Kendte 27. maj 2020

Scenen er sat på Marienborg: Mette F klar til bryllup

Mette Frederiksen får det bryllup, som alle kvinder drømmer om – når coronafeberen har lagt sig.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvis coronaen slipper sit greb, og Mette Frederiksen en af de nærmeste måneder får mulighed for at give kæresten Bo Tengberg sit ja ved et drømmebryllup på Marienborg, så bliver det ikke første gang, at folkevalgte politikere benytter det statsejede og topsikrede palæ til en familiefest.

Lars Løkke Rasmussen gjorde det, da sønnen Simun blev konfirmeret, og Anders Fogh Rasmussen og fru Anne-Mette fejrede deres sølvbryllup i den officielle statsministerbolig. Og så var der Anders Fogh Rasmussens søn Henrik, der i 2004 fik lov til at fejre sit bryllup med amerikanske Kristina på den fine adresse uden for Kongens Lyngby.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Anders Fogh Rasmussens søn Henrik og amerikanske Kristina blev i 2004 viet på Marienborg. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Skattely

Havde det været en håndværker, der havde fået betalt festlokaliteterne af mester, så havde skattemyndighederne straks sendt en regning for ”værdi af fri benyttelse”, men Lars Løkke sørgede i sin regeringstid for, at privat brug af regeringschefens embedsbolig blev fritaget for beskatning.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

Ekscykelrytteren Ole Ritter og Lars Løkke Rasmussen i Marienborgs køkken. At de står for madlavningen ved Mettes bryllup, er nok ikke sandsynligt ... (Foto: Mikael Rieck)

Tiderne har ændret sig. Især socialdemokrater har haft berøringsangst over for den mondæne adresse. De frygtede, at det skadede deres image i arbejderklassen, hvis de flyttede ind i den over 1.000 kvadratmeter store bolig, som i dag rummer 24 værelser, 12 toiletter og fem badeværelser.

Stort hus

Afdøde Anker Jørgensen blev stædigt boende i sin lille københavner-lejlighed på Borgbjergsvej med argumentet:

– Jeg ville aldrig kunne finde oplukkeren i det store hus.

For Mette Frederiksen er Marienborg efter mindre end et år på statsministerposten blevet hendes andet hjem. Hendes første hjem ligger ved Hareskoven – 10 minutters ministerbilskørsel fra Marienborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Nikolai Linares)

Mette Frederiksen bor med sin kæreste og børn 10 minutters kørsel fra Marienborg. (Foto: Nikolai Linares)

Gravplads i parken

Ingen af statsministerens forgængere har været så synlige på den store ejendom som Mette, der efter eget udsagn voksede op i Aalborgs dengang så belastede Grønlandskvarter. Sandheden er nok nærmere, at hun voksede op i en velfungerende familie i et pænt parcelhuskvarter – dog er erobringen af Marienborg et voldsomt skridt opad på den sociale rangstige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Den prægtige ejendom Marienborg har aldrig tidligere været så benyttet som i Mette Frederiksens korte regeringstid. (Foto: Martin Høien)

Det var direktør for Asiatisk Kompagni, Olfert Fischer, som lod den prægtige sommerbolig bygge i 1745.

I 1795 opkaldte ejeren palæet efter sin kone Marie Lindencrone. En senere ejer, højesteretssagfører Christian Ludvig David, testamenterede ejendommen til staten i 1960, og et par år senere blev den taget i brug som statsministerresidens. C.L. David ligger begravet i Marienborgs park.

Sikkerhed i top

I parken finder man også en over 300 kvadratmeter stor pavillion, som Anders Fogh Rasmussen ønskede sig. Byggeriet af den enorme gildesal krævede et væld af dispensationer fra miljø- og fredningsmyndighederne, men i 2010 var der omsider rejsegilde på projektet, der er bygget ind i en skråning ned mod Mølleåen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: DR: Morten Albek)

Anders Fogh, Helle Thorning, Poul Nyrup, Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen har alle tidligere haft nøglerne til Marienborg. (Foto: DR: Morten Albek)

PET, politiets efterretningstjeneste, har ansvaret for statsministerens sikkerhed, og de har perfekte boligforhold for deres livvagter på statsministerresidensen. Da oversigtsforholdene er gode, og der er langt til nærmeste nabo, så er Marienborg nærmest perfekt til et bryllup – set gennem en PET-agents briller.

Danmarks 42-årige statsminister finder næppe en bedre lokalitet, når hun sammen med den 13 år ældre Bo Tengberg afholder årets bryllup.

Sponsoreret indhold