpelthen ikke forstå det, sagde hun til SE og HØR.

Hun har heller ikke været bleg for at udstille problemerne mellem Joachims gren af familien på den ene side og Frederiks på den anden side.

Det er kompliceret, nemlig. Det er det, sagde hun om forholdet mellem de to brødre.

Fortsætter kritikken

Ved siden af de mange stikpiller, der skyldes en utilfredshed, der har vokset sig større og større gennem årene, gav Marie sin mening om dronningen til kende, da hun meldte afbud til nytårskuren i begyndelsen af året.

Trods et kongehus spækket med personale blev det meddelt, at hun ikke kom, fordi grev Henrik var blevet syg. Han har dog en alder, hvor han sagtens kunne have passet sig selv de timer, så alt tyder på, at det var en demonstration mod sin svigermor.

Komtesse Athena og prinsesse Marie
Sidst Marie så sin svigermor, var, da hun blev kommanderet til Amalienborg på dronningens fødselsdag.
 Foto: Hanne Juul

Og ifølge kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen er det påfaldende, så kritisk Marie har været.

– Der er jo et generelt mønster i, at kritikken kommer fra prinsesse Marie, fastslår Hovbakke, der mener, det er nemmere for hende at være kritisk.

– Hun er den mest åbenmundede, og det er jo lettere for en, der ikke er født ind i familien at forholde sig til de ting på en anden måde. Så er det måske nemmere at komme med de kritiske bemærkninger, mener han.

Om kritikken er koordineret fra Joachim og Maries side, ved han ikke.

Dronning Margrethe
Margrethe kan notere sig, at hendes svigerdatter er en stridslysten en af slagsen.
 Foto: Hanne Juul

– Men det er da noget, man bemærker i kongehuset, hvor de nok ikke er enige i kritikken. Men selvfølgelig lægger man mærke til det, for det er ikke smart, når familien ikke står samlet udadtil. Så det må vække lidt irritation blandt de centrale personer i kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen, der ikke udelukker, at der kommer flere angreb fra Marie

– Hvis det er grundlæggende utilfredshed, er det måske noget, vi vil se mere til. Medmindre at flytningen til USA gør, at de får andet fokus. De får andet at gå op i, så det er måske ikke så vigtigt at udtrykke den kritik.

Og så kan dronningen håbe, at flytningen får Marie til at nedtone kritikken at hendes beslutninger.

Sponsoreret indhold