Kongelige11. oktober 2022

Frederik og Joachims broderopgør: Uvenner i årevis

Ifølge kongehusekspert Hans Engell har den dårlige relation mellem brødrene været kendt i mange år
Prins Joachim
I mange år har der været kold luft mellem Frederik og Joachim, 53, ligesom Mary og Marie heller ikke lader til at være slyngveninder.
 Foto: Lars H. Laursen

Da kongehuset uden prins Joachims medvirken besluttede, at hans børn ikke længere er prinser og prinsesse efter årsskiftet, var det næppe kun Margrethe, der traf beslutningen.

Som kommende konge er det oplagt, at også Frederik var inde over.

Og for første gang sætter hovedpersonerne nu selv ord på det betændte forhold, Joachim og Marie og kronprinsparret har haft i mange år.

Det sker, da B.T. forleden mødte Joachim og Marie i Paris – og spørger, om der har været kontakt til det kommende regentpar, hvilket Joachim benægter.

Og da de bliver spurgt, om forholdet er kompliceret, svarer Marie:

– Det er kompliceret, nemlig. Det er det.

Kronprinsesse Mary og prinsesse Marie
Rivaliseringen mellem Mary, 50, og Marie, 46, har været en offentlig hemmelighed i flere år.
 Foto: Hanne Juul

Hold jer væk

Ifølge kongehus- og samfundsekspert Hans Engell skyldes det, at der i årevis har været et dårligt forhold mellem Frederik og Margrethe på den ene side og prins Joachim på den anden side.

– Det har længe været en kendt sag i skiftende regeringer, at forholdet har været besværligt og derfor har skabt problemer, skrev han således i sin klumme i Ekstra Bladet, hvor han også uddybede, hvad fejden gik ud på.

– Dybest set handler det om, at dronningen og kronprinsparret ser Frederik og hans familie som kernen i fremtidens kongehus – og det levner ikke megen plads til Joachim og hans familie.

Kronprins Frederik
Aldrig har forholdet mellem storebror Frederik, 54, og lillebror Joachim været køligere.
 Foto: Hanne Juul

De kan holde sig i baggrunden, lød det fra tidl. forsvarsminister Engell, som er sjældent klar i spyttet, når det kommer til livet bag slottets mure.

– Forholdet mellem dronningen, kronprins Frederik og Mary på den ene side og prins Joachim og hans familie på den anden er langt mere betændt internt end set udefra, skriver han.

Stikpillerne fyger

SE og HØR har i flere år beskrevet det notorisk anstrengte forhold mellem de to brødre.

Og når skiftende regeringer ifølge Hans Engell har kendt til uvenskabet, rækker det altså ud over Mette Frederiksens tre år ved magten.

Kronprins Frederik og prins Joachim
I mange år har der været kold luft mellem Frederik og Joachim, 53, ligesom Mary og Marie heller ikke lader til at være slyngveninder.
 Foto: Hanne Juul

– I sidste ende har Joachim måttet træde til for at beskytte sin egen familie overfor sin mors kolde træk, lyder det således fra Engell, der kalder miseren for den værste krise i kongehuset siden anden verdenskrig.

Prins Joachim lader da heller ikke til at have været i kontakt med hverken sin storebror Frederik eller svigerinde Mary, siden nyheden blev offentliggjort.

Derfor var det også tydeligt, at Marie sendte adskillige stikpiller til kronprinsesse Mary, da hun blev interviewet af B.T. og bl.a. fortalte, at især Athena lider.

Den her sag handler om børns vilkår, lød det fra Marie med slet skjult hentydning til svigerinden Marys antimobningskampagne.

Gode miner til slet spil

I pressen har der i mange år været gisninger om, at Mary og Marie også har et køligt forhold – men det ringe forhold mellem Frederik og Joachim går endnu længere tilbage.

Prins Vincent, kronprins Frederik, prinsesse Isabella, dronning Margrethe, prins Christian, prinsesse Josephine og kronprinsesse Mary
Mens Joachims familie nu føler sig udstødt, er sammenholdet mellem Frederik og Marys familie og dronning Margrethe, 82, fortsat varmt – efter planen i al fremtid.
 Foto: Hanne Juul

Således fik Frederik i sin tid en sms fra Joachim med nyheden om, at Joachim skulle giftes med Marie.

Og Joachim fik også kun et par dage før befolkningen besked om, at Mary ventede tvillinger.

Dengang holdt Joachim gode miner til slet spil og lod som om, alt var fint mellem dem.

Sponsoreret indhold