Mads den 2. og Sara den 3.: Kopister

Man placerer nogle kendte mennesker omkring en mikrofon, stiller dem over for et dilemma og sender hele baduljen ud i radioen.

Med overgangen til 2021 forsøgte radio- og tv-værten Mads Steffensen at tage æren for det enkle koncept, der er set i talrige varianter verden over – blandt andet i DR-versionen “Mads og Monopolet”.

Artiklen fortæstter under billedet...

Sara Bro, 46, har efter Mads Steffensens farvel overtaget ansvaret for et radioprogram, der har en lang historie i DR – under forskellige navne – nu “Sara og Monopolet”. (Foto: Ritzau Scanpix)

– Det var jo mig, der fandt på det for næsten et par årtier siden. Så jeg synes ligesom, at det med dilemmaer hænger ved mig, erklærede 50-årige Mads Steffensen, da han forleden meddelte, at nu er han og DR færdige med hinanden.

Fremover skal Mads Steffensen producere et lignende dilemma-program for podcast-udbyderen Podimo.

Artiklen fortæstter under billedet...

Radiovært Peer Møller var tovholder på “Spørg Bare” i 1978 – her ses han med Simon Spies og Lise Nørgaard. (Foto: Børge Walther)

Mads Steffensens udmelding fik tidligere P3-vært Mads Vangsø op af stolen. Vangsø mente, at Monopolet var hans idé – affødt af et besøg i DR’s arkiver, hvor han stødte på optagelser med Spørg Bare.

Artiklen fortæstter under billedet...

Når John Price, Simon Spies, Cleo og Erhard Jakobsen indtog radiostudiet, sad halvanden million danskere klar ved radioerne. (Foto: Ritzau Scanpix)

1,5 millioner lyttere

Men ingen af d’herrer kom først. Danmarks Radio sendte allerede i 1969 “Spørg Bare” i æteren. Konceptet var som i “Mads og Monopolet”, og det blev en drønende succes. Jørgen Ifversen var vært, og i panelet sad farverige personligheder som bakkesangerinden Cleo, teaterinstruktøren John Price, rejsekongen Simon Spies, forfatteren Suzanne Brøgger og politikeren Erhard Jakobsen.

Artiklen fortæstter under billedet...

Simon Spies og Suzanne Brøgger i en kærlig meningsudveksling i Spørg Bare. (Foto: Børge Walther)

Op imod 1,5 millioner danskere lyttede til programmet, som hver uge modtog omkring 400 spørgsmål fra lytterne. “Spørg Bare” blev lukket af DR i 1999 – efter 30 år. Det er næsten dobbelt så lang tid som de 17 år, Mads Steffensen stod i spidsen for “Mads og Monopolet”.

Artiklen fortæstter under billedet...

60’ernes populære radioprogram “Pressemøde”: Værten Jørgen Ifversen med gæsten Jens Otto Krag, der interviewes af journalisterne Malin Lindgren, Leif Blædel, Hans Jørgen Lembourn og Viggo Kampmann. (Foto: Ritzau Scanpix)

Jørgen Ifversen fik i øvrigt idéen til “Spørg Bare” fra den næsten lige så populære radioudsendelse “Pressemøde”, der fik en levetid på fire år og var domineret af kendte journalister, som samlet interviewede en kendt gæst.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close