Kongehuset sætter Marie i sving: Tilbage i arbejde

Forrige uge var prinsesse Marie, 43, i Danmark og arbejdede fire dage. Det er langt mere, end hun plejer.

Forrige uge var prinsesse Marie, 43, i Danmark og arbejdede fire dage. Det er langt mere, end hun plejer.

(Foto: Hanne Juul)

Pludselig pibler Maries opgaver frem i den kongelige kalender. Efter måneders lediggang er der atter noget at lave for prinsessen i Paris.

Det afslører kongehuset nu. Tidligere på måneden trak prinsesse Marie i den grad i arbejdstøjet, da hun var i Danmark. I løbet af tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag præsterede hun at møde op til seks forskellige begivenheder – i hovedstaden, på Fyn og i Jylland. Og i torsdags blev Marie så sat i arbejde i Frankrig, da hun besøgte Den Danske Sektion på Lycée International de Saint Germain-en-Laye, hvor hun er ærespræsident. Og dagen efter var hun inviteret til at deltage i den danske UNESCO-nationalkommission i UNESCOs 40. generalkonference.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Marie havde travlt, da hun var i Danmark i begyndelsen af november. Her på vej til at overrække "De frankofone landes ambassadørers litteraturpris". (Foto: Hanne Juul)

Nye vinde

Det står i skarp kontrast til for en måned siden, da Marie ikke anede, hvad hun skulle give sig til. I oktober spurgte SE og HØR prinsessen:

Er De selv begyndt at arbejde hernede?

– Det er et godt spørgsmål. Ikke endnu, sagde hun uden at uddybe yderligere, og det stod ret klart, at Marie ikke anede, hvad fremtiden i det franske ville bringe.

Nu er der kommet andre boller på suppen. Udviklingen overrasker kongehuseksperten Søren Jakobsen.

– Det er en markering af, at kongehuset ikke har noget at udsætte på Marie. Og når hun nu er i Frankrig, er det jo naturligt, at man bruger hende som sådan en lille sideting. Marie er jo ikke individuelt lønnet, så jeg opfatter det også, som om man sætter hende ind, fordi Joachim er optaget i en anden sammenhæng, og fordi man ikke vil forstyrre ham, siger han til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mens Marie var i Danmark, nåede hun også til Mulernes Legatskole i Odense, hvor hun åbnede en udstilling med en række af prins Henriks værker. (Foto: Thomas Laursen)

Svær balance

Jakobsen forklarer, at Marie går en svær balancegang. Hendes arbejde i Paris skal være minimalt, så opmærksomheden på kronprinsparrets virke ikke forstyrres.

– Det er et plaster på såret. Man ved ikke, hvordan fremtiden bliver for Joachim og Marie, og man kan godt sige, at kongehuset kommer hende til undsætning. Hendes væsentligste rolle er selvfølgelig at være mor og hustru, men hun har jo nogle personlige kvaliteter. Hun har ikke dummet sig, ligesom Joachim har gjort ved at forsøge at lægge op til, at han skulle konkurrere med Mary og have en væsentlig rolle ved siden af kronprinsen i det danske kongehus. Marie udgør jo slet ikke en trussel mod Mary – i hvert fald ikke, når Mary ikke er i Frankrig, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prinsessen besøgte også sin protektion, Folkekirkens Nødhjælp, i København. (Foto: Hanne Juul)

Forsvarede Joachim

I oktober gik Marie højst usædvanligt ud og forsvarede Joachim, efter kritikken haglede ned over ham, fordi han hæver apanage, mens han tager en militæruddannelse i Paris.

– I skal huske, at alt, hvad han gør, er for Danmark. For jer. Kritikken er fuldstændig urimelig. Helt urimelig i forhold til det, han gør. Jeg kan simpelthen ikke forstå det, sagde Marie til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Minsandten om prinsessen ikke også nåede at være hædersgæst i den årlige "Stop wasting food dinner" på den svenske ambassade. (Foto: Hanne Juul)

Til det siger Jakobsen nu:

– Hun fik faktisk også forsvaret Joachim på en fin måde. Hun fik sagt nogle ting, der kun kan opfattes positivt set fra kongehusets side, forklarer han.

Klogt træk

Vurderingen er, at Maries nye arbejdsopgaver er helt bevidst styring fra Det Gule Palæ, der måske har lyttet til debatten og kritikken af, at parret bruger løs af danske apanagekroner i Paris uden at kunne passe arbejdet for Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den eneste opgave for Joachim, 50, og Marie i Paris inden oktober var at deltage i den tidligere franske præsident, Jacques Chiracs, begravelse i september. (Foto: MEGA)

– Nu får vi et eller andet for pengene. Hvis Joachim bliver i udlandet og får et job bagefter, bliver apanagespørgsmålet jo rejst igen. Nu tager kongehuset højde for den politiske diskussion, der vil komme. Nogle vil sige: "Jamen hun lavede faktisk noget!". På den måde opbløder man situationen. Det kommer Joachim til gode. Jeg har jo sagt, at Joachim får Danmarks største SU, og det kommer ham til gode, at hun nu træder ind, siger Søren Jakobsen og uddyber:

– På den anden side er det også udmærket, når man ser på Joachims kommende jobsøgning, at Marie får nogle opgaver. Det kan måske indirekte gavne situationen, at Joachim har en hustru, der kan begå sig i nogle internationale miljøer.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close