Kongelige 29. marts 2021

Kronprinsesse Mary vil ændre vaner: Erkender overforbrug

Kronprinsessen elsker at tale om klimaet, mens hun samtidig elsker mode. Det hænger ikke sammen, og nu tager hun konsekvensen
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

To af Marys største hjertesager er mode og bæredygtighed. Men desværre er sagerne også modsætninger af rang. Der er nemlig ingen tvivl om, at tøjindustrien er en af verdens allerstørste klimasyndere.

Mary, 49, er kendt for altid at være smart klædt. Hendes modevalg får ros fra alle kanter, men samtidig har hun også været genstand for kritik: For hvordan kan man tale om bæredygtighed og klima, når man samtidig elsker at gå i nyt dyrt modetøj?

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Mary, 49, ved, at hun skal blive bedre til at styre trangen til nye rober. (Foto: Hanne Juul)

I 2019 skrev den royale modeblog UFO No More, at Mary i 2018 var Europas anden dyrest klædte kongelige. Tøjet hun fremviste havde en værdi af svimlende 736.000 kroner – kun overgået af hertuginde Meghan i England. Men måske er overforbruget nu slut – og måske kommer der nye boller på suppen.

Bevidst om valg

(Foto: Hanne Juul)

Mary er selv meget obs på det at passe på kloden. (Foto: Hanne Juul)

Er De selv blevet mere bevidst om tøjforbrug de sidste år i forhold til bæredygtighed?

– Ja, man bliver mere og mere bevidst om sit valg og sine handlinger. Og prøver at gøre det bedre. Jeg glæder mig til den dag, hvor der er et større udbud af produkter og løsninger, der gør det nemt at tage de rigtige valg, sagde Mary.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Kronprinsessen er meget interesseret i bæredygtighed. (Foto: Hanne Juul)

Hun henviser til tøjindustrien, som hun mener skal blive bedre til at skabe bæredygtig mode for forbrugerne. Forandringerne skal komme fra industrien.

Pas på kloden

I sin tale til bæredygtighedsmessen sagde Mary, at vi skal blive bedre til at arbejde sammen på tværs af landegrænserne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Kronprinsessen fik selvfølgelig fine blomster, da hun ankom. (Foto: Hanne Juul)

– Bæredygtighed handler om, hvordan vi kan passe på kloden, så den ikke tager skade af vores måde at leve på. Eller som Grønland-rapporten så tidligt som i 1987 formulerede det: “Hvordan man opfylder den nuværende generations behov uden at bringe fremtidens generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.” Men hvordan sikrer vi det? Det kræver i hvert fald, at verden arbejder sammen på tværs af de menneskeskabte grænser.

Skal blive klogere

Bæredygtighed skal nemlig være kernen i alle vores beslutninger og handlinger, mener hun.

– Det er nemt som individ at føle os magtesløse over for noget, der er stort og komplekst som klimaforandringerne og konsekvenserne derved. Men vi kan. Både du og jeg. Være med til at gøre en forskel gennem vores personlige valg og handlinger. Vi må blive klogere, grønnere, mere cirkulære, mere innovative og visionære i vores tænkning, tilgang og vores samarbejde og vores løsninger, sagde hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Mary glæder sig også over, at Danmark klarer sig godt med hensyn til covid-19 for øjeblikket. (Foto: Hanne Juul)

Kronprinsessen lagde efter talen ikke skjul på, at hun glædede sig over at være på arbejde igen – væk fra sin coronaboble hjemme på slottet.

– Jeg glæder mig over den positive udvikling, der ser ud til at være. Og så er det dejligt at være tilbage i Aarhus, sagde hun.

Sponsoreret indhold