Kongelige 19. marts 2021

Mary til SE og HØR: Jeg prøver at gøre det bedre

Kronprinsessen talte fredag om klimaet og bæredygtighed i Aarhus.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

To af Marys største hjertesager er mode og bæredygtighed. Men desværre er sagerne også modsætninger af rang. Der er nemlig ingen tvivl om, at tøjindustrien er en af verdens allerstørste klimasyndere.

Mary, 49, er kendt for altid at være smart klædt. Hendes modevalg får ros fra alle kanter, men samtidig har hun også været genstand for kritik: For hvordan kan man tale om bæredygtighed og klima, når man samtidig elsker at gå i nyt dyrt modetøj?

Fredag var kronprinsessen hovedtaler til Fairfestival i Aarhus, der er en messe, der skal sætte fokus på bæredygtighed og klima. Efterfølgende fik SE og HØR mulighed for at tale med Mary.

Er De selv blevet mere bevidst om tøjforbrug de sidste år i forhold til bæredygtighed?

- Ja, man bliver mere og mere bevidst om sit valg og sine handlinger. Og prøver at gøre det bedre. Jeg glæder mig til den dag, hvor der er et større udbud af produkter og løsninger. Der gør det nemt at tage de rigtige valg, sagde Mary.

Hun henviser til tøjindustrien, som hun mener skal blive bedre til at skabe bæredygtig mode for forbrugerne. Forandringerne skal komme fra industrien.

Hvordan sikrer vi fremtiden?

Tidligere på dagen sagde Mary i sin tale til den digitale bæredygtighedsmesse, at vi skal blive bedre til at arbejde sammen på tværs af landegrænserne.

- Bæredygtighed handler om, hvordan vi kan passe på kloden, så den ikke tager skade af vores måde at leve på. Eller som Grønland-rapporten så tidligt som i 1987 formulerede det: "Hvordan man opfylder den nuværende generations behov uden at bringe fremtidens generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare". Men hvordan sikrer vi det? Det kræver i hvert fald, at verden arbejder sammen på tværs af de menneskeskabte grænser, så klimaforandringer og andre påvirkninger, kloden ikke tager hensyn til, sagde kronprinsessen.

Vi må blive klogere

Bæredygtighed skal nemlig være kernen i alle vores beslutninger og handlinger, mener hun.

- Det er nemt som individ at føle os magtesløse overfor noget, der er stort og komplekst som klimaforandringerne og konsekvenserne derved. Men vi kan. Både du og jeg. Være med til at gøre en forskel gennem vores personlige valg og handlinger. Vi må blive klogere, grønnere mere cirkulære mere innovative og visionære i vores tænkning, tilgang og vores samarbejde og vores løsninger, sagde hun.

Glæder sig

Kronprinsessen lagde efter talen ikke skjul på, at hun glædede sig over at være på arbejde igen - væk fra sin coronabobel hjemme på slottet.

- Jeg glæder mig over den positive udvikling, der ser ud til at være. Og så er det dejligt at være tilbage i Århus. Og tale direkte med menensker og høre den inspiration, der ligger bag fairfestivalen, der sætter fokus på bæredygtigheden og omstillingen og hvordan vi passer på vores jord og gør mindst mulig skade, sagde hun.

Sponsoreret indhold