Kongelige13. marts 2021

Kronprinsesse Mary: Sorgen forsvinder aldrig

Mary understreger vigtigheden af at sætte fokus på hjerteproblemer – især efter moderens dødsfald
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er mere end 23 år siden, at hendes mor døde af et hjerteanfald. Men for kronprinsesse Mary, 49, er det stadig hendes livs største sorg, da hun blev ringet op af sin far med beskeden om, at moderen var død.

Og i disse dage har sorgen fået ekstra næring, for Mary blev forleden interviewet til “Hjertegalla”, der vises på TV 2 Charlie lørdag aften. Og at tale om moderens tab får altid sorgen til at pible frem trods de mange år, der er gået.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprinsesse_mary_6.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Mary bliver dybt berørt, når hun taler om sorgen ved at miste sin mor. På lørdag taler hun igen om emnet i forbindelse med “Hjertegalla” på TV 2 Charlie. (Foto: Hanne Juul)

Derfor var det også en særdeles trist Mary, der i november sidste år talte om det at miste ved en konference for Børn, Unge & Sorg-foreningen. Her knækkede hendes stemme over under talen, og Mary undskyldte for sin reaktion, inden hun tog sig tid til at samle sig så meget, at hun kunne fortsætte talen.

Den tale vidner om, at sorgen stadig har så meget plads i hende, at hun den dag i dag græder, når hun mindes sin mor, Henrietta, der døde 20. november 1997 i en alder af kun 55 år. Dengang var Mary 25 år gammel, da hendes far, John Donaldson, ringede og overbragte hende den tragiske nyhed.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprinsesse_mary_2_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Der var ikke andet at gøre end at stoppe op og holde en pause, da Mary blev overvældet af sine følelser, da hun i november sidste år talte om savnet efter sin mor. (Foto: Hanne Juul)

Et kæmpe chok

– Jeg husker mine følelser så levende og klart. Jeg gik helt i chok. Jeg tabte telefonen og bare sparkede med foden meget, meget hårdt, som om jeg ville skade mig selv. Og bagefter blev hele den dag bare totalt sløret, har Mary tidligere fortalt om den dag, hvor hendes verden ændrede sig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprinsesse_mary_1_0.jpg
 (Foto: Privat)

Død efter operation
Marys mor, Henrietta, havde som barn gigtfeber, og det resulterede i, at hun efterfølgende døjede med hjerteproblemer, der til sidst blev så alvorlige, at lægerne besluttede sig for at udskifte hendes ene hjerteklap.
Da hun otte uger senere var til kontrol, fik hun er hjerteanfald. Herefter blev hun atter opereret, men overlevede ikke indgrebet.
Henrietta døde i en alder af kun 55 år tilbage i 1997. (Foto: Privat)

Hun opdagede siden, at mindet om den afdøde kan falme, hvilket er en forfærdelig oplevelse.

– Den største frygt hos mange efterladte er, at man glemmer den døde. Frygten for, at den dødes udseende, stemme, personlighed, egenskaber viskes ud. Og det er tit større end smerten ved at mindes. Det kan jeg i hvert fald huske fra mig selv, da jeg mistede min mor. I en periode havde jeg svært ved at genkalde mig hendes billeder, hendes stemme, hendes varme smil. Midt i sorgen savner man, at ens omgivelser taler med én om tabet og sorgen. Også det kan jeg tydeligt huske. Men det er noget, vi har så meget brug for. Ofte resten af livet, fortalte Mary på konferencen om sorg.

Fejl at lukke ned

Da hendes mor døde, lukkede Mary sig inde i sig selv, og det fortryder hun den dag i dag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprinsesse_mary_3_2.jpg
 (Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen)

Kronprinsessen fik lov at bestemme, hvor en ny hjertestarter skulle opstilles, og hun valgte Amaliehaven lige ved Amalienborg, hvor mange turister færdes. Mary fik den i sin egenskab af protektor for Hjerteforeningen. (Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen)

– Når jeg ser tilbage på den periode i dag, så tror jeg, at jeg ville have haft glæde af at åbne mere op og inddrage andre i min sorg. Og jeg tror på, at det ville have været nemmere, hvis jeg havde kunnet mærke, at mine omgivelser havde været mere åbne for at tale om det, har hun fortalt.

Siden har hun talt mange gange om sorgen, hvilket gør, at hun aldrig glemmer sin elskede mor, der aldrig nåede at se det eventyr, som Marys liv endte med at blive.

Sponsoreret indhold