Dronningen oser derudaf: Uden klimakvaler

Verdenshavene er steget med syv en halv centimeter de sidste 30 år, men dronning Margrethe holder sig oven vande med hjælp af sit kongeskib, Dannebrog.

Verdenshavene er steget med syv en halv centimeter de sidste 30 år, men dronning Margrethe holder sig oven vande med hjælp af sit kongeskib, Dannebrog.

(Foto: Hanne Juul)

Klimabevidstheden var nået helt ind i de kongelige gemakker sidste år, lod dronning Margrethe os forstå, da hun holdt sin nytårstale.

Men de fine ord er ikke nemme at efterleve for den 79-årige regent, der snart går om bord på kongeskibet Dannebrog for at besøge en række jyske kommuner.

For kongeskibet Dannebrog er ikke just det mest klimavenlige transportmiddel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode, så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig udfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever, og hvad vi gør, sagde dronningen i sin seneste nytårstale. (Foto: Thomas Laursen)

Den store luksusyacht fra 1932 bruger rigelige mængder marinediesel til at sejle kongefamilien rundt på deres officielle såvel som private ture rundt i de danske og udenlandske farvande.

Vildt forbrug

Ifølge Forsvarets egne opgørelser har Dannebrog i gennemsnit slugt 260.000 liter brændstof hvert år i årene 2014-2018. Optællingen for 2019 er stadig i gang.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den britiske kongefamilie måtte i 1997 indse, at de mistede deres kongeskib, Britannia.
Den daværende premierminister Tony Blair nægtede at afsætte penge til et kongeskib, og Britannia måtte derfor nøjes med en tilværelse som museum i Edinburgh.
Da skibet blev taget ud af brug, blev dronning Elizabeth fotograferet grædende – for første og endnu eneste gang. (Foto: MEGA)

Det svarer til en årlig udledning i omegnen af 675 tons CO2 – alene på det ene skib. En gennemsnitsdansker udleder i alt 17 tons CO2 på et år.

Sætter en almindelig dansker sig ind i et fly i København for at tage til New York, vil vedkommende udlede cirka to tons CO2. Altså kan du flyve til den amerikanske østkyst og tilbage igen 168 gange hvert år – og stadig være skyld i mindre CO2-udledning, end den kongelige families yacht står for.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Private og officielle ture
Dannebrog bruges både til officielle arrangementer, når dronningen besøger landets kommuner – og til private begivenheder.
Prins Henrik sejlede gerne sine venner til Bornholm i skibet for at tage på jagt, og kronprinsfamilien har også tilbragt dele af sommerferierne med at tage rundt i landet i yachten.
Da prins Nikolais 18-års fødselsdag skulle fejres, stillede farmor også skibet til rådighed. Festen sejlede dog ingen steder. (Foto: Martin Høien)

Man kan også suse meget rundt i en Audi A8 – en populær model blandt landets ministre – før man har sendt lige så meget CO2 ud i atmosfæren. Sådan en luksusvogn kan køre 4.200 kilometer, før dens dieselmotor har sendt et ton af den klimafarlige gas ud – og dronningen kunne altså slide de danske veje op med 2,8 millioner kilometers kørsel om året og stadig forurene mindre, end hendes skib gør lige for tiden.

Margrethe har da også sin helt egen salonvogn til rådighed, hvis hun får lyst til at lade sig transportere med DSB. Vognen var en gave til regenten ved hendes 60-års fødselsdag i 2000.

Trussel mod kongeriget

Frederik Roland Sandby, formand for Klimabevægelsen i Danmark, ville ønske, at kongeskibet Dannebrog ville skifte den osende dieselmotor ud med en mere klimavenlig el-motor, eller at Danmark ville investere i anlæg, der kunne producere et mere klimavenligt brændstof.

Men han drømmer også om, at dronningen går forrest i kampen for at nedbringe udledningerne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det imponerende kongeskib er 78 meter langt og kan bruges som hospitalsskib i tilfælde af, at det bliver nødvendigt en dag.
Dannebrog er en selvstændig kommando, som administreres af Dronningens Jagtkaptajn. Besætningen består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Det ville være et kæmpe signal at sende, hvis hun markerede, at det var noget, som kongehuset går op i. Det gjorde hun da også i sin nytårstale, men man kan jo altid bede om mere, ikke mindst fordi klimaforandringerne udgør en stor trussel mod det danske kongerige, siger Frederik Roland Sandby.

Første stop på dronningens sommertogt er øen Anholt i begyndelsen af juni. Siden går turen til Aarhus, Thisted, Esbjerg og Fanø.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close