Kongelige22. oktober 2019

Marie raser over kritik af Joachim: I skal være stolte af ham

Prinsesse Marie tager bladet fra munden i sagen om prins Joachims apanage, som han har med til udlandet, og som har affødt kritik.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prinsesse_marie_hjp.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Nu kommer prinsesse Marie med sin ærlige mening i sagen om prins Joachims årpenge. Hun er rasende over kritikken og mener, at danskerne skal være stolte af prinsen og det franske eventyr.

Det sker i et opsigtsvækkende interview med SE og HØR.

Vi mødte Marie i Paris en morgen i forrige uge, og prinsessen havde lige afleveret prins Henrik, 10, og 7-årige prinsesse Athena i skole i byens velhavende 17. arondissement. Tirsdag aften blev prins Joachim spurgt, om han synes, det er rimeligt, at hans årpenge på 3,8 millioner kroner er uændrede, når han ikke længere arbejder i Danmark.

– Ved De hvad? Jeg er på mission for Danmark her i Frankrig, og det her er ikke noget, man lige kommer cyklende til. Og så skylder jeg også at sige, at jeg er blevet stærkt opfordret til det – også af dronningen, sagde Joachim til pressen på Paris' rådhus.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_joachim_hjp_3.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

En tydeligt oprørt prins Joachim, 50, svarede på kritikken foran pressen i Paris tirsdag i sidste uge. (Foto: Hanne Juul)

Marie blander sig

To dage senere kom Marie så med sin uforbeholdne og helt ærlige mening i den kontroversielle sag.

– I skal virkelig huske, at alt, hvad han gør, er for Danmark. For jer, siger hun nu til SE og HØR.

Er De stolt af ham?

– Selvfølgelig. Og I skal være stolte af ham.

Er kritikken for meget?

– Kritikken er fuldstændig urimelig. Helt urimelig i forhold til det, han gør. Jeg kan simpelthen ikke forstå det.

Normalt plejer De jo ikke sige noget. Deres stemme kommer aldrig ud ...

– Nej, men ...

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_joachim_hjp_4.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Tirsdag i sidste uge var hun og prins Joachim, 50, gæster ved den danske ambassadør, Michael Starbæk Rasmussens, fest på rådhuset i Paris. (Foto: Hanne Juul)

Påvirker kritikken prins Joachim?

– Nej, ikke længere. For han arbejder hårdt. Men han synes selvfølgelig også, at det er fuldstændig urimeligt. Men han ved, hvordan stemningen kan være, men han har det fint. Han er ikke arrogant, og han siger sandheden. Altid, lyder det fra prinsessen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_joachim_hjp_2.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Marie vælger nu at komme med sin ærlige mening i sagen om årpengene, der udgør 300.000 kroner om måneden, og som prinsen har fået med til Paris. (Foto: Hanne Juul)

Det er yderst sjældent, at kongelige blander sig i debatter om apanage, men det var tydeligt, at Marie ikke kunne lade være. Hun virkede til at være lettet efter at have sagt, hvad hun ville.

Stilhed

Indtil videre har kongehuset da også mødt krikken med larmende stilhed, til trods for at flere politikere er rasende over, at folketinget ikke er blevet hørt i sagen.

I grundloven står der nemlig, at medlemmer af det kongelige hus ikke uden videre kan tage bopæl i udlandet uden en godkendelse. I sidste uge gentog Mette Frederiksen svaret fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Statsministeriet kan henvise til besvarelserne af 26. februar 2019 og 29. marts 2019 til Folketingets Retsudvalg af spørgsmål nr. 376 og 428. Som det fremgår heraf, opholder H.K.H. Prins Joachim sig i Paris med henblik på at deltage i et uddannelsesforløb i udlandet af midlertidig karakter, skriver ministeriet.

Overrasker

Kongehusekspert Søren Jakobsen er overrasket over, at Marie nu blander sig i den offentlige debat.

– Det ser man aldrig. Du har været journalistisk heldig her. Jeg ser reaktionen som et udtryk for, at prins Joachim er virkelig presset. Jeg ved jo selvfølgelig ikke, hvad de taler om derhjemme, og man må antage, at de taler om kritikken. Men jeg ved ikke, hvad det er, Marie ved, som offentligheden ikke ved, at han gør for Danmark. Det er der jo ingen, der ved. Jeg siger det sådan lidt skarpt: Prins Joachim er på mission i Frankig for sig selv, fordi han skal ud og finde sig et job bagefter, siger Jakobsen og tilføjer:

– Det er meget menneskeligt forståeligt, at Marie reagerer. Det er jo en kærlig hustru, der siger det her. Det er er klart, at Joachim føler sig under pres, men man skal huske, at det er Joachim selv, der har skabt situationen. Apanagespørgsmålet er jo politisk betændt, siger han til SE og HØR.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold