Kongelige 7. maj 2019

Nu kan du købe prins Henriks jader

Ét af prinsens sidste ønsker bliver nu opfyldt, for det er blevet besluttet, at væsentlige dele af hans jadesamling sættes til salg
(Foto: Aller Media)

Prins Henrik var i mange år en passioneret samler, og særligt orientalske jader og afrikanske masker og skulpturer optog prinsen. 

Nu er ét af prins Henriks sidste ønsker på vej til at blive opfyldt, for det er blevet besluttet, af væsentlige dele af hans jadesamling samt samlingen af afrikanske masker og skulpturer sættes til salg gennem Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse. 

"Salget af samlingen sker i overensstemmelse med Prinsens tilkendegivelse herom i sit testamente. Arvingerne har forud valgt genstande fra samlingerne, som familien ønsker at beholde, ligesom det er besluttet at bevare en repræsentativ samling af jader og afrikanske værkter på Château de Cayx i Frankrig", skriver kommunikationschef Lene Balleby i pressemeddelelsen. 

Det var prins Henriks opvækst, der i første omgang gjorde ham interesseret i orientalske jader. 

"Som dreng boede prins Henrik med sin familie i Fransk Indokina, det nuværende Vietnam, og opvæksten i den asiatiske kultur dannede baggrund for prinsens livslange interesse for jader", står der i pressemeddelelsen. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det var først lidt senere, at prins Henrik fik interesse for afrikanske værker.

"Interessen for afrikanske masker og skulpturer blev også vakt tidligt i livet, da Prinsen i forbindelse med sine studier blev introduceret til afrikanske værker. Prinsens samlinger består i dag af mere end 6.000 genstande", står der i pressemeddelelsen. 

Dele af prins Henriks samling har været udstillet flere gange. Senest i 2017, hvor Museet på Koldinghus åbnede udstillingen Himmelsten, hvor besøgende kunne opleve prins Henriks orientalske jader. 

Konehuset oplyser i pressemeddelelsen, at auktionen begynder i august 2019, og at en del af provenuet vil gå til de to kongelige fonde, Kronprinsparrets Fod samt Nikolai og Felix Fonden.

Prins Henrik døde 13. februar 2018. 

"Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot. Prinsen var omgivet af Hendes Majestæt Dronningen og de to sønner', lød det i en pressemeddelelse i forbindelse med hans død.

Sponsoreret indhold