Kongelige27. maj 2020

Joachim står i skyggen af Frederik: Overflødig

Det er svært for prinsen at finde sin plads i Danmark. Den rolle, han vil have, findes ikke.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_tsl_0.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Det er kronprins Frederik, der kommer til at arve kongeriget, og i årevis har det været svært for Joachim at finde den rette hylde. Han er simpelt hen blevet overflødig.

– Der er ikke rigtig plads til ham herhjemme, og han kan ikke eller skal ikke konkurrere med kronprinsen. Konsekvensen er logisk: Hans liv må foregå i udlandet, siger kongehusekpert og forfatter, Søren Jakobsen.

Svært at finde sig til rette

Joachim har ellers prøvet at finde sig til rette adskillige gange, fordi der egentlig burde have været plads til ham i Danmark. Men problemet har været, at den ledige plads ikke har været Joachims kop te.

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_5.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Det er meget lidt, danskerne har set til Joachim det seneste år. Her var han med Marie, 44, til Copenhagen Historic Grand Prix. (Foto: Thomas Laursen)

Man kan jo virkelig godt undre sig over, at med den goodwill og den mulighed for at få gode råd, som kongelige har, at han ikke kunne få det til at løbe rundt. Det kunne han altså ikke. Det kan være svært at forstå, når man ser det udefra. Men der var en klar rolle, og sønderjyderne ville have elsket det. Befolkningen i det hele taget ville have kunnet se, hvad meningen var med det, siger kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

Men sådan blev det som bekendt ikke. Joachim rykkede tilbage til hovedstadsområdet, og det var svært for ham at finde sig til rette i Frederik og Marys domæne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/samlet_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

I efteråret var Joachim og Marie samlet med Frederik, 51, og Mary, 48, i Paris. (Foto: Hanne Juul)

– Her lidt over halvdelen i livet så må Joachim genopfinde sig selv. Tanken om at gøre det i udlandet, den synes jeg, er relativt oplagt. For han har jo sådan set forsøgt sig med et par roller herhjemme. Og det er ikke gået, siger Olden-Jørgensen.

Skal satse alt

Derfor var Joachims flugt til Paris den eneste udvej. Men det var også en mellemfase til hans nye liv. Prinsesse Marie har spillet en helt central rolle det seneste år. Hun trådte i karakter og hjalp Joachim med at få det hele til at hænge sammen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_forside.jpg
 (Foto: Aller Media)

Marie vakte stor opsigt, da hun i oktober forsvarede sin mand i et interview med SE og HØR. (Foto: Aller Media)

– Vi venter alle sammen på, hvad der kommer på den anden side. Hvis det her skal være et sporskifte for Joachim, så skal han satse alt på det. Og gøre det nu, siger Olden-Jørgensen alvorligt.

Kan ende som Harry og Meghan

Hvis Joachim scorer et fast job i udlandet efter uddannelsen til sommer, så må han vinke farvel til apanagen. Eller i bedste fald acceptere en stor beskæring.

Det mener både kongehuseksperter og politikere.

– Det hele drejer sig om, om befolkningen kan se pointen i, hvad han gør. Og om han gør noget for landet og for kongehuset, der hvor han er. Hvis han gør det, så vil nogle stille spørgsmål, men man vil unde ham det. Hvis han flygter og forsvinder, så vil kravet om i hvert fald en beskæring givet komme. Det er lidt ligesom Harry og Meghan. Man kan ikke både melde sig ud og få det hele, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/harry_og_meghan_2.jpg
 (Foto: MEGA)

Harry og Meghan overraskede hele verden med deres chok-exit fra det britiske kongehus. (Foto: MEGA)

Slut med apanage

Søren Jakobsen er mere afklaret i forhold til prinsens økonomi.

– Han må vinke farvel til apangen. Den kan han ikke beholde. Så er opholdet i Paris blevet langt mere end af midlertidig karakter, siger han kortfattet.

Den udmelding er politisk ordfører i SF, Karsten Hønge, enig i.

– Hvis Joachim får et job, så vil jeg da starte med at sige tillykke. Men når det så er sagt, så vil jeg også sige, at han har haft danmarkshistoriens største SU med i Frankrig. Det forstår jeg simpelt hen ikke. Den regning burde han have betalt selv – eller også kunne forsvaret have finansieret den. Man må virkelig sige, at Joachim har skudt papegøjen, siger Hønge, der længe har stillet sig kritisk over for prinsens flytning.

I grundloven står der, at medlemmer af den kongelige familie ikke kan tage årpenge med til udlandet uden at spørge Folketinget om lov.

– Jeg forventer naturligvis, at hans apanage bliver afviklet, hvis han bliver i udlandet, siger Hønge.

Joachim får 3,7 millioner kroner årligt i apanage betalt af de danske skatteydere.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold