Kongelige2. november 2021

Frederik spiller andenviolin: Mary er bossen

Kronprinsessen er dronning Margrethes kæledægge – og det sikre kort, som hoffet foretrækker at sende ud
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er Frederik, 53, der er født ind i familien og hele sit liv har været i træning til at blive konge. Men når hoffet overvejer, hvem der skal sendes ud til officielle begivenheder, er det som oftest Mary, 49, pilen peger på.

For der er ingen tvivl om, at australske Mary Donaldson stille og roligt ikke kun er blevet mere kongelig end de kongelige. Hun er også blevet bossen i den del af Amalienborg, der huser hendes og Frederiks hof.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_5_8.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Kronprinsesse Mary erkongehusets funklende stjerne. (Foto: Hanne Juul)

For mens Frederik i de fleste af sine år som kronprins har nydt en tilbagelænet tilværelse med masser af ubeskrevne sider i arbejdskalenderen, så er Mary konstant i gang med opgaver for monarkiet. For på Amalienborg vil man hellere sende den sprogligt begavede Mary ud end den knap så veltalende Frederik.

Arbejdsomme Mary

– Der er ingen tvivl om, at de satser på hende. Og det passer nok med, at Frederik er en lille smule doven, siger kongehusekspert Søren Jakobsen med henvisning til kronprinsens slunkne kalender.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_1_17.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Senest blev kronprinsessen modtaget som en dronning, da hun var på officielt besøg i Litauen forleden. (Foto: Martin Høien)

Det er ikke kun i relation til antallet af arbejdsopgaver, at Mary har markeret sig. Forleden var hun alene i Litauen for at fejre 100-året for Danmarks diplomatiske forbindelser med landet, hvilket betød, at hun selv var ude som officiel repræsentant for Danmark.

Hun har også fået lov til at fungere som rigsforstander, når både Margrethe og Frederik er ude af landet – en ære, som prins Henrik aldrig opnåede trods sin higen efter anerkendelse.

Kører Mary i stilling

Set med kongehusekspertens briller er det Margrethe, der er arkitekten bag Marys kometkarriere på de bonede gulve.

– Der er ingen tvivl om, at hele hjernen bag det her er dronningen. Når det sker i det her omfang, så er det selvfølgelig noget, Margrethe har sagt ja til, for hun kan jo godt se, hvilket plus Mary er for kongehuset som institution – at man har så dygtig en kronprinsesse, slår Søren Jakobsen fast.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_4_10.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Mary er i dag nærmest mere kongelig end de kongelige. (Foto: Hanne Juul)

En af grundene til, at Margrethe – og hoffets ansatte – gerne vil have Mary helt frem i frontlinjen, er selvfølgelig også, at kronprinsessen i stort set samtlige meningsmålinger af de kongeliges popularitet gennem årene har været helt i top og dermed har slået sin svigermor og sin mand.

– Det skyldes, at Mary i modsætning til sin mand er perfektionist. Hvor han har attituden, at det nok skal gå, så øver hun sig forud for sine opgaver. Han spiller på sin folkelighed, mens hun har været nødt til at lære det. Jeg synes, hun er mere kongelig end de kongelige, slår Jakobsen fast.

Vil styre showet

Det er ikke kun på de ydre linjer i forhold til befolkningen, at Mary har fået stor magt. Internt har hun ryddet op i nogle af Frederiks dårlige vaner såsom smøgerne, han måtte droppe. Det er da også en kronprins, der ser mere sund ud, efter at Mary formentlig har sørget for en bedre kost hjemme hos familien.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_2_13.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Dronning Margrethe er arkitekten bag Marys enorme indflydelse på monarkiet. (Foto: Hanne Juul)

Og selv hans opførsel på de ydre linjer er noget, hun ifølge Søren Jakobsen går op i.

– Så når han går på scenen på Skanderborg, så er det ikke noget, der vækker lykke hos hende, siger han.

Søren Jakobsen tror ikke, at Marys overvældende popularitet hos dronningen og befolkningen er noget, der får den arbejdssky Frederik til at ligge søvnløs om natten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_3_10.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Frederik spiller andenviolin i forhold til sin dygtige kone. (Foto: Martin Høien)

– Frederik vandt virkelig i lotteriet ved at finde en kvinde, der passede så godt ind i det hele, slår kongehuseksperten fast.

Og Frederik, Margrethe og den danske befolkning er enige i, at det er godt, at det er Mary, der er direktøren for det hele.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold