Henriks frække kunstsamling: Jade-penisser i høj kurs

Den enorme samling blev flere gange udstillet af ejeren, prins Henrik. Her er det Galleri CCA Andratx på Mallorca, der for nogle år siden fremviste et lille udsnit af de mange tusind genstande, prinsen havde købt.

Den enorme samling blev flere gange udstillet af ejeren, prins Henrik. Her er det Galleri CCA Andratx på Mallorca, der for nogle år siden fremviste et lille udsnit af de mange tusind genstande, prinsen havde købt.

(Foto: Lars H. Laursen)

Det er en ganske usædvanlig kunstsamling, som auktionshuset Bruun Rasmussen har sat under hammeren denne sommer.

Ikke nok med, at den er gigantisk og er spækket med kunst fra Afrika og Asien, den har også været prins Henriks ejendom. Prinsen elskede de spøjse figurer, som han gladelig købte ind af, når han tog på sine udlandsrejser.

Efter Henriks død i februar sidste år har den nærmeste familie haft mulighed for at vælge de dele af hans samling, som de har haft lyst til at beholde, og nu kan alle andre gå på rov i resterne, der er vurderet til salgspriser på 2000 kr. og opefter.

Og der er nok at tage af.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Henrik viser rundt i sin kunstsamling

Den stolte samler viste gerne rundt i sin samling. Her fik grev Ingolf, 79, og grevinde Sussie, 69, fortalt om genstandene fra Fjernøsten. (Foto: Krestine Havemann)

Millioner værd

Lige nu er 900 genstande sat til salg. Men der er meget mere på vej, for kongefamilien har indleveret i omegnen af 7000 genstande, som verdensmanden nåede at samle sammen gennem sit 83 år lange liv.

Resten bliver sat til salg løbende på netauktioner, efter at der har været hammerslag på de første 900 kunststykker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den farverige prins var også selv skulptør, og i Ringkøbing står nu værket Miss Fredensborg, som skaberen dog gav byen lov til at omdøbe til Miss Ringkøbing.

Den farverige prins var også selv skulptør, og i Ringkøbing står nu værket Miss Fredensborg, som skaberen dog gav byen lov til at omdøbe til Miss Ringkøbing. (Foto: Claus Fisker)

– Samlingen viser prinsens utrolige interesse for andre kulturer, fortæller Alexa Bruun Rasmussen fra auktionshuset, hvor en af prinsens rigtig gode venner, Jesper Bruun Rasmussen, huserer som bestyrelsesformand.

Det er mange penge, som kommer til at flyde igennem Bruun Rasmussen, for bare de første 900 auktionsnumre er vurderet til en samlet pris på lige under fem millioner kroner. Og enkelte genstande er allerede budt op i priser over vurderingen, selv om det endelige hammerslag først lyder i slutningen af august.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Henrik og Jesper Bruun Rasmussen

Det er Henriks gode ven Jesper Bruun Rasmussen, 76, der har fået lov at stå for auktionerne. Hans firma tjener et sted mellem 14 og 24 procent i salær efter hammerslagene. (Foto: Jesper Sunesen)

Går til velgørenhed

Der er altså et stort millionbeløb på vej, men det er ikke prins Henriks hustru gennem 50 år, der får glæde af kunstarven efter ham. I sit testamente sørgede kunstsamleren for at instruere sine efterladte i, at overskuddet efter salget går til Kronprinsparrets fond og Nikolai og Felix Fonden.

Dermed kommer pengene i sidste ende til at gå til forskellige velgørende formål i både Danmark og udlandet, og fondene styres af bestyrelser, der hver især har Henriks sønner Frederik og Joachim for bordenden.

Du kan se billederne af Henriks frække kunst i galleriet herunder:

Galleri: Prins Henriks frække kunst for millioner

Vil du læse meget mere om de kongelige hver eneste uge? Så bliv fast abonnenent på SE og HØR - læs mere her.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close