Knald på kongelige jader: Penis under hammeren

Prins Henrik var en inkarneret samler med en stor viden om de ting, han indsamlede på sine rejser. Nu kommer mange af genstandene til at stå i danske hjem.

Prins Henrik var en inkarneret samler med en stor viden om de ting, han indsamlede på sine rejser. Nu kommer mange af genstandene til at stå i danske hjem.

(Foto: Krestine Havemann)

Dronning Margrethe fik ryddet et par kongelige sale eller tre, da hun i sidste uge slap af med en stor samling af tissemandsattrapper, som prins Henrik efterlod ved sin død for halvandet år siden.

Flere kilo jadefallosser blev sammen med et enormt udvalg af afrikanske masker og alskens jadekunst lige fra vaser og fade til smykker og nips solgt i auktionshuset Bruun Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Auktionen løb over tre dage. Senere kommer endnu en auktion. Og efter den er der stadig tusinder af genstande tilbage i samlingen.

Auktionen løb over tre dage. Senere kommer endnu en auktion. Og efter den er der stadig tusinder af genstande tilbage i samlingen. (Foto: Jesper Sunesen)

De knap 900 genstande, som blev solgt, er kun en mindre del af den excentriske prins' samling, der omfatter op imod 8.000 genstande fra især Asien og Afrika.

Mens de politistavslignende penisfigurer det meste af tiden har levet deres liv bag murerne på Fredensborg Slot og vinslottet i Caix, så har flere af smykkerne været båret personligt af prins Henrik, der ofte foretrak at bære en grøn jadeamulet om halsen fremfor et snærende slips.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Henrik – her med grønt jadesmykke om halsen – var stolt af sin enorme samling af jader og masker, og flere gange lånte han genstande ud til udstillinger – her ses han ved åbningen af udstillingen "The Eye in the Mask" i Herning. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Kinesiske købere

Auktionen fandt sted over tre dage i auktionshuset Bruun Rasmussens lokaler midt i København. Dørerne ud til Bredgade stod på vid gab for at skabe en smule ventilation i de sommerhede lokaler, der trods varmen var fyldt med interesserede købere – blandt andre iværksætteren og multikunstneren Jim Lyngvild, der købte et par afrikanske masker til at hænge op i sin vikingeborg på Fyn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En glad og velklædt Jim Lyngvild trodsede varmen og slæbte et par afrikanske masker med hjem til Fyn. (Foto: Jesper Sunesen)

Via telefon og internet var der masser af interesse fra udlandet, og omkring en femtedel af genstandene, der alle var forsynet med dokumentation for, at de havde været ejet af prins Henrik, gik til købere fra USA, Kina, Saudi-Arabien, Brasilien, Frankrig og 25 andre lande.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jesper Bruun Rasmussen – som i øvrigt var nær ven med prins Henrik og stadig holder nytår med dronningen – var en glad mand, da han satte gang i hammerslagene. (Foto: Jesper Sunesen)

Solgt til over vurderingen

Vurderingen af langt de fleste genstande lå i et leje fra 2.000 til 10.000 kr., og og alt blev solgt til priser over vurderingen.

Bruun Rasmussen ønsker ikke at oplyse, hvor meget det samlede salg løb op i, men forsigtig hovedregning viser, at hvis 900 genstande sælges for en gennemsnitspris på 10.000 kr., så giver det en omsætning på ni millioner kroner.

Senere er der udsigt til, at yderligere mellem 1.200 og 1.500 genstande kommer på auktion.

En del af overskuddet fra salget af prins Henriks samling vil gå til Kronprinsparrets Fond samt Nikolai og Felix Fonden, som uddeler penge til velgørenhed.

I galleriet herunder kan du se billeder af og salgspris på udvalgte penisser:

Henriks jadesamling: Udvalgte penisser

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close