Kongelige 13. februar 2019

Bøjer loven for prins Joachim: Millioner med til Frankrig

Politiker kritiserer hoffet og kræver svar på, hvorfor Joachim må tage sin danske apanage med til Paris.
(Foto: Mikael Rieck)
  Når prins Joachim og prinsesse Marie til sommer flytter til Frankrig, så beholder de 299.125 danske kroner, de danske skatteydere giver dem hver måned. Til trods for at der i Grundloven står, at kongelige ikke kan tage deres årpenge med til udlandet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Men loven bliver bøjet med Statsministeriet i ryggen:   – Der er praksis for, at de kongelige også kan modtage årpenge, uden at det har været i Folketinget, når der er tale om uddannelsesophold i udlandet af midlertidig karakter.   Det samme gjorde H.K.H. kronprins Frederik, da han i 1992-93 læste statskundskab i USA, oplyser ministeriet.   Det får nu Enhedslistens Søren Søndergaard til at undre sig. For at komme til bunds i sagen vil han stille et såkaldt paragraf 20-spørgsmål i Folketinget.   – Jeg synes, at sagen kalder på en grundig forklaring. Man kan ikke bare tolke grundloven, som det passer en, siger han til SE og HØR.
  Prins Joachim og prinsesse Mare afslørede i januar, at de har planer om at flytte sydpå:   - Vi tager den første udfordring – det første år – lad os nu bare fokusere på det. Jeg tror, der bliver rigeligt, sagde prinsen.   Det er ikke første gang, prins Joachim bor i Frankrig. I 1982 og 1983 gik han på kostskole i Normandiet. Det er også planen, at prins Henrik, 9, og prinsesse Athena, 7, skal gå i en parisisk skole.   Forleden afslørede Joachim også, at dronning Margrethe bakker op om beslutningen om at flytte.   - Dronningen har også været meget interesseret i det, og hun har bakket positivt op om det, sagde han for nylig.

Sponsoreret indhold