Henrik efterlod kostbar samling: Jader for millioner

Prins Henrik beundrer en af sine yndlingsgenstande – et lavendelfarvet krus.

Prins Henrik beundrer en af sine yndlingsgenstande – et lavendelfarvet krus.

(Foto: Aller Media)

20, 40, 60 eller 80 millioner kr.

Ingen kender præcist værdien af den enorme jadesamling, som prins Henrik efterlod sig.

Samlingen, som er placeret i specialbyggede montrer på kongefamiliens residenser Amalienborg, Fredensborg og Cayx, er efter prins Henriks død i februar nu kronprins Frederiks og prins Joachims ejendom.

Hvor mange stykker jade prins Henrik efterlod sig, har ingen helt overblik over.

Prinsen sagde selv, at hans kollektion bestod af ”flere tusinde”, da han i Anna von Lowzows dokumentarfilm ”Prins Henrik og Østens guld” fortalte om sin passion for den eftertragtede bjergart.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Allerede som fireårig grundlagde Henrik sin samling, da han fik et stykke jade af sin far André de Laborde de Monpezat. (Foto: Aller Media)

Samlingen af kongelige jader har andre anslået til at bestå af mellem 5000 og 10.000 stykker.

De eksperter, som SE og HØR har talt med, er enige om, at samlingen er yderst kostbar.

Man skal således op på et pænt tocifret millionbeløb for at ramme den rigtige pris, men ingen ønsker at give et eksakt bud på, hvor meget samlingen kan sælges for.

I 2017 viste prins Henrik en mindre del af sin jadekunst – omkring 800 stykker – frem på Museet på Koldinghus, og det var populært.

Koldinghus fik besøg af mere end 85.000, i løbet af de syv måneder udstillingen varede.

Sideløbende fortalte en begejstret prins Henrik om sin livslange fascination af jade og om, hvorfor han foretrækker et jadesmykke frem for slips.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et halssmykke af jade frem for et slips – det var et af prins Henriks kendetegn. (Foto: Nordisk Film)

”Jeg bruger alle mine penge her”

Medlemmer af kongefamilien har i årtier været vant til, at når prins Henrik var i gavehumør, var der smykker eller figurer af jade i pakkerne.

Og selv om mange af jadefigurerne blev købt billigt på markeder især i Østen, så er der i Henriks samling også jadeting, der er uhyre kostbare.

– Det er bedre end at købe noget på børsen, konstaterede prinsen, da han i Anna von Lowzows dokumentarfilm besøgte sin ven gennem 20 år, antikvitetshandleren Oliver Klitgaard for at købe flere jadefigurer til sin samling.

– Jeg bruger alle mine penge her, konstaterede han ved samme lejlighed – og selv om han sagde det med et glimt i øjet, så er der ingen tvivl om, at prins Henrik gennem årene har betalt mange millioner kroner for sine jadeting, der alle er unikke, for der findes simpelthen ikke to stykker jade, som er ens.

Artiklen fortsætter under billedet ...

De største stykker jade  er ikke nødvendigvis de dyreste. (Foto: Aller Media)

Prinsens fascination af de smukke og slidstærke bjergmineraler begyndte, da han som fireårig fik det første stykke jade af sin far.

Gaven fik han, mens Monpezat-familien boede i Vietnam, hvor jade – ligesom i resten af Sydøstasien – er et særdeles værdifuldt og eftertragtet materiale.

Jade kaldes ”Østens guld”, og på grund af dets enorme hårdhed kan arbejdet med at omforme den rå jade til fuldendt smykke eller skulptur tage år.

180 mio. kr. værd

Jade siges at kunne påvirke ejerens helbred og velstand i en gunstig retning, og da OL i 2008 blev afviklet i Kina, insisterede arrangørerne på, at OL-medaljerne skulle have et jadeelement indsat.

I 2014 blev en jadehalskæde tilsat en rubin og en diamant solgt på en auktion for svimlende 180 millioner kr., og i Østen sælges de fineste af de rene jadesmykker for tocifrede millionbeløb.

I filmen ”Prins Henrik og Østens guld”, som kan ses på TV2 Play, afslørede prins Henrik, hvad der skulle ske med jadesamlingen, den dag han var væk:

– Jeg giver min samling til mine sønner eller direkte til mine børnebørn. Jeg vil ikke tvinge dem til at beholde hele samlingen. De kan gøre, hvad de vil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Efter deres fars ønske arver 50-årige Frederik og 49-årige Joachim den kostbare samling, og ”de kan gøre, som de vil”. (Foto: Aller Media)

Formentlig forbliver prins Henriks jadesamling intakt på de kongelige slotte, for som en person tæt på prinsen siger:

Der er ikke tradition for, at kongehuset sælger ud af sådanne samlinger.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close