Grådkvalt Christian Kjær: Mister alt

Det tager hårdt på 76-årige Christian Kjær, at han har fået frataget de titler, han har brugt så lang tid på at opnå.

Det tager hårdt på 76-årige Christian Kjær, at han har fået frataget de titler, han har brugt så lang tid på at opnå.

(Foto: Dan Mariegaard)

En af prins Henriks allernærmeste venner er røget fuldstændig ud af det gode selskab i hoffet og er nu så nedslået, at han sælger den luksusejendom i Hørsholm, der har været hans hjem i mere end 40 år.

Det er rigmanden Christian Kjær, som har fået en deprimerende tillægsstraf af dronning Margrethe, efter at han for nylig blev idømt 30 dages betinget fængsel for at have påkørt en frivillig, der styrede trafikken under et cykelløb.

Ingen kom til skade ved uheldet, men dronningens efterfølgende repressalier har fået den 76-årige forretningsmand så langt ned med nakken, at hans lægefrue er dybt fortvivlet.

– Christian er så ked af det, at jeg er bekymret for hans helbred, skriver Susan Astani i en Facebook-opdatering og fortsætter i kommentarer til medfølende venner:

– Der er grænser for, hvor meget stress man kan påføre en 76-årig mand. Han er knækket, og jeg kan ikke gøre noget ved det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Med fru Susan Astani, 48, under armen til dronningens fødselsdag – den slags må parret vænne sig til, at de ikke længere bliver inviteret til – ligesom ridderkorset skal tages af brystet og sendes tilbage til ordenskapitlet. (Foto: Claus Poulsen)

– Han græder og græder, og intet kan trøste ham.

– Vi har lige sat Sandbjerggård til salg. Christian har fået nok, lyder de nedslående svar.

I stedet ligger fremtiden for familien i Schweiz.

Ingen invitationer

Der er da også god grund til at være trist.

For Christian Kjær har ikke bare mistet nogle flotte titler som kammerherre og ridder af Dannebrog, han har mistet en del af sit livsværk, mener forfatter til flere bøger om den danske overklasse Søren Jakobsen.

– Han har mistet alt det, han har brugt sine penge på at opnå. Han kommer aldrig mere til kongelige selskaber.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Da Christian Kjær fyldte 60 år, satte regentparret sig i en Kronebil mod Jylland for at tage færgen til Venø, hvor deres ven ejer næsten halvdelen af jorden og derfor holdt sin fødselsdag. De tætte bånd er nu brudt.

Da Christian Kjær fyldte 60 år, satte regentparret sig i en Kronebil mod Jylland for at tage færgen til Venø, hvor deres ven ejer næsten halvdelen af jorden og derfor holdt sin fødselsdag. De tætte bånd er nu brudt. (Foto: René Schütze)

– Dronningen kommer ikke længere hjem til ham og spiller bridge, og han kommer ikke længere på kongejagter hos kronprinsen. Det kommer faktisk også til at ramme hans søn Philip, for Christian Kjær er et af de meget få mennesker, der har haft lov til at tage sin søn med på kongejagterne.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Janni Spies og Michala Kjær.

Kjær har tidligere været i retten – da han i 2013 blev dømt til at tilbagebetale ekskonen Janni Spies 35 mio. kr., som han havde opkrævet i husleje og juridisk bistand under deres ægteskab. De seneste år har deres fælles datter Michala Kjær ikke talt med sin far. (Foto: Hanne Juul)

– Nogle af de sjovere fester i de helt høje luftlag i København er Fritz Schurs.

– Schur er dronningens meget nære ven, og det er svært at forestille sig, at han vil invitere en mand, der nu er vanæret og smidt ud ad døren af dronningen, siger Søren Jakobsen.

Dronningen er streng

Christian Kjær har været en del af det fine selskab i mange år og blev hurtigt efter prins Henriks ankomst til landet blandt prinsens nærmeste venner.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var et farverigt venskab med prins Henrik, der skød den skandaleramte rigmand op i de allerhøjeste luftlag.

Det var et farverigt venskab med prins Henrik, der skød den skandaleramte rigmand op i de allerhøjeste luftlag. (Foto: Keld Navntoft)

Derfor kender dronningen også den tidligere kammerherre særdeles godt.

– Dronningen har været gæst på hans landsted på Venø, og de har været sammen ved mange lejligheder. Så det har utvivlsomt været en smertelig beslutning for Margrethe at fjerne hans titler og ordener, uddyber Søren Jakobsen.

I sin seneste nytårstale sagde dronningen blandt andet, at ”det gør mig trist, hvis moralen skrider”, som en tydelig kommentar til blandt andet bankernes hvidvaskskandaler.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Sidst dronning Margrethe, 79, i al offentlighed rev titlerne af en person, var det den skandaleramte Farum-borgmester Peter Brixtofte, det gik ud over. (Foto: Hanne Juul)

Men hendes tankegang føres videre i fratagelsen af hendes vens titler for et lovbrud.

– Dronningen siger nu, at hendes grænse er lav. Hun er virkelig den strenge overlærer, som siger, at det skal have konsekvenser at overtræde loven, forklarer Søren Jakobsen.

SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra Christian Kjær, men han afviser gennem sin sekretær at tale med pressen.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close