Kendte9. januar 2021

Forvirring omkring "Mads og Monopolet": Var det overhovedet Steffensen, der fik idéen til programmet?

Hvem opfandt egentlig Danmarks mest populære radioprogram? Tre DR-profiler går nu i rette med Mads Steffensen, der gennem flere år har fortalt, at han er idémand bag ”Mads og Monopolet”
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20190809_wen_-_smuk_84_0.jpg
 Foto: Kaspar Wenstrup

Det ligger ligesom lidt i navnet.

”Monopolet” har i 17 år tilhørt Mads Steffensen, som indtil for nylig gav roret videre til arvtager Sara Bro, for selv at rykke videre med et lignende dilemma-program på podcasttjenesten Podimo.

Både gennem de imponerende mange år bag mikrofonen og efterfølgende har historien om programmets tilblivelse som regel været den samme.

Steffensen skulle giftes, men op til bryllupsfesten blev han og kommende viv uenige om placering af bordene. Den lange diskussion gav radioværten en idé. Et format, hvor tre kendte mennesker tog sig af lytternes problemer.

Men nu går tre af hans tidligere kollegaer i rette med historien. Det skriver Politiken.

Einstein havde en makker

Det drejer sig om tre personer, der alle var ansat på P3-redaktionen i 2003, da programmet fik sin form. Mads Vangsø, som selv var vært på kanalen husker historien om ”Mads og Monopolets” tilblivelse lidt anderledes.

- Jeg gav Mads idéen til en versioneret udgave af et program, jeg var faldet over i arkivet ude i TV-byen i Søborg, med Simon Spies, Cleo og Erhard Jakobsen i panelet. Titlen til ”Mads og Monopolet” fandt Henrik Milling på. Man skal huske, at ingen får idéer alene. Selv Einstein havde en makker, fortæller Vangsø til Politiken.

https://imgix.seoghoer.dk/sh-10257.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Også som live-begivenhed har "Mads og Monopolet" solgt imponerende mange billetter (Foto: Mikael Rieck)

Da Mads Steffensen i forrige uge offentliggjorde, at han nu giver stafetten videre til afløsende ”Monopolet”-vært Sara Bro, lød det ellers bestemt som om, at der ikke skulle herske tvivl om, at han er idémand bag konceptet.

- Det var jo mig, der fandt på det her for næsten et par årtier siden. Så jeg synes ligesom, at det med dilemmaer hænger ved mig, sagde han om sin fremtid på den private tjeneste Podimo, hvor han skal stå i spidsen for et lignende format - ”Mads og A-holdet”.

Henrik Milling – som ifølge Vangsø kom på navnet til den gigantiske lyttersucces – husker også, at der var flere om at udvikle programmet.

- Det (navnet red.) er sådan set det eneste, jeg har bidraget med, men programmet er jo bare en ny udgave af ”Spørg Bare”.

Han refererer til et populært panelprogram, man kunne lytte til på P4 fra 1969. Her svarede kendte danskere på lytternes spørgsmål.

https://imgix.seoghoer.dk/20190617_o2q8505.jpg
 Foto: Gregers Overvad

Den 50-årige radiovært fastholder, at grundidéen til det populære program opstod i hans bryllupstelt (Foto: Gregers Overvad)

Fælles indsats

Også Ann Lykke Davidsen, der er kanaldirektør på Radio Loud i dag, og som producerede ”Mads og Monopolet” i det første halve år af dets sendetid, husker, at programmet blev skabt i et samarbejde mellem radioværten Mads Steffensen, kollegaen Mads Vangsø og hende selv.

Steffensen fastholder, at idéen til dilemma-programmet opstod i festteltet i hans have op til bryllupsdagen, men han medgiver, at han fik hjælp fra andre.

- Man kan ikke tage patent på en debatform. Jeg har ikke opfundet konceptet paneldebat, men jeg har opfundet "Mads og Monopolet" med hjælp fra andre. Det anerkender jeg også, men grundideen var min, siger han.

https://imgix.seoghoer.dk/_lhl2347.jpg
 Foto: Lars H. Laursen

Det har gået aldeles fremragende med "Monopolet" gennem næsten to årtier. Nu har Steffensen overladt tjansen til Sara Bro (Foto: Lars H. Laursen)

”Mads og Monopolet” har sendt gennem 17 år – først på P3, men siden 2016 på P4. Det er fast inventar på toppen over de mest populære podcasts i Danmark med lige omkring en million downloads ugentligt.

Sponsoreret indhold