Kongelige3. maj 2020

Dronningens klare signal: Frederik på spring

Det var ikke kun Margrethe, der blev hyldet ved sin fødselsdag. Frederik og Christian fik også plads i rampelyset.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/daisy_1.jpg
 (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Selv om hun kunne nyde øjeblikket i fejringen af den store 80-års fødselsdag, havde dronning Margrethe stadig synet rettet mod fremtiden i tiden op til den runde dag.

Det viste hun blandt andet i et interview med Alt for damerne, hvor Margrethe fortalte, at hun ikke regnede med at have en rund fødselsdag mere at byde på.

Og få dage senere offentliggjorde hoffet så en række portrætfotografier, som var blevet skudt allerede i efteråret 2019. Tre af billederne, som Margrethe selv havde bestilt, viste ikke blot den stolte monark. Her var ældstesønnen, Frederik, og den næste kronprins, Christian, også med på billederne, som sendte et tydeligt billede til omverdenen: Næste generation er klar og godkendt af Margrethe til at optage de opgaver, som står foran dem, når hun ikke længere er her.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/daisy_3_5.jpg
 (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Billederne blev taget i efteråret – længe før coronavirus var en trussel for danskernes samvær. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Frederik er helt nede

Og selv om dronningen er en historisk populær regent i Danmark, frygter danskerne ikke den dag, hvor kronprinsen skal forfremmes til konge. Det viser en Gallup-undersøgelse, som Berlingske offentliggjorde op til fødselsdagen.

83 procent havde svaret, at de var enige eller meget enige i, at Frederik er klar til at påtage sig den store opgave.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/daisy_2_6.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Sidste år gjorde Margrethe en ekstra indsats for at gøre 51-årige Frederik troneklar, da hun tog ham med på mor-søn-statsbesøg i Argentina. (Foto: Hanne Juul)

Men til den tid bliver det en anden type regent, Danmark får, spår forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Det bliver mere i øjenhøjde, når han kommer til. Dronningen er kommet nærmere at være i øjenhøjde med folk, for eksempel ved at holde sin fødselsdagstale direkte til danskerne og være knap så højtidelig, som hun ellers kan være. Hun er så at sige trådt et par trin ned ad slotstrappen, men Frederik er typen, der står helt nede i slotsgården – på niveau med folket. Og det vil kongehuset have godt af, mener Søren Jakobsen.

Vil undgå Henrik-effekt

Han peger også på, at dronningen sender et tydeligt signal om, at det er Frederik og Christian – de kommende regenter – der står forrest i køen efter hende. Så andre medlemmer af familien ikke får samme oplevelse som prins Henrik, der havde det svært med pludselig at se sin egen søn være foran.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/daisy_1_5.jpg
 (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Dronningen fik også taget et billede fra Riddersalen – lige ved den balkon, hvor de kongelige normalt træder ud for at hilse på folket ved fødselsdage og andre store begivenheder. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

– Jeg kan godt lide, at man har fjernet de ellers meget fotogene prinsesser, Mary og Marie, og at Joachim og børnebørnsflokken ikke er med. De er ikke væsentlige – det er arvefølgen, der er det væsentlige, og det sætter hun en streg under. Også selv om jeg tror, at hun har den største respekt for kronprinsesse Mary og er tryg ved hende som kommende dronning, siger Søren Jakobsen.

https://imgix.seoghoer.dk/mary_10.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Ud over dronningen var der kun blevet plads til kommende regenter på fødselsdagsbillederne af regenten – og så prins Henriks hund, Tilia. Kongelige bipersoner som Mary, 48, Marie, 44, og Joachim, 50, var ikke en del af billedfejringen af Margrethe. (Foto: Mikael Rieck)

Læs meget mere om de kongelige i dennes uges SE og HØR, der er på gaden nu.

null

Sponsoreret indhold