Kongelige28. april 2021

Prins Christian i skrækskole efter sommer: Kæft, trit og retning venter

Det er et brutalt gymnasium, landets kommende konge begynder på efter sommerferien, hvor han samtidig tager hul på et forudbestemt liv
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men mens han så småt kan høre sine jævnaldrende begynde at tale om, hvad de vil, når de bliver voksne, så har prins Christians skæbne været fastlagt, fra før han overhovedet blev undfanget.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/christ.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Der er ingen kære mor Mary, 49, når Christian efter sommerferien begynder på hårrejsende Herlufsholm. (Foto: Ritzau Scanpix)

For som arving til den danske trone er alt lagt i faste rammer for ham.

Og det blev i sidste uge atter manifesteret, da kongehuset meldte ud, at han efter sommerferien begynder på kostskolen Herlufsholm.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_6.jpg
 (Foto: Kongehuset)

Livet lagt fast
Hvad skal du så lave, når du bliver stor?
Det spørgsmål har prins Christian aldrig fået – for modsat sine jævnaldrende kammerater skal han ikke tilrettelægge et livsforløb for sig selv.
Det var allerede fastlagt, inden han blev født.
Han kender således allerede sin jobbeskrivelse som konge af Danmark, han ved, hvad han kommer til at tjene, at han skal bo på Amalienborg, have sommerhus i Fredensborg, boliger i Aarhus og Gråsten og et vinslot i Frankrig.
Han ved også, at han ikke må lufte politiske meninger, at han for alt i verden skal undgå skandaler.
Det eneste, han selv må vælge, er sin livsledsager. (Foto: Kongehuset)

Her venter kæft, trit og retning for kronprinsparrets ældste, der kan se frem til et andet og mere barskt liv, end han hidtil har været vant til.

Iskold tvang

Således giver tidligere elever et indblik i en skole, der ligger langt fra den bløde stil, som folkeskolen – heriblandt Christians nuværende Tranegårdsskolen i Hellerup – repræsenterer.

– Jeg har aldrig nogensinde set så mange bundulykkelige unger som på Herlufsholm – det var et fuldstændigt omsorgsforladt miljø.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_1_0.jpg
 (Foto: Kongehuset)

Fra det nye skoleår vil Christian, 15, være helt alene uden sin familie. (Foto: Kongehuset)

På et tidspunkt har man ophøjet det til en grundlæggende værdi på Herlufsholm, at det er karakterfremmende at være hård og brutal ved andre mennesker, har den tidligere elev Kasper Hansen fortalt i Information.

Her gav andre elever også et indblik i en skole, der ikke er som andre.

– På sovesalene, hvor vi ligger 20 drenge på en sal, skal vi have et vindue åbent, for ellers bliver stanken for fæl, men i nogle sovesale beordrer præfekterne alle vinduer åbne om natten, også når den er minus 10 (grader, red.) udenfor. Fordi det skal gøre os mandige, plejer de at sige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_5_1.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Tronfølgeren kommer til at savne sine elskede søskende i dagligdagen – her lillesøster Josephine, 10. (Foto: Ritzau Scanpix)

En af mine venner vågnede engang op med sne på dynen og frost i øjenbrynene, fortæller Thomas Gress, som også gik på skolen, hvor det mest prestigefyldte er at blive præfekter i 3.g, fordi man så kan bestemme over de mindre elever.

– Man bliver lidt hjernevasket af at gå der. Hele verden drejer sig om Herlufsholm, og alle vil gerne være præfekt det sidste år, for så får du lov til at gå i de hvide bukser, og så drejer hele verden sig om dig, lyder det fra den tidligere elev Roar Tegsler.

Grov chikane

Også kunstneren Kristian von Hornsleth har tidligere været ude med riven efter kostskolen, som han selv gik på.

– Jeg er meget glad for den lærdom, jeg fik omkring, hvor modbydelige mennesker kan være mod hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_4.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kristian von Hornsleth, 57, har tidligere rejst sønderlemmende kritik af Herlufsholm – og bl.a. fortalt om sprut, stoffer og onanikonkurrencer. (Foto: Dan Mariegaard)

Omfanget af chikane overgår de værste romaner, men de, der kommer ud af det, bliver hærdede og direktører i store firmaer, har han tidligere fortalt SE og HØR.

I dag går hans egen datter dog på skolen efter eget ønske, så Hornsleths udmeldinger er blevet blidere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_3.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Skulle Christian have brug for gode fif, kan han ringe til fætter Nikolai, 20, som har gennemgået gymnasieprøvelserne på kostskolen ved Næstved.
Han blev student herfra i 2018. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Jeg oplever, at det er blevet et meget bedre sted i dag, siger han nu til SE og HØR.

I adelens ånd

DR-storytelleren Anders Agger, som tidligere har lavet dokumentarer om skolen, er overbevist om, at det er et godt sted for prinser.

– Skolen er vant til at håndtere gammel familie, og her mener jeg gammel adel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christ_2.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Herlufsholm Kostskole ved Næstved har i århundreder opdraget adelens børn – og har tidligere haft prins Nikolai som elev. (Foto: Ritzau Scanpix)

Han vil komme ind på en skole, hvor man ikke tager specielt meget hensyn til, hvor han kommer fra.

Det, vi kan opfatte som “overklasse” med for eksempel skoleuniformer, er netop noget, Herlufsholm har fundet på for at udjævne forskellen mellem rig og fattig, mener han.

Til trods for de barske vilkår kan Christian håbe på, at hans titel af tronfølger måske vil skaffe ham den respekt, der gør, at han slipper for alt for mange af de rå ritualer.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og Hør, der er på gaden nu

Sponsoreret indhold