Kongelige17. juli 2022

Kongehusets nye stil: Kæmper for fremtiden

Frederik og Mary reagerer i dag lynhurtigt, når møgsager rammer institutionen
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik
Kronprinsesse Mary, 50, og kronprins Frederik, 54, skal navigere i en række dårlige sager, så de ikke ender med at blive en møllesten om kongehuset.
 Foto: Hanne Juul

Tavshed og manglende reaktion hører fortiden til i det danske kongehus, der i stigende grad bøjer sig for det folkelige pres. Senest var det Ecco, der fik meddelelsen om, at de ikke længere er kongelige hofleverandører på grund af deres engagement i Rusland.

Dermed er skofabrikanten det seneste skud på en stamme af indrømmelser, der bliver mere og mere forgrenet. For med et folk, der bliver mere opmærksomt på symbolværdien i kongelig opførsel, har Frederik og Mary nu indført en ny stil, der betyder, at de tager hånd om møgsagerne, inden de for alvor bliver et problem.

Lussing til Ecco

Og ifølge kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen er kongehuset da også blevet mere lydhør de senere år.

Jacques Rogge og kronprins Frederik
Det tog kongehuset for længe at se, at Frederiks deltagelse i IOC – her med IOC-præsidenten Jacques Rogge i 2009 – var et problem. Det har de nu lært af.
 Foto: Birger Vogelius

– Med kronprinsens deltagelse i IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) gik der mange år, før man bøjede sig for folkestemningen. Selv om der var forskellige kritiske røster i den sammenhæng, så gjorde han det alligevel og trak sig først mange år efter. Der er det gået noget hurtigere med Herlufsholm og Ecco, som man må se som et udtryk for, at man bøjer sig for folkestemningen, siger Lars Hovbakke til SE og HØR.

For Ecco må den kongelige afvisning komme som en spand iskold vand, for Karl Toosbuy, der grundlagde Ecco, var om nogen foregangsmand for at samle penge ind, så prins Joachim og Alexandra kunne istandsætte Schackenborg i forbindelse med brylluppet og deres indflytning på slottet.

Prins Felix og grevinde Alexandra
Grevinde Alexandra læste skriften på væggen og frasagde sig frivilligt sin apanage. Her er hun ude at gå Ecco Walkathon med Felix i 2017 som tak for den hjælp, firmaet ydede i forbindelse med Schackenborg.
 Foto: Krestine Havemann

Men folkestemningen i forhold til krigen i Ukraine gjorde det umuligt for kongehuset at støtte firmaet med dets engagement i Rusland, og selv om kritikere nu mener, at kongehuset bedriver udenrigspolitik med beslutningen, så er det i sidste ende folkets mening, der betyder noget.

– I relation til Ecco var det erfaringerne fra Herlufsholm, der var ved at løbe løbsk. Så man måtte stoppe det, inden det samme skete med Ecco-sagen, slår Hovbakke fast.

Arbejd for pengene

Han peger på, at der er kommet et større pres på de kongelige for at lægge afstand til de dårlige sager, og hvor Margrethe måske ikke altid har lyttet til sit folks meninger, er det anderledes med Frederik og Mary.

Kronprins Frederik, prins Christian og kronprinsesse Mary
Herlufsholm rodede de kongelige også rundt i for længe, inden de endte med at smide håndklædet i ringen og trække Christian ud – og Isabella kommer ikke til at gå der.
 Foto: Keld Navntoft

– En af forklaringerne er, at der har været mange problemer i samfundet de senere år. Det begyndte med finanskrisen i 2008, hvor der var større krav til de kongelige fra pressen om, at de skulle arbejde for pengene. Det var et udtryk for, at der var en stemning for, at man gerne ville sikre sig, at de arbejdede nok for pengene. Og den indstilling har bredt sig til andre emner, fortæller kongehuseksperten.

Han mener ikke, at de kongelige som sådan er bange for befolkningen, men der lyttes intenst til vandrørene.

– De er meget opmærksomme på folkestemningen, fordi det kan skifte så hurtigt.

Forarget folk

Ud over IOC, Herlufsholm og Ecco har de kongelige navigeret rundt i andre dårlige sager: Grevinde Alexandras apanage, som hun endte med frivilligt at frasige sig, fordi en stor del af befolkningen slog sig i tøjret over at skulle betale til prins Joachims ekskone.

En anden møgsag er, at prins Joachim i år modtager 3,8 millioner kroner i apanage – selv om han stort set ikke arbejder for kongehuset og dermed ikke tilfører nogen værdi.

Prinsesse Marie og prins Joachim
Prins Joachims apanage og livet med Marie i Frankrig kan blive den næste møgsag for kongehuset.
 Foto: Lars H.Laursen

Og i en tid med stigende inflation og færre penge mellem hænderne for den menige dansker, kan Joachim-problemet vokse sig endnu større.

Indtil videre har kongehuset eksporteret problemet ved at placere Joachim, Marie og deres to børn i Frankrig, men hans apanage kan blive den næste bombe, som de kongelige bliver nødt til at forholde sig til.

Og med sociale medier må selv de kongelige erkende, at der ikke er langt fra en kærlig brise til en rasende debat.

– De sociale medier gør, at der kommer en hårdere debat, og det rammer også de kongelige, så de skal ligesom alle andre være opmærksomme på, at de ikke ryger ind i en shitstorm, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Sponsoreret indhold