Kongelige 30. maj 2020

Klima-dan tvunget til vælge mellem Dronningen og Kronprinsen

Folketingsmedlem Sikandar Siddique afkræver svar fra klimaminister Dan Jørgensen, om han støtter kronprins Frederiks klimaudsyn eller dronning Margrethes
Foto: Aller Media

Dan Jørgensen er en lus fanget mellem to kongelige negle. 

Den socialdemokratiske klimaminister er blevet afkrævet svar på, hvorvidt han støtter dronning Margrethes noget alternative syn på klimaændringerne, eller om han hælder mere til kronprins Frederik udlægning af sagen.

Det er folketingsmedlem og løsgænger Sikkander Siddique, der nu kræver et svar. 

- Det er vigtigt, fordi vi står overfor en stor og eksistentiel klimakrise. Når kongehuset, som har så stærk indflydelse på os danskere, kommer med sådan en politiserende holdning, er det en stor sag. Det er noget, regeringen skal forholde sig til, siger han til SE og HØR.

uenighed

Det sker efter dronningen flere gange har udtalt sig skeptisk om ideen om menneskeskabte klimaforandringer. Senest udtalte dronningen i et interview i Politiken, at hun endnu ikke var helt sikker på, at det kun var menneskets skyld. 

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om. Altså, jeg mener, at der er forandringer i klimaet, og det kan da være, at menneskelig aktivitet har spillet en rolle, sagde dronningen til Politiken.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For nylig gik tronarvingen kronprins Frederik dog i rette med sin mor, da han skulle holde tale ved et webinar

- Vi ved, at den dramatiske opvarmning af vores klima i de seneste årtier er forårsaget af menneskets adfærd og den måde, hvorpå vi har organiseret vores samfund, sagde han. 

Og det har altså fået Sikkander Siddique op af stolen. 

- Dronningens udtalelser modarbejder regeringens klimaprojekt. Det mener jeg danskerne har krav på at få fuldstændig klarhed omkring.

tvunget til at svare

De omtalte spørgsmål er: 

'I forlængelse af S 869 og artiklen 'Modsiger mor' bedes ministeren svare på, om han er mest enig med HM Dronningen eller HKH Kronprinsen'.

'Har regeringen eller repræsentanter for regeringen derudover drøftet HM Dronningens interview i Politiken med Kongehuset?'

Nu glæder folketingsmedlemmet sig til at få svar på sine spørgsmål. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at kronprinsen kommer med en anden holdning end dronningens. Det er supervigtigt at vide, om regeringen har været i kontakt med kongehuset om den her sag, afslutter han til SE og HØR.

Sponsoreret indhold