Kongelige14. april 2021

Prins Christians kommende kostskole: Sprut og chikane

Det går vildt for sig på den legendariske jetsetmagnet Herlufsholm Kostskole. Nu afslører SE og HØR de saftigste historier fra overklassehulen, hvor den 15-årige prins skal tilbringe de næste tre år
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Han er kun 15 år gammel, men når prins Christian efter sommerferien starter på Herlufsholm Kostskole, kommer han med ét ind i en meget voksen verden. Den sagnomspundne skole ved Næstved har i århundreder været samlingssted for børn af samfundets spidser.

Men bag den flotte facade og de velstrøgne uniformer gemmer der sig både et væld af grænseoverskridende ritualer og et hav af hjerteløse handlinger. Sådan husker kunstneren Kristian Von Hornsleth i hvert fald sit eget ophold på skolen for godt 30 år siden.

- Jeg er meget glad for den lærdom, jeg fik omkring, hvor modbydelige mennesker kan være mod hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20200611_dm_kristian_hornsleth_014.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kristian Von Hornsleth fortæller om sin egen tid på Herlufsholm Kostskole i 80'erne (Foto: Dan Mariegaard)

- Omfanget af chikane overgår de værste romaner, men de, der kommer ud af det, bliver hærdede og direktører i store firmaer, har den bundærlige kunstner fortalt til SE og HØR tilbage i 2015.

Den psykiske tortur er ifølge von Hornsleth værst over for de yngre årgange, som Christian netop bliver en del af. De er så at sige nederst i hierarkiet.

- Der er alle mulige mærkelige ritualer. Jeg tror, det var meget improviseret fra årgang til årgang, fortæller provo-kunstneren og tilføjer:

- Jeg kan huske, at man tvang små drenge til at skubbe tegnestifter hen ad gulvet med deres næser og lod dem stå i brusebad i to timer under det kolde vand, beretter den tidligere Herlufsholmer.

Og det er ikke kun mobningen på skolen, der går ud i det ekstreme.

- Der kunne sidde 30 drenge og onanere i fællesbadet, mens de drak champagne og røg cigarer. Det var stort. Der var onanikonkurrence, afslører han.

Kristian von Hornsleth beretter om et miljø, hvor der bliver talt meget om sex, og hvor unge mennesker med næsten ubegrænsede midler går helt til stregen – og over.

– Men det er også et univers, hvor der ligger et ansvar. Du går der, fordi du er udvalgt til at tage ansvar for samfundet. Det er et dybt, dybt konservativt system. Det er fædreland, flaget, stå tidligt op og ”Frygt Gud”, siger han.

Selv om forholdene på den sydsjællandske skole dermed er temmelig ekstreme, husker Hornsleth sit ophold på skolen som en tid, der formede ham på godt og ondt.

– Hvis man kan fungere i sådan et ”Fluernes Herre”-univers, så er det godt. Hvis man ikke kan, går man til grunde. Det hjælper, hvis man kommer fra en rig familie eller har et langt efternavn, fortæller Hornsleth.

Sponsoreret indhold