Kongelige16. oktober 2019

Marie om kritikken af Joachim: Helt urimeligt!

Nu blander prinsessen sig i sagen om prins Joachims årpenge.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/joachim_marie_foto_thomas_laursen_hanne_juul_2.jpg
 (Foto: Thomas Laursen, Hanne Juul)

Nu kommer prinsesse Marie med sin ærlige mening i sagen om prins Joachims årpenge. Hun er rasende over kritikken og mener, at danskerne skal være stolte af prinsen og det franske eventyr.

Det sker i et opsigtsvækkende interview i ugens SE og HØR, der er på gaden i dag.

Vi mødte Marie i Paris torsdag morgen i sidste uge, og prinsessen havde lige afleveret prins Henrik, 10, og 7-årige prinsesse Athena i skole i byens velhavende 17. arondissement. Tirsdag aften blev prins Joachim spurgt, om han synes, det er rimeligt, at hans årpenge på 3,8 millioner kroner er uændrede, når han ikke længere arbejder i Danmark.

– Ved De hvad? Jeg er på mission for Danmark her i Frankrig, og det her er ikke noget, man lige kommer cyklende til. Og så skylder jeg også at sige, at jeg er blevet stærkt opfordret til det – også af dronningen, sagde Joachim til pressen på Paris' rådhus.

To dage senere taler SE og HØR med Marie:

Er kritikken for meget?

– Kritikken er fuldstændig urimelig. Helt urimelig i forhold til det, han gør. Jeg kan simpelthen ikke forstå det, siger Marie.

Er De stolt af ham?

– Selvfølgelig. Og I skal være stolte af ham, tilføjer hun.

Det er yderst sjældent, at kongelige blander sig i debatter om apanage, men det var tydeligt, at Marie ikke kunne lade være. Hun virkede til at være lettet efter at have sagt, hvad hun ville.

Indtil videre har kongehuset da også mødt krikken med larmende stilhed, til trods for at flere politikere er rasende over, at folketinget ikke er blevet hørt i sagen.

I grundloven står der nemlig, at medlemmer af det kongelige hus ikke uden videre kan tage bopæl i udlandet uden en godkendelse. I sidste uge gentog Mette Frederiksen svaret fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Statsministeriet kan henvise til besvarelserne af 26. februar 2019 og 29. marts 2019 til Folketingets Retsudvalg af spørgsmål nr. 376 og 428. Som det fremgår heraf, opholder H.K.H. Prins Joachim sig i Paris med henblik på at deltage i et uddannelsesforløb i udlandet af midlertidig karakter, skriver ministeriet.

Læs hele interviewet og kongehuseksperten Søren Jakobsens vurdering i ugens SE og HØR.

Sponsoreret indhold