Nyheder10. juni 2015

Prins Nikolais kostskole: Sprut og chikane

Det går vildt for sig på den legendariske jetsetmagnet Herlufsholm Kostskole. Nu afslører SE og HØR de saftigste historier fra overklassehulen, hvor den 15-årige prins skal tilbringe de næste tre år
https://imgix.seoghoer.dk/media/9f0ff1a9171a4a0b92f0215013aa39d8.jpg
 Foto: All Over

Af: Camilla Linnebjerg og Alexander Borch Nielsen

[node:advert-in-body]

Han er kun 15 år gammel, men da prins Nikolai efter sommerferien sidste år startede på Herlufsholm Kostskole for at gå i 10. klasse, kom han med ét ind i en meget voksen verden. Den sagnomspundne skole ved Næstved har i århundreder været samlingssted for børn af samfundets spidser.

Men bag den flotte facade og de velstrøgne uniformer gemmer der sig både et væld af grænseoverskridende ritualer og et hav af hjerteløse handlinger. Sådan husker kunstneren Kristian Von Hornsleth i hvert fald sit eget ophold på skolen for godt 30 år siden.

https://imgix.seoghoer.dk/kristian_von_hornsleth_kaspar_wenstrup.jpg
 Kaspar Wenstrup

Kristian Von Hornsleth fortæller om sin egen tid på Herlufsholm Kostskole i 80'erne (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Jeg er meget glad for den lærdom, jeg fik omkring, hvor modbydelige mennesker kan være mod hinanden.

Omfanget af chikane overgår de værste romaner, men de, der kommer ud af det, bliver hærdede og direktører i store firmaer, fortæller den bundærlige kunstner til SE og HØR.

Den psykiske tortur er ifølge von Hornsleth værst over for de små årgange, som Nikolai netop er en del af. De er så at sige nederst i hierarkiet.

[node:aller-related-content]

– Der er alle mulige mærkelige ritualer. Jeg tror, det var meget improviseret fra årgang til årgang.

Jeg kan huske, at man tvang små drenge til at skubbe tegnestifter hen ad gulvet med deres næser og lod dem stå i brusebad i to timer under det kolde vand, beretter den tidligere Herlufsholmer.

Og det er ikke kun mobningen på skolen, der går ud i det ekstreme.

– Der kunne sidde 30 drenge og onanere i fællesbadet, mens de drak champagne og røg cigarer. Det var stort. Der var onanikonkurrence, afslører han.

Livet på den berygtede kostskole har dog ikke afskrækket prins Nikolai – tværtimod. Han har åbenbart fået smag for det vilde liv på skolen. Hoffet oplyser således, at Nikolai også har tænkt sig at tage gymnasiet på Sydsjælland.

– Jeg kan bekræfte, at prins Nikolai fortsætter på Herlufsholm og skal gå i 1. g efter sommerferien, fortæller kommunikationschef i kongehuset, Lene Balleby.

Tilbage til Kristian von Hornsleth, der beretter om et miljø, hvor der bliver talt meget om sex, og hvor unge mennesker med næsten ubegrænsede midler går helt til stregen – og over.

– Men det er også et univers, hvor der ligger et ansvar. Du går der, fordi du er udvalgt til at tage ansvar for samfundet. Det er et dybt, dybt konservativt system. Det er fædreland, flaget, stå tidligt op og ”Frygt Gud”, siger han.

Selv om forholdene på den sydsjællandske skole dermed er temmelig ekstreme, husker Hornsleth sit ophold på skolen som en tid, der formede ham på godt og ondt.

– Hvis man kan fungere i sådan et ”Fluernes Herre”-univers, så er det godt. Hvis man ikke kan, går man til grunde. Det hjælper, hvis man kommer fra en rig familie eller har et langt efternavn, fortæller Hornsleth.

Begge dele må man sige, prinsen opfylder – og så har kunstneren et meget håndfast råd til den 15-årige teenager.

– Mit råd til prins Nikolai er at holde ud, tage ja-hatten på og ikke tage det for alvorligt, når man bliver mobbet og drillet. Og så skal han ikke være bange for at slå først, mener Kristian Von Hornsleth ud fra egne oplevelser, da han selv blev student på Herlufsholm Kostkskole for 30 år siden.

Sponsoreret indhold